Fotograf: Montage

Krönika: Jag önskar att alla fick vara med om AIK–Djurgården

Jag ska inte sticka under stolen att när Ollie Illunga efter en av de första matcherna AIK Basket spelade gick ut i Aftonbladet och sa att AIK har Sveriges bästa basketfans, så tyckte jag att det var ett väldigt kaxigt uttalande.

AIK hade spelat några matcher i division 2, man hade haft lite publik men inte som topplagen i Basketligan. Men sakta men säkert har jag likt alla andra basketnördar i detta avlånga land nog börjat fundera på vad är det som händer i Stockholm egentligen.

Igår fick vi svar. Det var en fantastisk stämning i ett slutsålt Solnahallen, och det var två laguppställningar som hade gett skrämselhicka till vilket division 1-lag som helst och säkert hade kunnat vinna en och annan match i basketligan!. Matchen var avgjord innan fjärde perioden när AIK ledde med 18 poäng. Eller? Slutresultatet? 72-70! Denna match hade allt. Matchen hade profiler som Erkan Inan och Nisse Hedström, men framförallt så hade den stämning och passion, och stämning och passion säljer biljetter. Svenska Basketbollförbundet som mest får skit av alla känns det som, ska ha stort cred för att de tillsatt tre rutinerade ligadomare till denna matchen, publiktrycket var stort det var kul att se domarna agera så bra som dom gjorde.

Många lag i Basketsverige håller på att skapa sig historia, det har AIK och Djurgården redan. Att man ”föddes” in i klubben är inte ovanligt, det är få andra klubbar på liganivå i Sverige som kan säga samma sak, man har alltså en bredare bas att bygga på, och vi får nog inte blunda för att det behövs ligalag i Stockholm om riksmedierna inte ska behandla basketsporten som senior curling.

Både Djurgården och AIK:s spelartrupper innehåller både gamla landslagsspelare men också spelare som är i början av sin karriär som självklart inte skall husera i div 2, men att få avgöra ett div 2 derby inför 1800 galna fans, det kommer inte Adrian Thorängen få göra i någon annan Stockholmsklubb, och sättet som Jonte Gunnarsson spelade på imponerade stort på mig, känslan är att dessa två killar spelar för att hitta kärleken till sporten och vara med på en resa.

Att tilltala den bredare massan
Idag hade jag med tre personer på matchen, två hade tidigare spelat basket men han som inte hade gjort det sa ”tack för i kväll Magnus, det var riktigt roligt och trevligt”, det är inte ofta jag har fått den responsen efter en match, framförallt inte om jag tagit med dem till en match i division 2.

Resan har börjat, nu gäller det för alla inblandade att förvalta detta så bra det bara går, för att Djurgården och AIK kommer att spela i Basketligan om några år om dem sköter sina kort rätt, det tror jag nog alla är överens om.

Några kommer att hejja på er, några kommer inte att göra det, men jag hoppas att ni också är missionärer i att sprida basketsporten till det svenska folket, ni kommer få en viktig roll, den hoppas jag att ni vill ha.

Hejja AIK, Hejja Djurgården, Hejja Basketsverige!

/ Magnus Jason

Magnus Jason är 32 år gammal och började coacha när han var 17. Han gjorde ligadebut som assisterande tränare i Borås Basket när han var 25. Idag jobbar han som Trade marknadschef på Kärcher och som marknadschef i Borås Basket.

Dela inlägget