Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Sigurdarson avgjorde med iskall trea

Det blev en jämn, spännande och aningen märklig kamp mellan Jämtland och Borås i Östersund på fredagskvällen. Jämtarna såg sin chans att knäppa Borås mitt under det hårda matchandet i dubbla ligor.

Domarna gjorde ingen vidare match, men eftersom det blåstes knas åt båda hållen så var det till sist en spelare som avgjorde. Jakob ”Iceman” Sigurdarson fick bollen med 17 sekunder kvar och sänkte den matchavgörande trean (88-89), innan Omar ”The Wizard” Krayem fastställde till 88-91.

Efter fem minuter av matchen mellan Jämtland Basket och Borås Basket stod det 18-10 till hemmalaget. Skillnaden var att Borås gjorde sina poäng nära korgen medan Jämtland satte de flesta från trepoängslinjen. Men med den skillnaden på poängtavlan ville Borås headcoach Pat Ryan ha timeout. Jämtland fortsatte dock med sitt inspirerade spel.

Borås då? Nej, man var inte i närheten av att matcha hemmalagets nivå. Något som periodsiffrorna 29-19 skvallrade om.

Jämtlands Niklas Larsson var het från trepoängslinjen i början av andra perioden och sänkte tre av tre. Tre minuter in i perioden var avståndet fortfarande tio poäng (35-25). Här verkade Mike Palm känna sig manad att driva på sitt lag. Han gjorde detta genom att producera sju poäng i rask takt. Dessutom sprang Borås bra på sina breaks och ordnade en run på 8-0. Det stod 37-33 efter halva perioden.

”Iceman” Sigurdarson satte sin andra trea, till 43-42, 18 minuter in i matchen. I halvtidspaus var det Jämtland som ledde, men bara med en poäng (45-44).

Tredje perioden blev riktigt skum. Till det normala räknas att Sigurdarson sänkte en trea till 52-53, efter tre och en halv minut. Den gav Borås första ledningen sedan 0-2 i början av matchen. Annars var tredje perioden mest en enda lång ”confusion” över alla fouls som domarna blåste åt olika håll. Jo, en John Brändmark-dunk hanns med också. Gästerna stängde perioden snyggt med en Iceman-trea på buzzern inför fjärde ledde Borås med 70-73.

Jämtland kanske inte avslutade tredje snyggt men man inledde fjärde desto finare. Efter 2:12 hade hemmalaget gjort 8-0 (78-73). Borås tog timeout och repade sig. Toni Vitali stoppade i 84-81 med 3:30 kvar och nu var det Jämtland-coachen Torbjörn Gehrkes tur att kalla timeout. 45 sekunder senare fixade ”The Wizard” 84-83. Adama Darboe kastade bort bollen i nästa anfall och tvingades foula för att stoppa två enkla hemmapoäng. Christian Maråker satte strax senare ett av två straffkast till 84-84.

Med 17 sekunder kvar stod det 88-86 och ”Iceman” fick bollen på trepoängslinjen. Iskallt skickade han i långdistansskottet som betydde 88-89. Krayem fastställde sedan till 88-91 från straffkastlinjen med fyra sekunder kvar av matchen.

Segermatchen i Östersund var skön för Borås, men den kostade också. Simon Gunnarsson klev av en bit in i första perioden med känningar i en ljumske.
– Smärtan kom mer och mer. Jag har lärt känna min kropp ganska bra och det var läge att kliva av, berättar Simon Gunnarsson.

Jakob Sigurdarson kan möjligen ha haft av en sena i lillfingret på skotthanden. Han fortsatte dock (och avgjorde) matchen. Sigurdarson säger att han inte kommer att missa matcher på grund av fingerskadan.

(Här kan du se highlights från matchen:)

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Matchfakta:
Jämtland–Borås 88-91

(29-19, 16-25, 25-29, 18-18)
Poäng, Jämtland: Corin Henry 21, Niklas Larsson 21, Najee White 18, Mattias Markusson 10, Olle Lundqvist 9, Zsolt Szabo 7, Gustav Hansson 2.
Borås: Omar Krayem 19, Jakob Sigurdarson 19, Christian Maråker 19, Mike Palm 18, Toni Vitali 8, Adama Darboe 6, John Brändmark 2.
Publik: 734.

Dela inlägget