Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Seger inför 1603 åskådare

Nyårsmatchen lockade 1603 åskådare, bjöd på Emil Gullhamn, Marbo Moves och en seger mot Umeå Bskt. Borås kroatiske forward Toni Vitali var grym och tryckte i hela tre dunkar på vägen till 87-77.

Tvåan mot jumbon. Enkel match för hemmalaget? Kanske inte ändå. Christian Maråker kom inte till spel (skada). Och ingen annan i Borås Basket heller. Inledningsvis åtminstone. Gästerna hade 4-10 efter fyra minuter och timeouten från Pat Ryan var självklar. Dessutom hjälpte den. Med 3:30 kvar av perioden stod det 10-12 och det var Umeås tur att kalla timeout.

Efter gästernas timeout klev John Brändmark fram och satte en trea från hörnet. Mike Palm fixade två poäng och så var Borås första ledning (15-14) ett faktum. Omar ”The Wizard” Krayem sänkte 18-14 och Adama Darboe 20-14. Men Umeå hade rutinerade Johan Rönström och via ett par hoppskott såg han till att hemmalagets run inte blev så lång. Johan Pierre fastställde sedan periodsiffrorna till 21-19 med en trepoängare. Tajt fajt med andra ord.

I den andra perioden tog det bara 41 sekunder för Emil Lundstedt (trepoängare) och Toni Vitali (dunk) att fixa 26-19 till Borås. När Vitali sedan dunkade i 28-23 så ville Umeå-coachen Jesper Gustavsson prata igenom saker och ting med sitt lag (timeout). Men det bästa snacket verkade dock Pat Ryan och Borås Basket ha haft. Darboe och Jakob ”Iceman” Sigurdarson sänkte nämligen, med ca tre minuter kvar av perioden, en varsin trea. Borås gick, i och med dessa, till 39-31. Sedan dunkade Mike Palm i 41-31, som om det var slutspel. ”The Wizard” och Toni Vitali fyllde på till 45-31, som även blev halvtidsresultatet i Nyårsmatchen.

I den tredje perioden gick det undan. Borås gjorde 11-4 på två och en halv minut och matchen höll på att glida gästerna ur händerna. Under större delen av perioden pendlade hemmaledningen mellan 15 och 20 poäng. Men med dryga minuten kvar av tredje så hade Umeå, tack vare idogt gnetande, kapat underläget till elva (67-56). Umeå hade alltså lite känning.

Med 71-58 på resultattavlan inför de sista tio minuterna så var ingenting avgjort. Och med 4:28 kvar av matchen hade Umeå kapat till elva igen. Men i nästa Borås-anfall klev Darboe fram. Iskallt satte dansken 79-66 och det såg åter väldigt tufft ut för Umeå. Krayem trollade fram en no-look-assist till Palms 83-70. Spiken i kistan var det dock Vitali som slog i. Eller dunkade, rättare sagt. Kroatens tredje dunk i matchen gav Borås 85-72, med dryga minuten kvar. Till slut vann Borås Basket nyårsmatchen med 87-77 och ligger därmed kvar på tabellens andraplats.

(Hör en intervju med Toni Vitali och se highlights från matchen:)

Matchfakta:
Borås–Umeå 87–77

(21–19, 24–12, 26–27, 16–19)
Poäng Borås: Toni Vitali 21, Jakob Sigurdarson 17, Omar Krayem 16, Mike Palm 14, Adam Darboe 13, Emil Lundstedt 3, John Brändmark 3.
Umeå: Yannick Anzuluni 25, Nathan Dawit 14, Johan Rönström 12, Egal Saleman 10, Johan Pierre 9, Jesper Hallberg 4, Albin Frank 3.
Publik: 1 603.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget