Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

Tredje raka segern för BC Luleå

BC Luleås Christopher Ryan har i år haft svårt att hitta sitt spel men mot Malbas senast verkade isen ha lossnat. Mot Uppsala under onsdagskvällen var det som att han aldrig gjort något annat än att springa i snabba layups och dominerat i basketligan.

I första perioden stod guarden från Gladan för sex poäng, fyra returer och tre assist. En väldigt tacksam bieffekt av allt detta blev att tempot i BC Luleås anfallsspel anpassade sig efter Ryan, man sprang i lätta bollar hela matchen och hittade lätta avslut även i det uppställda anfallen. Efter första perioden hade BC slängt i 26 poäng och Uppsala 18.

Andra perioden fortsatte Ryan på samma sätt och inledningsvis fick han stor hjälp av den unge supertalangen Denzel Anderson som de första tre minuterna i perioden drog i en trea och dunkade i tre bollar. Lägg där till att den unge centern kan spela försvar på nästan vilken spelartyp som helst och man har en riktigt spännande spelare. Även Jaraun Burrows bidrog i stora drag till framgångarna med sitt vanliga hårdjobb och sin känsla runt ringen. Inför halvtidsvilan var ställningen nu 54 mot 37.

Tidigt i tredje såg det ut att bli match då ledningen för BC snabbt krympte till tio poäng. Men en time-out och några minuter senare så var ledningen ganska snabbt uppe i 18 poäng igen och där ifrån vände sig BC Luleå aldrig om. Christopher Ryan fortsatte spela bra, Jaraun fortsatte lägga i bollar. Toni Prostran serverade några lätta poäng åt sina lagkamrater. När matchen så var över var differensen mellan lagen 18 poäng, 94-76.

Så här säger Luleås coach Peter Öqvist efter matchen:
– Bra vinst för oss igen. Jag är klart nöjd med samspelet offensivt. Det är som jag sa innan matchen att känslan är att vi börjar hitta rytmen igen. Vi har börjat hitta varandra, kemin, vi klickar. Vi hade kanske velat göra det tidigare (på säsongen), men det är jäkligt skönt att känslan är att det kommer nu, halvvägs in i det här. Defensivt tycker jag att vi gör det bra. Vi kämpar och sliter, men man är ju aldrig nöjd. Vi har fortfarande lite för många individuella misstag. Men sett över 40 minuter så gör vi en bra defensiv insats, vilket leder till många enkla poäng.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Matchfakta:
BC Luleå–Uppsala 94-76

(26-18, 28-19, 26-25, 14-14)
BC Luleå: Jaraun Burrows 24, Christopher Ryan 19, Denzel Andersson 12, Alex Wesby 10, Mikita Mesjtjarakou 9, Toni Prostran 9, Anton Saks 7, Adam Rönnqvist 2, Andreas von Uthmann 2.
Uppsala: Andreas Person 17, Alexander Lindqvist 16, Jonathan Person 15, Odin Lindell 10, Axel Nordström 8, Mannos Nakos 6, Sebastian Norman 4.
Publik: 1 709.

Dela inlägget