Fotograf: Montage

Motståndarnas amerikanska guarder i fokus

I eftermiddag klockan 17 spelar Södertälje Kings sin andra match i omgång två i FIBA Europe Cup då man möter polska Rosa Radom. Ett lag som med fyra vinster och två förluster slutade på andra plats i sin grupp i grundspelet.

Både Kings och Rosa förlorade sin första match i den andra omgången. Skadedrabbade Kings åkte till Frankfurt i mitten av december och blev en munsbit för Fraport Skyliners som vann med 95-64, samtidigt som det blev en sjupoängsförlust för Rosa mot turkiska Royal Hali Gaziantep.

Klubben Rosa Radom grundades så sent som 2003 och förra året tog sig herrarna till semifinal i Polens högsta liga Tauron Basket Liga och till final i den polska supercupen. Deltagandet i FIBA Europe Cup innebär ytterligare ett steg framåt för laget, som består av flera intressanta spelare.
– Laget är trea i polska ligan, det går väldigt bra för dem. Deras amerikanska spelare är mycket duktiga, de har en ukrainsk landslagsspelare och ett par polska spelare som också är bra. Det är ett djupt lag, de har två-tre spelare på varje position och vi har mycket respekt för dem, säger Vedran Bosnic.

Den amerikanske guarden Calvin Harris är lagets bäste poänggörare i FIBA Europe Cup och snittar 15.7 per match. Han spelade collegebasket i NCAA-laget Wake Forest Demon Deacons som har producerat flera NBA-spelare, bland andra Antonio Spurs-forwarden Tim Duncan. 2013 spelade Harris för Denver Nuggets i NBA Summer League och senare för Ratiopharm Ulm som Kings tidigare har mött i EuroChallenge, samt det meriterade lettiska laget VEF Riga.

Torey Thomas är lagets andre amerikanske guard. Han är en snabb och säker spelfördelare och tillsammans med Harris och även unge guarden Daniel Scymkiewicz viktig i pick and roll. Både Thomas och Scymkiewicz är kvicka, initiativrika och skickliga på att attackera korgen. Thomas har stor erfarenhet av internationellt spel och har bland annat spelat kortare perioder i KK Partizan och Aris Thessaloniki. Säsongen 2007/08 spelade han för Akropol BBK.
– Thomas och Harris är två mycket skickliga spelare, de spelar med hög intensitet och gör mycket poäng. De tillför lite extra kvalitet till laget, både i polska ligan och även nu i Europaspelet. Vi kommer behöva ha extra fokus på dem, fortsätter Bosnic.

Ett spännande namn är Damian Jezske som i slutet av förra säsongen blev framröstad som den bäste unge spelaren i den polska ligan. Under hela sin ungdomstid har den nu 20-årige forwarden Jezske lyfts fram som en talang och representerat Polen i olika ungdomslandslagssammanhang.

Den 210 centimeter långe ukrainske landslagscentern Ihor Zaytsev är ny för säsongen och framför allt värdefull för Rosas insidespel. Storleken ger honom många fördelar, men en nackdel är möjligen att han är aningen långsam. I FIBA Europe Cup har Zaytsev snittat 11.4 poäng och fyra returer.
– De försöker göra poäng i transitionen, genom de två amerikanerna. Offensivt har de bra strategier för att göra poäng, framför allt genom pick and roll och hand offs, även om de också kan ta bollen inside. Defensivt är det ett väldigt solitt lag, inte fantastiskt men bra. I den senaste matchen mot Gaziantep som förmodligen är det bästa laget i vår grupp spelade de jämnt i 38 minuter vilket säger en hel del om dem, berättar Bosnic och avslutar med några ord om Kings:

– Det blir bättre och bättre i laget, skadeläget är bättre. Målet är att vi ska vara så pass förberedda som möjligt och skadefria, för då kan vi tävla med de andra. Det är också viktigt när man har så pass många matcher på kort tid som vi har nu. De två senaste bortamatcherna har gett oss extra självförtroende och den här matchen är lite speciell i och med att det är en hemmamatch. Nu hoppas vi på mycket publik, det förtjänar killarna.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget