Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

BC – En gammal stormakt på besök i Jämtland

För knappt ett decennium sedan så var BC Luleå (Plannja/LF Basket) matchen som alla i Basketligan såg fram emot – både hemma och borta, både lagen och publiken. För Jämtland Basket kvarstår lite av den känslan och Norrlandsderbyt är fortfarande starkt även om Södertälje tagit över kungakronan och Sundsvall är det största derbyt.

LF, som var BC Luleås förra namn, har genom åren gjort så att just Luleå matcherna varit stora publikdragare och det blir samma i kväll. Det blir mycket folk på plats i Tegeltemplet.

Matchen då? Jag tror uppriktigt sagt att fler människor i Jämtland, än idag, ställer sig frågan “vad hände mot Umeå” än “hur kommer det gå mot BC”? Jag har faktiskt svaret på den frågan! “SHIT HAPPENS”! Fråga Tyskland vad som hände i VM-kvalet I Berlin den 16 Oktober, 2012. Det är idrott och i idrott kan hända! Det är just det som är charmen.

Jag fick sådan energi av det att jag kan knappt bärga mig till Uppkast i kväll. Ibland blir det bara fel och det går inte riktigt att förklara varför. Vi vet hur det skedde, men kan inte förklara “varför” det blev så. Men kom ihåg att i slutändan gick Tyskland till VM och det gjorde inte Sverige. Jämtland kommer att gå till slutspel också och det kommer inte Umeå, inte på Jämtlands bekostnad i alla fall. Vi ligger fortfarande på slutspelsplatsen och det är Malmö som är den stora konkurrenten om den åtråvärda slutspelsplatsen. Blicka framåt – inte bakåt.

Varje match är otroligt viktig och därför kommer vi heller inte riskera spel för Dino Cinac idag som fick en liten bristning i baklåret mot Umeå efter 13 veckors vila. Hans första fem minuter mot Umeå var helt makalösa och vi red lite på Dino-vågen under hela den första halvleken. Men när jag sedan inte vågade spela honom mer så blev det ett tomrum i laget. Vi har spelat väldigt bra basket i Jämtland utan Dino, Jaan Puidet och Anton Kobylak och idag gör Anton comeback för första gången på över en månad.

Fantastiskt kul för Anton och bra för oss. I nästa vecka kommer Jaan och med 99% sannolikhet även Dino. Men innan de är tillbaka så ska vi använda oss av vårt hemliga vapen, publiken. Umeå hade inte haft en chans att vända matchen, som vi dominerade fram till mitten av q3, utan deras fantastiska publikstöd. De fullkomligen BAR fram sitt lag till seger. Vi har sett vårt lag prestera fantastiskt spel i Tegeltemplet och fått liknande stöd av får publik – vi behöver publiken ikväll igen. En seger är självklart målet, men viktigast i kväll är att viljan, kraften och modet finns där efter förra matchen. Att visa att förra matchen var ett “gupp i vägen”. Om kampen hela tiden infinner sig ifrån första minuten så kommer Jämtland vinna många fler matcher i år – men just i kväll är kampen viktigare än resultatet – det blir en markering.

Text: Torbjörn Gehrke (coach Jämtland Basket)

KVÄLLENS MATCHER:
Tisdag 2016-01-19 19:04:00 Jämtland Basket BC Luleå Östersunds Sporthall (Webb-TV)
Tisdag 2016-01-19 19:04:00 Umeå BSKT Norrköping Dolphins Umeå Energi Arena (Webb-TV)
Tisdag 2016-01-19 19:04:00 Malbas Sundsvall Dragons Heleneholms Sporthall, Malmö (Webb-TV)

Dela inlägget