Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Jämtland mot Malbas är ingen bottenstrid

“Nykomlingen Malbas Basket har överraskat många denna säsong och har ett bättre facit än vad Umeå hade vid denna tidpunkt förra året om jag inte minns fel”. Läs Jämtlandscoachen Torbjörn Gehrkes tankar inför kvällens match.

Knappa segrar mot topptrion Södertälje, Norrköping och Borås. Inbördes fördel mot Umeå, Uppsala och Jämtland samt en skalp mot Borås i sista omgången. Ingen förlust med 20+ och ett stabilt spel. Varför går Malbas så bra?

Carl Engström är nyckeln. Även om han inte gör poäng alla matcher så är han en ”skithus” man måste hantera. Han dominerar returtagningen och därför kan Malbas styra tempot. Inga skott i 3-sek området blir enkla när Carl är i närheten. Sen har importerna Darion Rackley och Connor Miller gått från klarhet till klarhet. Offensivt har de en väldigt hög och jämn nivå. Rackley snittar ”bara” 14 poäng men har bara en enda match under dubbla figurer. Miller snittar 13 poäng och började svagt, men har levererat mycket mer sista 7-8 matcherna. Båda skjuter över 40% ifrån tre-poängslandet och får bra support ifrån Kristoffer Gafor samt Gustav Sundström.
Men den stora skillnaden jag kan se är jokern Fredrik Larsson. När han skjuter bra, så avlastar det Malmös spel brutalt mycket. Fredrik har skjutit makalösa 75% ifrån golvet och det är inte layups. När han dessutom drar i sina treor så nosar han på 20p varje gång.

Malbas kommer ifrån tre raka segrar mot Uppsala (två i rad), samt nu senast mot Borås borta med 16 poäng. De har dessutom 1-0 mot oss samt chansen att säkra ”inbördes” möten. Tabelläget i nuläget är inte lika viktigt för det är långt kvar av säsongen. Men ett inbördes övertag mot Uppsala och Jämtland redan innan jul är ett otroligt stort övertag.

Jämtland kommer ifrån en total genomklappning mot Uppsala i en match där de fick dominera oss fysiskt från första minuten. Det i kombination med att vi inte var nära att vara fokuserade mentalt gjorde att siffrorna rann iväg mycket mer än vad det borde gjort. Nu får vi dock en match i ganska tät följd efter otroligt långa och besvärliga uppehåll, så det känns faktiskt väldigt skönt.

Spetsarna i Malbas är många, de är väl coachade och utnyttjar Carl Engström på ett föredömligt sätt. Vår målsättning blir förstås att göra det svårt för Malbas defensivt. Att inte låta Carl dominera i sitt defensiva trestunders område blir otroligt viktigt. Sen får vi heller inte glömma att Carls säsongsbästa satte han mot oss i premiären (30p och 17r), siffror han inte varit i närheten av sedan dess. Han kommer hit med ett lag som vunnit tre matcher i rad, 6-6 totalt och parkerar på en femte plats i tabellen och med goda minnen av hur det är att spela mot Jämtland.

Detta blir en tuff match för oss att vinna och mycket kommer avgöras i hur vi lyckas i både defensiv och offensiv. Vi har inte råd att vara bra på ena sidan och inte den andra. Mot Malbas måste man styra tempot i spelet, annars har de för många vapen.

Text: Torbjörn Gehrke (Jämtland Basket)

Kommande matcher i Basketligan:
Fredag 11/12 (kl 19.04): Nässjö Basket-BC Luleå (Webb-TV)
Fredag 11/12 (kl 19.04): Uppsala Basket-Södertälje Kings (Webb-TV)
Fredag 11/12 (kl 19.04): Jämtland Basket-Malbas Basket (Webb-TV)

Dela inlägget