Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Kings tröttade ut Dragons

Det blev en svängig match med sju ledningsbyten mellan Södertälje Kings och Sundsvall Dragons som Kings till sist vann med 86-72 efter att som mest ha lett med 19 poäng.

Toni Bizaca slutade på 26 poäng och Skyler Bowlin på 20 poäng, fyra returer, sex assists och två steals. Charles Barton gjorde 22 poäng, tog fyra returer och gjorde tre assists medan Hlynur Baeringsson bidrog med 17 poäng och sju returer.
– Vi gjorde det mesta av det vi skulle i störst del av matchen. Vi svingade bollen och sköt i rätt läge. Det fanns ett par gånger när vi lät dem komma tillbaka, men vi slappnade av och reagerade bra. Vi hade ju inte med Erik, Henrik eller Dino och Aaron är inte helt i form. Men därför är det viktigt att de andra tar mer ansvar, säger Södertäljes coach Vedran Bosnic.

Under matchens första minuter utbyttes poäng mellan lagen, men halvvägs in i perioden hade Kings gått upp i en fempoängsledning bland annat tack vare Bizaca och Christopher Czerapowicz, vilket resulterade i att Tommie Hansson kallade till timeout. Och när Barton kom i gång med skyttet samtidigt som Baeringsson, som börjat bra, fortsatte producera lyckades Sundsvall komma ikapp och ta med sig en enpoängsledning in i period två.

Hemmalaget hittade inte riktigt rytmen och fick jobba för poängen men såg ändå till att inte släppa motståndarna ifrån sig. Mike Joseph, Skyler Bowlin och Davis Lejasmeiers höjde tempot i anfall och Kings svingade bollen tills rätt läge visade sig, medan Dragons på grund av bollar som gick ring ut än en gång hade hamnat i ett fempoängsunderläge. I längden skulle också Sundsvalls färre antal spelare på guardpositionen straffa sig; medan Barton agerade spelfördelare under i stort sett hela matchen roterade Kings mellan nämnda Joseph, Bowlin och Lejasmeiers.

Kings defensiva insats var dock inte perfekt och tillät både Barton och Raymond Willis att attackera relativt ostört. En del missförstånd i Kings byten på screenerna förekom också vilket resulterade i öppna lägen under korgen för Sundsvalls del. Men de defensiva bristerna kompenserades med högprocentigt skytte från exempelvis Bowlin och Bizaca och bra samarbete mellan guarder och insidespelare i anfall, så i halvtid var ställningen 45-34.
– Det var en bra match, vi visste att det skulle bli en tuff kamp. Vi spelade utan Dino och Aaron är inte 100% bra heller. Det var några minuter när vi lät dem komma tillbaka och det måste vi jobba på. De spelar hårt och bra och har duktiga skyttar. Defensivt lät vi dem göra poäng i några breaks och det måste vi förbättra, framför allt med hjälp av bättre fokus, säger Skyler Bowlin, som presterade på hög nivå, både offensivt och defensivt.

Czerapowicz fortsatte skjuta bra och inledde den tredje perioden med en trepoängare och kort därefter följde Bizaca efter med ytterligare en, vilket byggde upp ett större överläge. Men Jesper Eliasson och Barton minskade avståndet genom att på kort tid bidra med viktiga poäng. Barton tvingade också fram taktiska fouls eftersom motståndarna hade svårt att hänga med i hans tempo. Baeringsson gjorde ett riktigt hästjobb i insideområdet medan William Gutenius gjorde för honom blygsamma fyra poäng på sina 32:48 minuter (dock fem returer). Ernests Kalve spelade inte i dag. Det blev till slut en jämn quarter som slutade 18-21 vilket innebar 63-55 inför de sista tio minuterna.

Bowlin kom ut starkt i period fyra, spelade inspirerat i anfall och bromsade dessutom upp Bartons framfart med hjälp av intensivt försvar. Sundsvalls brist på djup i rotationen började också märkas när energinivån sjönk allt eftersom tiden rann ut. Mot slutet av matchen fick Kings nyaste tillskott Michiel Petersen komma in på planen i sällskap med Filip Kovacek och Adam Ramstedt (Ramstedt dock inte för första gången).
– Sundsvall hade lite för mycket upp och ned, men jag tycker att de spelade bra ändå. Under 70 poäng är riktigt bra, men vi höll dem på 72 och det är klart godkänt. Nu har vi för första gången sedan jul och nyår ett uppehåll på åtta dagar, när vi bland annat kommer att ägna oss åt lite rehab, många av killarna har lite småskador som behöver tas om hand, säger Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje-Sundsvall 86-72

(21-22, 24-12, 18-21, 23-17)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 26, Skyler Bowlin 20, Chris Czerapowicz 18, Davis Lejasmeiers 11, Mike Joseph 5, Nicholas Spires 4, Aaron Anderson 2.
Sundsvall: Charles Barton 22, Hlynur Baeringsson 17, Raymond Willis 12, Jesper Eliasson 8, Daniel Eliasson 5, William Gutenius 4, Andre Nilsson 4.

Dela inlägget