Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Chans till snygg sorti

Europaspelet avslutas för Södertälje Kings del med dagens returmöte mot turkiska Royal Hali Gaziantep i Täljehallen.

Gaziantep är liksom obesegrade Fraport Skyliners vidare till nästa omgång i FIBA Europe Cup, vilket blev klart när Kings förlorade mot Rosa Radom förra onsdagen. Turkarna har hittills vunnit tre matcher och förlorat två medan Kings har 1/4 i gruppen.
– Det kändes bra mot Rosa. En extra boll, en offensiv retur i slutet av matchen avgjorde, Davis fall. Vi hade en bra chans, det var en väldigt bra match. Vi gjorde det mesta rätt och det var en positiv erfarenhet, kommenterar coach Vedran Bosnic förlusten mot Rosa Radom.

För tre veckor sedan reste ett decimerat Kings till Turkiet med åtta spelare som under tre perioder stod sig väl mot Gaziantep men som under de sista tio minuterna inte orkade hålla jämna steg. Det här är Kings chans att ta revansch och avsluta Europe Cup med flaggan i topp.

Gaziantep spelar i den turkiska superligan där man med sju vinster och nio förluster är placerat i den nedre delen av tabellen som toppas av Euroleague-laget Anadolu Efes. 2014 slutade Gaziantep på tredje plats i EuroChallenge och i december 2015 blev den före detta assisterande coachen, grekiske Stefanos Dedas, ny headcoach för laget. Dedas chans dök upp när den dåvarande headcoachen tillika slovenske landslagscoachen Jure Zdovc erbjöds ett coachuppdrag för grekiska AEK Athens. I Gaziantep finns många duktiga och meriterade spelare och som Kings redan har fått erfara kommer en topprestation krävas för att kunna besegra turkarna.
– Vi respekterar dem och kommer försöka ge max. Vi spelade fantastiskt i förra matchen och har chans att göra en bra match nu. Dino (Pita) kommer inte att spela, han har problem med foten och behöver vila, fortsätter Bosnic.

Den amerikansk-bulgariske pointguarden Earl Calloway har en högst framträdande roll i laget. I FIBA Europe Cup har han på sina 37.9 minuter per match snittat 13.0 poäng, 4.9 returer, 5.2 assists och 2.0 steals. Innan han kom till Gaziantep spelade han i det spanska Euroleague-laget Unicaja Málaga och tidigare även i det bulgariska landslaget.

Den amerikanske shooting guarden Andrew Rautins spelade under collegeåren i välrenommerade Syracuse Universitys NCAA-lag Syracuse Orange. Han snittar 14.4 poäng vilket gör honom till lagets främste poänggörare i Europe Cup, och mot Kings senast gjorde han 20. 2010 draftades han till NBA-laget New York Knicks och har även spelat i det amerikanska D-league-laget Tulsa 66ers samt intressant nog både i Fraport Skyliners och Pallacanestro Varese som Kings nyligen mötte i Europe Cup. Rautins är även kanadensisk medborgare och har spelat i det kanadensiska landslaget, som hans pappa Leo Rautins tidigare coachade.

Även 206 centimeter långe Anthony King har spelat i Fraport Skyliners och i flera andra europeiska klubbar. Tillsammans med den 188 centimeter långe amerikanske guarden Julyan Stone plockar King flest returer i laget (King 5.5 och Stone 6.3). Stone har också han erfarenhet av NBA-spel. I slutet av 2011 anslöt han till Denver Nuggets där han dock inte blev särskilt långvarig då han redan i januari 2012 började spela för utvecklingslaget Idaho Stampede. Efter att ha återvänt ett par gånger till Nuggets skrev han i september 2013 kontrakt med Toronto Raptors, där han stannade en säsong.

Den 36-årige kroaten Tomislav Ruzic är en viktig figur i insidespelet och inledde karriären i kroatiska Zadar där han spelade 1996-2002 och därefter en säsong i Cibona Zagreb. Resterande del av Ruzics karriär har uteslutande bestått av spel i olika turkiska lag förutom under perioden 2008-2010 då han återvände till Zadar.

Power forwarden Jawad Williams spelade under försäsongen 2006/07 i Los Angeles Clippers, men fick ingen plats i lagets ordinarie laguppställning. Efter att ha spelat i diverse europeiska klubbar fick Willams 2008 under en period provspela för Cleveland Cavaliers, som dock valde att inte förlänga hans kontrakt efter att det löpte ut. Senare spelade han i utvecklingslaget Rio Grande Valley Vipers för att därefter återvända till Cavs under en kortare period innan han sökte sig tillbaka till spel i Europa och slutligen Turkiet.
– De är väldigt offensivt farliga, fysiskt starka, de är duktiga skyttar och springer bra. Det är bra för oss att möta spelare med sådana egenskaper. Calloway är fantastisk, Rautins en bra skytt – kanske en av de bästa i Europa. Williams… Många av dem är väldigt duktiga, de har mycket djup i laget, säger Vedran Bosnic.

Royal Hali Gaziantep kommer inte att bli en enkel match för Kings den här gången heller, men kanske kan hemmaplansfördelen och det faktum att matchen saknar betydelse plocka fram det bästa ur hemmalaget. Dessutom regerar Kings på toppen i Basketligan herr med nio segrar i rad, och har vunnit 19 av sina totalt 21 spelade matcher, vilket är ett fint kvitto på dagsformen.
– Alla som kommer i kväll kommer att få se en bra match liksom de andra matcherna i Europaspelet, det är på en annan nivå. Hoppet levde när vi slog Rosa på hemmaplan, det är klart jag är besviken att vi inte gick vidare även om vi vet att det var stort att gå till andra omgången, vi är stolta att vi tog oss till topp 32. Det här är fantastiskt för Södertälje, inte bara för spelare och coacher utan för stan, kommunen, jag hoppas de förstår vad vi har åstadkommit, avslutar Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget