Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Kings på jakt efter trendbrott mot Sundsvall

Södertälje Kings har haft en tuff period, och förlusten mot tyska Fraport Skyliners i tisdags innebar tredje raka inräknat de två föregående mot Nässjö och Uppsala Basket. Näst på tur för den sargade tabellettan är matchen idag mot Sundsvall Dragons, som ligger i övre halvan av tabellen.

– Vi försökte göra vårt bästa i Frankfurt. Vi spelade mot ett väldigt bra lag som är en nivå över oss, i fysiken, i allt. Jag tycker vi gjorde det bättre mot dem jämfört med matchen i Uppsala, en del av matchen i Frankfurt var bra men inte allt. Men jag tycker att vi tog ett steg framåt, det är så det kommer vara, säger coach Vedran Bosnic och fortsätter:
– Vi var inte där i Uppsala, varken mentalt eller fysiskt, nästan ingen, vi fick betala priset för FIBA. Vi gjorde ingenting av det vi försökte, men jag vill inte ta ifrån Uppsala någonting, de spelade fantastiskt, väldigt bra. Vi förlorade för att vi spelade dåligt och de bra.

Tyvärr fortsätter skadeläget att vara tufft för Kings och innebär dessutom enligt Bosnic att det är svårt att få ut maximalt av den lilla träningstid som finns mellan matcherna:
– Det kommer bli en riktigt tuff match för oss. Erik är sjuk, Filip skadad, Davis är också fortfarande skadad liksom Adam Ramstedt och Bizaca. Vi får se vilka som kommer att spela. Vi har verkligen haft många matcher hittills, 20, jag tror de flesta andra lagen har spelat 13, 14, och nu har vi en dag på oss att vila. Det är svårt att träna med alla skador och göra det vi vill, men det ursäktar ingenting, vi kommer att kämpa.

Om motståndet i eftermiddag kommenterar han:
– Det är första gången vi spelar mot dem den här säsongen. Det är ett bra lag som tillhör toppen och som har behållit en del spelare. Baeringsson är kvar och Barton har spelat riktigt bra den här säsongen, han har tagit ytterligare ett steg framåt. De två nya spelarna Willis och Kalve är också bra. De har kvar Gutenius som gör ett bra jobb och så har de fått tillbaka André Nilsson som också är duktig.

Både Akeem Wright och Shane Edwards har gått vidare till varsin annan europeisk klubb och lämnar ett stort utrymme efter sig att fylla. Och av förra säsongens fyra islänningar finns bara Hlynur Baeringsson kvar sedan Jakob Sigurdarson värvades av Borås Basket och Aegir Steinarsson och Ragnar Nathanaelsson har återvänt till Island. 32-årige Baeringsson är Basketligan herrs bäste returtagare med 11.6 och hans trepoängsskytte är det heller inget fel på. Den här säsongen blir hans femte i Dragons.

Charles Barton gör sin andra säsong i laget och har ökat speltiden från cirka 24 minuter per match till närmare 36. 23-årige Barton är tredje bäste i ligan både när det gäller poäng (18.8) och assists (5.3) och har tagit ett stort utvecklingssteg i sin roll som ansvarsfull spelfördelare och skarp skytt.

William Gutenius är liksom Baeringsson en av Dragons verkliga trotjänare, en 205 centimeter lång forward som är både nyttig och effektiv i insideområdet och som vid behov också kan ta skotten utifrån.

Och så är alltså André Nilsson tillbaka efter ett års uppehåll från basketen. Själv trodde han att han hade spelat färdigt för gott, men insåg under tiden han var borta att han ville fortsätta, parallellt med sina ingenjörsstudier. Och så fick det bli för 25-årige Nilsson som var med när Sundsvall tog SM-guld 2009 och 2011.

Två intressanta nytillskott är importerna Ernests Kalve och Raymond Willis. Den lettiske forwarden Kalve har bland annat spelat i Guerino Vanoli Basket, som tillhör Italiens högsta liga och i lettiska BK Barons LDz, som vann EuroChallenge (nuvarande FIBA Europe Cup) 2008. Kalve tillför en extra dimension till laget med sin mångsidighet och erfarenhet.

Amerikanske Raymond Willis är en 198 centimeter lång pointguard som även han har spelat i Europa och i det australiensiska laget Gladstone Port City Power där han snittade 21.4 poäng, 11.3 returer och 4.9 assists. Willis är en duktig försvarare med snabba fötter och mycket energi.
– Vi ska försöka ge maximalt mot Sundsvall, det vill jag fortfarande att vi ska göra. Om vi lyckas med det är jag ganska säker på att vi kan vinna matchen och behålla förstaplatsen, det skulle vara skönt innan juluppehållet. För mig och killarna är fokus att utvecklas och bli bättre, det är vårt mål: hur vi kan dra fördel och lära oss även av det som inte är bra, berättar Bosnic och avslutar:
– Att vi tog oss till andra rundan i Europacupen, det var historiskt. Men det innebär också att vi inte har tillräckligt med tid att träna och det kommer vi också få betala priset för i januari. Vi måste försöka hitta lösningarna för att kunna hantera det. Allt ledde till det, hit där vi är nu, men vi ska fokusera på att göra saker bättre, lära av matcherna och utvecklas.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Kommande matcher i Basketligan:
Lördag 2015-12-19 16:15:00 Södertälje Kings Sundsvall Dragons Täljehallen (Webb-TV)

Dela inlägget