Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Förlust trots jättematch av Vitali

I Christian Maråkers frånvaro har Toni Vitali klivit fram som en gigant. Men kroatens 29 poäng, via 75-procentigt skytte, räckte inte då laget Borås kom igång för sent. Gropen som Dolphins hade grävt åt Borås under de tre inledande perioderna var för djup.

Och när ”La Bomba” Lindquist lämnades fri på trepoängslinjen med minuten kvar av matchen så försvann gästerna sista chans. Norrköping segrade med siffrorna 94-87.

Toni Vitali fortsatte med sin fina form från Umeå-matchen och hade åtta poäng i den första perioden. Men det var Dolphins som ledde med 15-11 efter fem minuter och med 25-18 efter tio.

Norrköping gick ifrån till 31-20 i den andra perioden. Innan John Brändmark kom in med energi. Brändmark attackerade hårt längs baseline, la i två poäng och belönades med ett bonuskast (som han satte). Men Borås kapade bara till åtta poängs underläge innan Dolphins återtog kommandot. Johnell Smith dunkade i 35-25 med 5:28 kvar av andra perioden och Borås tog timeout.

Brändmark satte sedan både 35-27 och 37-28. Sedan följde en något längre period av Dolphins-momentum, innan Toni Vitali tog vid för Borås och fixade både 43-32 och 43-34. Där, med en minut kvar av andra perioden, ville Norrköping sätta stopp och tog timeout.

Borås låg under med tio poäng efter halva matchen.

Vitali började andra halvleken bra och satte en trea till 50-43. Och när Mike Palm dunkade (tredje matchen i rad?) så krympte han avståndet till 50-45. Men på en minut fixade Dolphins fem raka poäng och deras ledning var åter uppe i tio poäng. Och till och med tolv poäng, innan Borås fick stopp.

Vid ställningen 64-49, direkt efter nya Smith-poäng, kallade coach Ryan på Borås-bänken timeout. Då återstod 2:56 av tredje perioden. Det avståndet höll i sig perioden ut.

Inför fjärde perioden hade Borås alltså 15 poängs underläge att vända. Samtidigt tydde inte mycket på att något sådant skulle hända. Det var inte direkt så att någon mer än Vitali hade visat heta händer. Som mest svällde hemmaledningen till 75-56.

Men skam den som ger sig. Med 6:13 kvar hade Borås krympt Dolphins ledning ett gott stycke och det stod 77-65 när Dolphins-coachen Adnan Chuk tog timeout. Norrköping ökade dock till en tillfällig 14-poängsledning innan Omar ”The Wizard” Krayem och Toni Vitali låg bakom en ny Borås-run. Med denna kapade man underläget till 85-76, med tre och en halv minut kvar och ny Dolphins-timeout.

Mike Palm stod för matchens skönaste trea när han skickade i 85-79. Med två minuter kvar av matchen fyllde storspelande Vitali på till 87-81. Boråsarna flåsade i Dolphins nackar nu. Adama Darboe stal sedan bollen och spelade fram ”Iceman” Sigurdarson, som satte 87-83. Borås Basket hade nu vänt underläge med 19 poäng till att endast vara fyra poäng efter.

Men med 1:04 kvar hände det som inte fick hända. Micke ”La Bomba” Lindquist lämnades fri på trepoängslinjen. ”La Bomba” levde upp till smeknamnet och bombade i 90-83. Ridå för Borås Basket. Norrköping vann matchen med 94-87.
– Jag tycker vi gör en okej match men det är inte lätt att spela mot ett så bra lag som Borås och jag är stolt att vi är obesegrade på hemmaplan hittills under säsongen, något som vi definitivt inte trodde när säsongen startade. Vi är beroende av bra förberedelser och det har vi oftast på hemmaplan, säger Dolphins coach Adnan Chuk.

Borås-coachen Pat Ryan:
– Det var en bra match mellan två bra lag som bidrog med stor energi. Det var en tät match även om Dolphins ledde med 10 poäng i halvtid men om man tittar på statsen förstår man hur tätt det var. Jag tycker vi gör en bra match i stort sett under 40 minuter och Dolphins ska ha beröm för hur man genomför matchen. Vi saknar givetvis Maråker som är betydelsefull men jag hoppas och tror att han är tillbaka redan på söndag mot Nässjö. Jag tycker att våra bänkspelare har gjort stora framsteg när de har fått visa vad de kan under tiden som Maråker varit skadad.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Matchfakta:
Norrköping–Borås 94-87

(25-18, 23-20, 23-18, 23-31)
Poäng, Norrköping: Johnell Smith 22, Tim Schüberg 16, Josh Hairston 15, Mikael Lindquist 14, Joakim Kjellbom 9, Zarko Jukic 6, Adnan Kadrispahic 5, Jaka Brodnik 4, Rickard Eriksson 3.
Borås: Toni Vitali 29, Jakob Sigurdarson 15, Omar Krayem 13, Mike Palm 12, John Brändmark 6, Adam Darboe 6, Simon Gunnarsson 4, Emil Lundstedt 2.
Publik: 1 436.

Sundsvall–Örebro 98-68
(26-18, 25-20, 25-12, 22-18)
Poäng, Sundsvall: Raymond Willis 18, Ernests Kalve 17, William Gutenius 15, Charles Barton 13, Daniel Eliasson 13, Hlynur Baeringsson 11, Andre Nilsson 7, Jesper Eliasson 4.
Örebro: Miklos Szabo 18, Jordan Peltier 18, Nebojsa Pavlovic 14, Ahmad Starks 10, Brandon Barton 3, Sean Smith 3, Hector Harold Jr 2.
Publik: 769.

Dela inlägget