Fotograf: Johan Sandström (BC Luleå)

Magisk andraperiod sänkte Malbas

De basketfans som inte befann sig i Luleå Energi Arena under fredagskvällen har all anledning i världen att ångra sig. Bittert. Åskådarna till mötet mellan BC Luleå och Malbas fick bland annat se Adam Rönnqvist storspela i ännu en match.

De fick även se Toni Prostran göra 24 poäng varav 18 från trepoängslinjen och framförallt: de fick bevittna när rookien Denzel Andersson – på plankassist av Jaraun Burrows – tryckte i en av de hårdaste och snyggaste dunkarna sedan basketen kom till Sverige. Powerdunkmaskinen Blake Griffin i NBA-laget Los Angeles Clippers hade blivit grön av avund om han varit närvarande.

Första perioden använde BC Luleå för att lägga grunden för vad som skulle bli en ganska komfortabel seger. Som störst var ledningen uppe i tio poäng, det med knappt två minuter kvar av perioden. Två snabba treor av Malbas Connor Miller drog ner den ledningen till fyra men Adam Rönnqvist, som fortsätter att pricka det mesta han slänger mot korgen, fastslog resultat i första perioden till 24-18 via två säkra straffkast.

Andra perioden inleddes med att lagen de första fem minuterna bytte satta skott med varandra. Men medan Malbas producerade genom layups och närskott började BC dra i treor i ett näst intill löjligt tempo. Efter de fem minuterna var ledningen uppe i elva för hemmalaget. Men det tog inte slut där. Denzel Andersson inledde vad som skulle bli 15 raka poäng med en av de tyngsta dunkarna som Luleå Energi Arena någonsin sett. På pass av Jaraun Burrows via plankan slängde han i en nästan oförskämt hård dunk. Toni Prostran ville inte vara sämre och på mindre än en minut drog han i tre treor när han blev så het som nästan bara han kan bli. Lägg på det två lätta korgar av Anton Saks och Jaraun Burrows och antalet poäng i rad blev 15. Perioden vann BC Luleå med 36-15 och ledningen inför andra halvlek var nu 27 poäng stor, 60-33.

Tredje perioden inleddes trevande av ett BC som efter sin poängexplosion bara mäktade med två poäng de första knappa fem minuterna. Malbas fick under samma minuter i 14 poäng vilket betydde att ledningen nu var nere i femton poäng. Det blev dock aldrig riktigt match av det hela då BC som svar på detta drog i sju obesvarade poäng under de nästkommande 90 sekunderna. Inför den fjärde perioden var ledningen alltså över 20 poäng igen, 76-54 för att vara exakt.

Sista perioden blev en transportsträcka till slutsignalen då Malbas aldrig lyckades få något run på ett BC Luleå som fortsatte skjuta i treor och hittade lösningar med varandra hela matchen. Något som vittnar om detta är smått otroliga 30 assist i matchen för BC Luleå. 30 assist på 35 satta skott under hela matchen måste vara historiskt bra och låter laget gå in i juluppehållet med en extremt skön känsla i kroppen inför nästa match som spelas den 28 december mot just Malbas, men då i Heleneholms Sporthall.

Matchfakta:
BC Luleå–Malbas 100-76

(24-18, 36-15, 16-21, 24-22)
Poäng, BC Luleå: Toni Prostran 24, Jaraun Burrows 18, Adam Rönnqvist 16, Alex Wesby 14, Denzel Andersson 10, Christopher Ryan 9, Anton Saks 5, Mikita Meshcharakou 4.
Malbas: Carl Engström 22, Connor Miller 17, Darion Rackley 9, Fredrik Larsson 9, Kristoffer Gafor 6, Alexandar Danilovic 4, Tobias Sjöberg 4, Nicklas Sellin 3, Gustav Sundström 2.
Publik: 1 795.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget