Fotograf: FIBA/Ulrich Schulte

Imponerande insats ledde till seger mot Rosa Radom

Södertälje Kings gjorde en fin insats i omgång två i FIBA Europe Cup när man idag tog emot Rosa Radom på hemmaplan. Kings tog tidigt kommandot, lyckades behålla rytmen genom matchen och vinna med 86-78.

Toni Bizaca gjorde en fantastisk insats och slutade på 27 poäng och sex returer. Calvin Harris slutade på 21 poäng och hans lagkamrat Seid Hajric på nio returer. Däremot hölls den andra guarden Torey Thomas på låga två poäng, vilket var ett resultat av Kings tuffa försvar. Hemmalagets 25 assists var dessutom ett kvitto på samarbetet i anfall.

Det var tufft för Kings att hävda sig mot Rosas starka spelare Seid Hajric och Robert Witka i insideområdet och efter tio minuter ledde gästerna returtagningen med 10-5. Men efter en tveksam start fick hemmalaget igång trepoängsskyttet, som fungerade som god kompensation och när ställningen var 16-6 med lite mindre än halva perioden kvar kallade Rosas coach till timeout. Toni Bizaca kom in efter några minuter med spelhumöret och skyttet på topp, även om hemmalagets ledning minskade successivt mot slutet av den första perioden, och när Calvin Harris satte en trea var ställningen 20-17.

Med skärpt returtagning av bland andra Christopher Czerapowicz och Aaron Anderson fick Kings chans till fler possessions under den andra perioden. Dino Pita hittade liksom Bizaca rätt från trepoängslinjen, dessutom stängde hemmalaget till luckorna i försvarsspelet och Nick Spires bevakade området under korgen.
– Jag satte några skott, hade bra självförtroende, men sammantaget hade vi upp- och nedgångar. Vi gjorde några dumma turnovers, men satte några viktiga skott i kritiska lägen. Vi spelade väldigt bra försvar och svingade bollen, vi gjorde en väldigt bra match. Vi höll Thomas på låga poäng, han är en bra spelare och en stor del av laget men inte allt, sa Pita.

Detta sammantaget gjorde att Kings ledning än en gång hade ökat till 14 poäng när tre och en halv minut återstod av perioden. Witkas trepoängare följd av Damian Jeszkes två poäng kort därefter gjorde dock att bortalaget behöll kontakten. Men det var Harris som med tio poäng i perioden var den allra mest produktive i laget.

Bizaca fortsatte göra lite som han ville på planen och satte i början av den tredje perioden ytterligare en trea, men Witka jämnade ut det hela med att sätta en han med. Och det var Witka och Harris som fortsatte vara Rosas ledande produktiva spelare.
– Toni, vad finns det att säga, han visade sin mångsidighet, hur han kan göra poäng, Det är svårt att försvara honom och roligt att spela med honom. Hela laget spelade inspirerat idag, det är en stor seger men vi har fortfarande fyra matcher till i gruppen, fortsatte Pita.

Hemmalaget upprätthöll sitt intensiva försvarsspel som störde Rosas försök till pick and roll och drog nytta av de fast breaks det ledde till. Två snabba treor från Skyler Bowlin och Czerapowicz tog på nytt upp hemmalaget i en tvåsiffrig ledning, när det var 4:22 minuter kvar av period tre. Bowlin hade inför den sista perioden satt 5/7 trepoängare, det vill säga drygt 70%.
– Skyler, jag tror han satte tre treor i rad i andra delen av matchen. Och Aaron och Nick gjorde ett bra jobb under korgen, även Chris. Toni, framför allt offensivt gjorde han sin del, han passar väldigt bra in i vårt system och hur vi kan dra nytta av honom, sa Södertälje-coachen Vedran Bosnic.

Hemmalaget inledde även den fjärde perioden starkt och distansskyttet var inte det enda som fungerade: Kings stora spelare fick också utrymme att attackera korgen. i mitten av perioden hade dock Rosa hämtat ikapp några poäng, tack vare Hajrics enträgna arbete under korgen, samt Daniel Szymkiewicz och Lukasz Bonarek som också bidrog framåt. Men frustrationen växte i takt med att gästerna på nytt började halka efter och när slutsignalen ljöd skilde tio poäng.
– Det här är en väldigt viktig seger, en defensiv seger. Vi höll Thomas på två poäng och jag är väldigt nöjd med mina guarder. Jag är glad över att vi är på den här nivån och att arbetet vi la ned under försäsongen ger utdelning, jag ser förbättringarna, sa Bosnic och fortsatte:
– Rosa är ett bra lag och vi ska känna oss väldigt nöjda över hur vi spelade idag. Det är stort för svensk basket och värt mycket respekt. Rosa hade en bra del av matchen när de kom tillbaka och spelade bra försvar på Toni. Vi missade några situationer och de spelade bra men inte fantastiskt. Det kommer att bli en tuff match i Polen.

Matchfakta:
Södertälje-Rosa Radom 86-78

(21-20, 23-19, 23-16, 19-23)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 27, Dino Pita 19, Skyler Bowlin 15, Christopher Czerapowicz 8, Mike Joseph 6, Nicholas Spires 4, Aaron Anderson 4, Davis Lejasmeiers 3.
Rosa Radom: Calvin Harris 21, Robert Witka 15, Lukasz Bonarek 11, Daniel Szymkiewicz 11, Seid Hajric 8, Michal Sokolowski 4, Kim Adams 4, Torey Thomas 2, Damian Jeszke 2.
Publik: 612.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget