Fotograf: Bildbyrån (montage)

Basketpropaganda i Norrköping

Det bjöds på stor underhållning när Basketligans två topplag Norrköping Dolphins och Södertälje Kings drabbade samman under fredagskvällen. En match som serieledande Södertälje till slut vann med 66-64.

Södertälje kom till Stadium Arena för att spela sin andra match i en serie av fem på en och en halv vecka, en utmaning som kräver sina män. Dolphins visste också vad som gällde och vi såg fram emot en underhållande basketmatch. Tack vare den månghövdade publiken (3 482 personer) blev det också en fantastisk inramning till en tuff och spännande match.

Matchen inleds som det anstår en tidig seriefinal med ett mycket aggressivt defense från båda lagen. Dolphins är i förarsätet under nästan hela första perioden, men Södertälje avslutar starkt och kan kvittera i slutsekunderna, 21-21. Södertäljes press på bollhållaren i uppspelsfasen blir ett litet problem som bör rättas till inför andra kvarten.

Det aggressiva spelet fortsätter i period två och det så långt en mycket jämn och spännande match helt i publikens smak. Ledning för Dolphins, 31-28, efter drygt halva kvarten och Södertäljes coach Vedran Bosnic tar timeout. Dolphins har fortfarande problem med Södertäljes press som leder till alltför många turnovers, men Dolphins defense är också tufft och matchen förblir jämn. Södertälje tar sin andra timeout med 27 sekunder kvar som leder till 37-36 för hemmalaget, efter 16-15 i kvarten.

Den tredje perioden blir inget undantag och det är en fantastiskt bra basketmatch där båda lagen satsar fullt ut och det skiljer bara några få poäng. 45-43 till hemmalaget med två minuter kvar och ny timeout från Södertälje. Micke Lindquist sänker trea men Södertälje tilldelas 2×2 straffar som sätts men Dolphins får sista ordet och vinner kvarten med 13-11 och är tre upp, 50-47, inför avslutningen.

Det är ett tempo och intensitet som vore det sista och avgörande finalmatchen med Dolphins i ledningen, men Södertälje drar i en trea till 56-58 med knappa halva kvarten kvar och hemmalaget tar timeout. Södertälje har ett run på 0-11 och man är helt plötsligt i ledning med 56-62. Dolphins sätter fyra raka straffar och ny timeout för coach Bosnic. 62-65 med 34 sekunder kvar och Dolphins coach Adnan Chuk tar sin näst sista timeout. Dolphins missar skottet men får behålla bollen och coach Chuk tar sin sista timeout med 25 sekunder kvar. Södertälje i ledning 64-65 med 16 sekunder kvar och coach Bosnic tar sin sista timeout. Tony Bizaca missar två straffkast men Dolphins kan inte få till ett avslut utan foular och Södertälje kan straffa hem matchen till 64-66.

Sagt på presskonferensen
Aaron Anderson, spelare Södertälje:
– Det blev en stor match mellan två mycket bra lag med en underbar atmosfär med den stora publiken.

Johnell Smith, spelare Dolphins:
– Två mycket bra lag i en match med skön inramning av den stora publiken och det var riktig basketpropaganda. De får ett run som vi hjälper till med beroende på våra misstag som gör att vi inte kommer ifatt och de kan vinna matchen.

Vedran Bosnic, coach Södertälje:
– Det var en fantastisk match och jag måste gratulera Dolphins till deras insats. De har spelat bra hela säsongen och mycket välcoachade av Adnan. Det blev en riktig derbymatch där det var full fokus som gällde. Det är riktigt viktigt att försöka komma etta eller tvåa inför kommande slutspel. Mina spelare ska ha credit för att de lyckas orka all in, i framförallt defense, mot ett så här bra lag mitt i vår mest hektiska period under säsongen.

Adnan Chuk, coach Dolphins:
– Kan bara hålla med Vedran att det var en fantastisk match mellan två lag som spelar bra defense. Vi hade bara en dag på oss att förbereda oss för den här matchen, något som kanske blev för lite med tanke på att vi ändrade kraftigt i vårt spel. Tråkigt för matchen att vi som hemmalag bara får med oss 13 straffar medan Södertälje får hela 23. Det var en fantastisk match och jag är i stort sett väldigt nöjd och jag tycker att avslutet vi gjorde var ok.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

Matchfakta:
Norrköping–Södertälje 64-66

(21-21, 16-15, 13-11, 14-19)
Poäng, Norrköping: Joakim Kjellbom 18, Johnell Smith 18, Josh Hairston 9, Mikael Lindquist 6, Zarko Jukic 6, Jaka Brodnik 3, Rickard Eriksson 2, Tim Schüberg 2.
Södertälje: Davis Lejasmeiers 14, Dino Pita 12, Toni Bizaca 9, Mike Joseph 7, Nicholas Spires 7, Aaron Anderson 6, Christopher Czerapowicz 6, Skyler Bowlin 5.
Publik: 3 482.

Dela inlägget