Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Borås hänger sig kvar i Europe Cup

Bortamatchen mot Slask Wroclaw i Polen avgjordes inte förrän i slutminuterna. Men när alla skott var skjutna så stod Borås Basket som segrare, 86-81. Segern innebär att Borås fortfarande har chansen att nå åttondelsfinal i FIBA Europe Cup. Nästa Europe Cup-match spelas i Boråshallen om en vecka.

Borås Basket attackerade inside med Christian Maråker och Toni Vitali tidigt. Och från distans genom Adama Darboe och Omar ”The Wizard” Krayem. Defensivt var inget av lagen särskilt starka i början och efter fem minuter ledde Borås med 15-17.

I och med att Jakob ”Iceman” Sigurdarson satte 23-25, via en trea med en minut kvar av första perioden, så hade sju av Borås spelare presenterat sig som poänggörare. All Slask Wroclaw ledde med 26-25 efter tio minuter berodde mycket på tillfälligheter. Gästerna fick bra lägen till avslut men hade inte alltid rätt skärpa.

Hemmalaget ryckte ifrån lite i inledningen av andra perioden och hade 35-32. Men inget av lagen verkade nöjda med spelet och timeouten, efter 2:45, hade kunnat komma från båda coacherna. Borås låg sedan under med åtta poäng (40-32) när Emil Lundstedt byttes in och sänkte en trea till 40-35. Krayem fyllde på med ytterligare en trea och så stod det snabbt 40-38.

Borås hade otur med ringstudsar och var hela tiden steget efter Wroclaw i poängprotokollet. Men med 1:30 kvar av andra perioden lirade Krayem fram Mike Palm som stoppade i 46-46. Borås var ikapp. Men under halvlekens sista 90 sekunder hade Borås ingen lycka – två treor studsade i och ur. Samma sak hände med Krayems layup på halvtidssignalen. Att Slask Wroclaw ägde ledningen med 49-46 efter 20 minuter speglade inte riktigt matchbilden.

Båda lagen hade högre procent på trepoängarna än på tvåorna i den första halvleken. Och det högprocentiga skyttet fortsatte i den tredje perioden. ”Iceman” Sigurdarson satte 54-53 via en trea, innan Maråker förde Borås till ledningen, 54-55, från straffkastlinjen. Men Slask ville inte ge sig. Toni Vitali fick sin fjärde foul och Slasks skytte gav ny ledning med sex poäng. Simon Gunnarsson kom in med bra energi och Borås lyckades reducera. Med två minuter kvar av tredje fick Vitaly Kovalenko sin fjärde foul och tvingades byta.

På tredje periodens slutsignal fixade Mike Palm sin kanske fetaste dunk någonsin – en returdunk som gav 67-68 inför den fjärde perioden.

Palm stoppade i de första två poängen i fjärden perioden. Emil Lundstedt satte efter 53 sekunder trean som gav Borås Basket 67-71. Slask tog timeout. John Brändmark attackerade korgen, lade i två poäng, fick bonuskast och så hade gästerna 67-74.

Borås ledde med 70-76 och såg ut att kunna glida iväg. Då satte Michal Jankowski en trea på 24-sekunderssignalen och så stod det 73-76. Krayem reparerade dock skadan genom att själv sänka en trea till 73-79, med drygt tre minuter kvar att spela. Vitali satte 73-81 med två min kvar, men en miss i försvaret gav Denis Ikovalev tre straffkast. Ikovalev satte bara två och det stod 75-81. Krayem ordnade 75-83 med 1:30 kvar. Ikovalev sköt dock i en trea till 78-83 med 1:20 kvar och det var inte helt avgjort. Men precis som i Östersund i fredags så var det ”Iceman” Sigurdarson som hamrade i sista spiken. Hans trea gav 78-86 med 1:10 kvar och Slask Wroclaw mäktade inte med mer. Borås vann tillslut med 81-86 och får en trevlig hemresa.

Matchfakta, FIBA Europe Cup:
Slask Wroclaw-Borås Basket 81-86

(26-25, 23-21, 18-20, 14-20).
Poäng, Slask: Denis Ikovalev 22, Michal Jankowski 18, Reigarvius Williams 13, Vitaly Kovalenko 12, Mateusz Jarmakowicz 10, Norbert Kulon 3, Francis Han 3.
Borås: Omar Krayem 22, Christian Maråker 14, Jakob Sigurdarson 12, Mike Palm 10, Emil Lundstedt 7, Simon Gunnarsson 7, Toni Vitali 6, Adama Darboe 5, John Brändmark 3.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget