Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Viktig mental seger för Södertälje

Södertälje Kings var som mest uppe i en 18-poängsledning som mot slutet av matchen hade förbytts till fyra poängs ledning för Sundsvall Dragons, men Kings behöll kylan, satte straffkasten när Dragons led av lagfoul och vann med 91-88.

Poängbäst med 22 blev Sundsvalls nye guard Raymond Willis som också tog åtta returer, följd av Hlynur Baeringsson och Toni Bizaca, som gjorde 20 poäng var. Aaron Anderson bidrog med en double-double, 10/10.
– Skadan jag har, hälsenan, är lite knepig att få läkt. Det är vila och rehab som krävs och det finns det inte riktigt tid för. Nu har vi ett litet uppehåll, men i januari kommer vi ha ett oerhört tufft schema. Jag är glad att jag i alla fall kunde hjälpa till lite med straffkasten i slutet i dag, sade den alltid lika ödmjuke Bizaca, som förutom sina 7/8 straffkast även satte 5/9 tvåor och 1/3 trepoängare.

Av Kings tuffa skadeläge märktes dock inte mycket när matchen inleddes. Tuff defensiv press från start tvingade Dragons att slita oerhört hårt för att komma någon vart med sitt anfallsspel och även när Kings ledning var uppe i över tio poäng pressades motståndarna över hela plan. Anderson hade en fantastisk start, tillförde flera poäng med sina tip-ins och var en klippa i returtagningen.
– I den första quartern och i lite av den andra spelade vi 70% av vår maxkapacitet, det är så vi vill spela i 40 minuter. Men killarna gjorde sitt bästa i matchen och nivån beror på skadorna, resandet och de många matcherna. Vi gjorde ändå det vi ville, både offensivt och defensivt, sade Vedran Bosnic efteråt.

Det krävdes mycket energi för hemmalaget för att behålla samma defensiva nivå och Bosnic såg till att rotera spelarna mycket. Skyler Bowlin hade en krävande uppgift som gick ut på att pressa spelfördelarna Charles Barton och Raymond Willis, vilket ledde till att han fick sin tredje foul redan i början av den andra perioden. Willis snabbhet i kombination med hans längd var ett gissel för motståndarna.

– Som vi spelade i den första perioden, det är den nivån vi måste vara i. Men vi har några skador, som tur är inga allvarliga. Men det kommer bli tuffare matcher framöver, tuffare schema, fortsatte Bizaca.

Även Tommie Hansson insåg att helplanspress var nödvändig, vilket höjde intensiteten ytterligare och tog Sundsvall några poäng närmare. Men Bizaca var på bra spelhumör och uppe i 14 poäng i halvtid. Dragons William Gutenius var även han produktiv och uppe i 15 vid samma tidpunkt.
– Det här var en viktig seger, särskilt mentalt. Nu möter vi dem även i nästa match den 28 december, men då på bortaplan. Inför den här matchen hade vi inte så mycket tid att scouta dem och hade ju inte mött dem förut, men nu vet vi lite mer hur de spelar, kommenterade Bizaca.

Under den första delen av q3 bjöd hemmalaget in gästerna i matchen igen och med fyra och en halv minuter kvar av perioden var ställningen 59-54 som blev 63-64 när perioden var över. Bidragande till det var Willis, Baeringsson och Charles Barton.

Hemmalaget tvingades spela i underläge under den större delen av den sista perioden och hade svårt att hitta luckor genom Sundsvalls täta försvar. Men Bowlins trea när ungefär två och en halv minut återstod gav Kings ledningen tillbaka. Återstående tid blev en styrkemätning som i slutänden avgjordes på grund av straffkast.
– Det här var en enormt stor vinst för oss, Sundsvall är ett bra lag. Baeringsson, Gutenius, det var många som var duktiga i dag. Ibland är det väldigt viktigt att fortsätta vara fokuserad och trots att de ledde i slutet fortsatte vi följa vår gameplan. Men det fanns saker vi gjorde som inte var så bra och det kommer vi behöva analysera, sade Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje–Sundsvall 91-88

(30-15, 23-28, 10-21, 28-24)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 20, Dino Pita 15, Davis Lejasmeiers 12, Skyler Bowlin 10, Aaron Anderson 10, Nicholas Spires 9, Christopher Czerapowicz 9, Mike Joseph 6.
Sundsvall: Raymond Willis 22, William Gutenius 20, Hlynur Baeringsson 16, Charles Barton 14, Ernests Kalve 6, Jesper Eliasson 4, Daniel Eliasson 4, Andre Nilsson 2.
Publik: 593.

Dela inlägget