Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Ettan Södertälje möter elvan Umeå

I kväll, två dagar efter det att Södertälje Kings besegrade FIBA Europe Cup-motståndaren Rosa Radom och två dagar innan mötet med EcoÖrebro kommer Umeå BSKT, placerat sist i tabellen i Basketligan herr, på besök.

Umeå har vunnit tre matcher och förlorat 12 i ligan, medan Kings fortfarande bara har förlorat två. När Kings och Umeå möttes i början av säsongen vann Kings med över 20 poäng, men sedan dess har mycket hänt med båda lagen.

Umeå består näst intill uteslutande av svenska spelare och i december bröt man dessutom kontraktet med sin amerikanske guard Jason Davis som enligt klubbens ordförande Michael Jalmby inte levde upp till förväntningarna.

Sedan föregående säsong har laguppställningen ändrats en hel del och ett av de största tappen är produktive Omar Krayem, som fortsätter prestera på hög nivå i sitt ”nygamla” lag Borås Basket (även om han för tillfället är skadad). Nya spelare i Umeå är Yannick Anzuluni, Nathan Dawit och Johan Rönström.

Anzuluni är en kongolesisk forward, som tidigare har spelat i Tyskland, Finland och Kanada. Under Anzulunis tid i finska Tampereen Pyrintö säsongen 2013/14 blev han bland annat Player of the year och var den finska ligans ledande spelare i antal poäng och steals. I den svenska ligan ligger 204 centimeter långe Anzuluni på femte plats med 16.7 poäng och 9.1 returer per match och är den tredje mest effektive spelaren.

Stockholmskillen Dawit kom till Umeå efter att Solna Vikings drog sig ur ligan inför säsongen och tillhör liksom Anzuluni startfemman. Hittills har 21-årige Dawit snittat 15.8 poäng på de 34:12 minuter han får på planen. Han har en positiv utvecklingskurva och är en av Umeås viktigaste spelare.

Rönström har tecknat ett tvåårskontrakt med klubben och kommer närmast från Jämtland Basket där han spelade i fyra säsonger. Lagspelaren Rönström tyckte att det var dags för en ny utmaning och bestämde sig för att den fanns i Umeå. Sedan tidigare finns Johan Pierre och Egal Saleman kvar, som båda har följts åt de senaste säsongerna varav de sista två har spelats i Umeå. Även guarden Magnus Haney har varit med sedan Umeå premiärspelade i Basketligan herr säsongen 2013/14, men är för tillfället långtidsskadad.

Kings har precis inlett en mycket matchintensiv period som kommer innebära en utmaning när det gäller förmågan att prestera men får för den sakens skull varken tappa fokus eller respekt, oavsett vilken motståndare det gäller. Umeå har visserligen många förluster men har spelat jämnt mot lag i den övre delen av tabellen och dessutom vunnit båda sina matcher mot BC Luleå, nu senast i tisdags med sju poäng.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

KVÄLLENS MATCHER:
Fredag 2016-01-08 19:04:00 Malbas Norrköping Dolphins Heleneholms Sporthall (Webb-TV)
Fredag 2016-01-08 19:04:00 Jämtland Basket Borås Basket Östersunds Sporthall (Webb-TV)
Fredag 2016-01-08 19:04:00 Södertälje Kings Umeå BSKT Täljehallen (Webb-TV)
Fredag 2016-01-08 19:04:00 ecoÖrebro KFUM Nässjö Idrottshuset (Webb-TV)

Dela inlägget