Fotograf: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Uppsala för aggressiva för Jämtland – igen

En svag första period grusade Jämtland Baskets chanser till seger borta mot Uppsala Basket (74-90). Läs vad Torbjörn Gehrke, coach i Jämtland tyckte om matchen.

Uppsala tog en 14 poängsledning redan efter fyra minuters spel av Q1 trots att vi lagt ned massvis tid och snack om hur viktig just starten var med tanke på vårt sista möte – att sätta tonen. Att vi tvingas använda båda våra timeouts redan under Q1 visade sig bli otroligt kostsamt, men det var absolut nödvändigt för att inte tappa matchen helt som sist i Uppsala.

Sen gör Jämtland en otroligt stark vändning i matchen för ett lag som börjat på hälarna och går så pass långt att vi tar tillbaka ledningen (33-34) med 3,5 minuter kvar till halvlek. Vid ställningen 37-36 och cirka 90 sekunder kvar till halvtidsvilan och med Corin Henry på två foul, samt Gustav Hansson på tre foul, så tar vi beslutet att inte riskera Corins tredje foul. Med facit i hand – ett stort misstag – och det kan ingen annan än jag personligen klandras för. Utan båda våra första roterings pointguards på banan så tog jag bort den viktiga tryggheten på bakplan och vi kastar bort bollen tre anfall i rad.

Vi får aldrig chansen att foula för att göra byte då varje turnover leder till en brake-away lay-up och vi har redan förbrukat våra timeouts. Från lika läge till minus tio poäng på runt minuten blir en käftsmäll vi aldrig återhämtar oss ifrån. Under vanliga omständigheter, för ett lag som inte haft det så kämpigt, hade det kostat på att göra en sådan comeback på elva minuter för att sedan tappa nästan hela jobbet på 90 sek. För oss blev det helt enkelt för mycket. Uppsalas aggressiva bollpress framkallade 13 turnovers bara på våra guards (19 totalt) – då slår man inte Uppsala.

I övrigt gör vi en helt okej match. Procenten på tvåor är bättre än Uppsalas, vår 3p procent är bra, vi vinner returtagningen och vi har fler assist. Det är avsaknaden av aggressivitet i attackerna mot korg (vi skjuter bara fem straffkast – medan Uppsala får 21) samt våra 19 bortkastade bollar avgör matchen. I och med att Malbas gick och slog Nässjö på bortaplan, så har läget blivit minst sagt allvarligt i Jämtlands slutspels kamp – klockan klämtar och nu är det allvar – på riktigt. Malbas har fått det där lilla flytet alla lag behöver mot Örebro och Nässjö, som hade var sin viktig spelare borta i deras möten, och Malbas dominerade båda matcherna totalt. Malbas har nu två matchers försprång mot oss.

Ett försprång vi måste äta in omedelbart. Nu eller aldrig och det börjar på tisdag 2 oktober hemma mot Eco Örebro.

Text: Torbjörn Gehrke (coach, Jämtland Basket)

Matchfakta:
Uppsala–Jämtland 90-74

(27-16, 19-20, 24-19, 20-19)
Poäng, Uppsala: Alexander Lindqvist 27, Andreas Person 22, Jonathan Person 17, Mannos Nakos 8, Axel Nordström 5, Sebastian Norman 4, Anes Zekovic 4, Odin Lindell 3.
Jämtland: Niklas Larsson 19, Zsolt Szabo 16, Corin Henry 14, Anton Kobylak-Berglund 9, Najee White 8, Gustav Hansson 4, Mattias Markusson 4.
Publik: 1 323.

Dela inlägget