Fotograf: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

Borås ledde i halvtid – föll till slut klart

Borås Basket och Türk Telekom är två lag som gillar att skjuta bollen. Då är det inte konstigt om det blir många poäng. Hemmalaget spelade inspirerat och hade ledningen med 56-51 efter halva matchen. I tredje perioden tog det dock tvärstopp. Türk Telekom gjorde då 40-12 och avgjorde FIBA Europe Cup-matchen på ett rätt abrupt sätt.

Christian Maråker gjorde matchens första två poäng. Detta i Borås Baskets första anfall och det gav publiken en härlig känsla av vad som komma skulle under den första halvleken. De symboliska poängen från Maråker blev sedan till en riktigt bra start. Under de inledande tre minuterna tilläts Türk Telekom bara två poäng. Samtidigt som Borås gjorde nio framåt. Türk-coachen Hakan Demir kunde inte blunda för poängtavlans starka sken och kallade sin första timeout.

Två minuter senare stod det 12-12. Men som helhet gjorde Borås en väldigt bra period. Christian Maråker var tillbaka i starfemman och levererade direkt. Adama Darboe startade, i skadade Omar Krayems ställe, och pytsade i åtta poäng i den första perioden. Borås fick även gnistor från bänken, i form av Emil Lundstedt och John Brändmark, som inte visade någon nervositet. 29-27 efter en period var siffror som fick Borås-supportrarna att hoppas.

Men man kunde ana att Türk Telekom hade ytterligare ett par växlar att lägga i om det behövdes. Trots det var det Borås som mini-ryckte till 41-38 fem minuter in i den andra perioden. 20 sekunder senare fick Maråker sin tredje foul och byttes ut. Men det var ingen fara.

I stället kom nämligen Mike Palm in. Han bombade omgående i en trea till 46-42. Sedan sänkte Palm 51-46 via ytterligare en trea. Toni Vitali blev kanske inspirerad av Palm. För han satte trean som gav Borås Basket 54-46. Med halva matchen spelad hade lagen gjort över 50 poäng vardera och det stod 56-51 till Borås.

I den tredje perioden var Borås enskilt största höjdpunkt Christian Maråkers inside-move längs baseline. Den som gav Borås 62-60. Men efter den tog det definitivt slut på det roliga för Borås. Türk Telekoms igång med sitt trepoängsskytte. Framför allt Marcus Haislip var svår för Borås att försvara mot. Ankara-laget ryckte ifrån på ett brutalt sätt, med 24 obesvarade poäng. Var det här gästernas nästa växel? Svaret var ja. När tredje perioden var över hade deras ledning svällt till 68-91. Efter detta gick luften ur Borås Basket och lagen spelade av matchen på väg till slutsiffrorna 86-114.

(Highlights och intervju med Christian Maråker:)

Matchfakta:
Borås Basket-Türk Telekom 86-114

(29-27, 27-24, 12-40, 18-23)
Poäng, Borås: Toni Vitali 22, Christian Maråker 13, Adama Darboe 11, Mike Palm 11, Jakob Sigurdarson 11, Simon Gunnarsson 9, Emil Lundstedt 6, John Brändmark 3.
Türk Telecom: Marcus Haislip 28, J’Covan Brown 21, Michael Jenkins 18, Eric Buckner 18, Benjamin Woodside 7, Cevher Özer 5, Erkan Veyseloglu 4, Evren Büker 2.
Publik: 803.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget