Fotograf: FIBA Europe (montage)

Nära efter årets bästa insats

Borås Basket var nära seger mot Telenet Oostende i FIBA Europe Cup i Boråshallen på onsdagskvällen. Underläge med tre poäng efter en period vändes till likaläge i halvtid såväl som efter tre perioder. I slutskedet var Borås på vippen att knäppa belgarna, som dock vann med 89-86.

Det tog drygt två minuter. Sedan spräckte Christian Maråker nollan för Borås Basket med ett halvdistansskott. I nästa anfall fick publiken se en repris från Maråker. Och det skulle dröja hela tre minuter innan gästerna från Belgien lyckades göra poäng över huvud taget.

Maråker fortsatte med att producera framåt. Toni Vitali också. Inte förrän det var tre minuter kvar av första perioden tog favorittippade Oostende sin första ledning. En ledning som de behöll perioden ut. Men Borås Basket släppte inte kontakten och låg endast under med 15-18 efter tio minuter.

Hemmalaget öppnade den andra perioden med att spela aggressivt man-man-försvar över hela planen. Maråkers block efter tre minuter fick publiken att vakna på allvar. För ett par ögonblick var Borås dessutom tillbaka i ledningen. Både vid 26-25 och 28-27. Inte förrän Oostende stoppade i 28-35 var det så pass mycket skillnad att Borås coach Pat Ryan kände att han behövde en timeout.

Det var en bra timeout för Borås, för Maråker och Omar ”The Wizard” Krayem sköt ganska omgående i 30-35 och 33-35. Efter en timeout av gästerna drog Krayem i ytterligare en trea – en som dessutom förde Borås till ledning, 36-35. När 20 minuter var avverkade stod det 38-38 och det var ”anybody’s game”.

I den tredje perioden skruvade gästerna upp tempot. Något som hemmalaget, med ”The Wizard” Krayem i spetsen, välkomnade och så var poängfesten igång. Efter halva perioden stoppade Mike Palm i 54-53 för Borås. Jakob ”Iceman” Sigurdarson fyllde på med 56-53 och Oostende-timeouten var given.

Krayem spelade bländande och stänkte i trepoängaren som gav Borås 62-59 med drygt en minut kvar av tredje. Men Oostende fick periodens sista anfall och satte retligt 62-62 på buzzern. Med tio minuter kvar stod Krayem på 20 poäng och Maråker på 19.

Belgarna sköt bra i början av fjärde och såg ut att kunna rycka ifrån. Men Mike Palm visade vilja och fick med sig laget. Oostende ryckte igen, till 69-76 den här gången och känslan var att Oostende tillslut höll på att glida iväg med matchen.

Då gjorde ”Iceman” Sigurdarson 72-76 via en trea. 75-76 kom också från ”Icemans” händer. Också en trea. Då återstod 3:52 och ljudvolymen var hög i Boråshallen. När sedan Adama Darboe sköt i en trea till 78-80 så var publiken galen. Och ännu var det inte över. Darboe stod även för trean som gav 81-81 med 1:02 kvar. Så nära kom Borås. Men inte längre. En hel del straffkast och chansningar senare skrevs resultatet till 86-89.

Efter: Borås-Oostende, med Jakob ”Iceman” Sigurdarson

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

***
Södertälje Kings hamnade tidigt i stort underläge hemma mot tyska Fraport Skyliners. Fraport vann den första perioden med hela 30-12 och matchen var tidigt över, även om Södertälje spelade upp sig under den andra halvleken. Segersiffrorna skrevs till 95-81 i tyskarnas favör.

Matchfakta, FIBA Europe Cup:
Borås–Telenet Oostende 86-89

(15-18, 23-20, 24-24, 24-27)
Poäng, Borås: Omar Krayem 26, Christian Maråker 21, Jakob Sigurdarson 11, Adama Darboe 11, Mike Palm 7, Simon Gunnarsson 6, Toni Vitali 4.
Oostende: Pierre-Antoine Gillet 17, Khalid Boukichou 16, Dusan Djordjevic 16, Rasko Katic 12, Kyle Gibson 10, Dominique Archie 9, Jean Salumu 4, Nedim Buza 3, Quentin Serron 2.
Publik: 875.

Södertälje–Frankfurt 81-95
(12-30, 20-22, 22-20, 27-23)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 16, Nick Spires 16, Davis Lejasmeiers 12, Skyler Bowlin 11, Mike Joseph 9, Dino Pita 8, Chris Czerapowicz 5, Aaron Andersson 4.
Frankfurt: Aaron Doornekamp 25, Quantez Robertson 19, Johannes Voigtmann 17, Jordan Theodore 14, Philip Scrubb 9, Michael Morrison 6, Konstantin Klein 5.
Publik: 453.

Dela inlägget