Fotograf: Meli Petersson Ellafi / Bildbyrån

Intervju: Nordström om säsongen så här långt

Årets säsong är på allvar för Uppsalas Axel Nordström. Efter ett fantastiskt slutspel i fjol där han bland annat dödade en av matcherna mot Borås, i semifinal, med en clutchtrea, så har Axel i år fått något av en papparoll. Något som han förvaltat väl.

Ständiga kamper mot minst en decimeter längre spelare har inte varit några problem för honom och både hans returtagning, skottprocent och minuter på planen har exploderat den här säsongen. Med 8,3 returer per match, upphäver Axel Nordström tyngdlagen och är stabilt bland de fem-sex bästa returtagarna i ligan trots att han endast är 193 cm lång. Han snittar nästan 14 poäng framåt och är den naturliga ledaren i årets Uppsala.

Uppsalas Baskets hemsida har gjort en intervju med 23-åringen.

Vad säger du, Axel, om säsongen så här långt?
– Det har varit mycket upp och ner. Vi visste att det skulle vara så här eftersom vi var ett ungt lag. Vårt mål är att jobba och vara som bäst i slutet av säsongen. Vi har haft många bra stunder då vi spelat väldigt bra basket. Vi har jättebra träningar i högt tempo och där alla kämpar och sliter så känslan är mycket positiv trots vissa sämre resultat. Så det kommer bara att bli bättre och bättre.
– Det som har varit jobbigt har varit att titta upp på läktarna ibland och att det inte är samma tryck på läktarna som det var under fjolåret men vi vet förutsättningarna att vi satsar ungt i år, på en hållbar framtid med den här klubben. Vi blickar bara framåt och gör det vi kan göra. Vi spelare har ett mål och det är att vinna matcher. Det är det som vi kan styra.

Vad är det största skillnaden spelmässigt mot i fjol?
– Försvaret. Helt klart. Men vi måste också hitta en bra balans både i anfall och i försvar. Vi vet vad vi ska göra. Det vi måste göra är bara att hålla oss på en jämn nivå. Just nu spelar vi kanske fem minuter jättebra basket och sedan tre minuter som är jättedåliga. Vi måste hitta en jämnare nivå. Då kan vi hota de bästa lagen på allvar.

Men ni har ju spelat bra mot de bästa?
– Absolut. Problemet är väl att det svänger, ligan är så pass jämn. Vi har lag som Malbas som slagit oss två gånger. Oavsett vilka vi möter måste vi komma väl förberedda oavsett vilka vi möter. Vi har samma inställning oavsett vilka lag vi möter men mot de så kallade topplagen måste vi kanske jag a lite mer medan mot lag som vi, på pappret, borde ha lättare mot så måste vi styra spelat bättre och det blir mer press på oss att det är matcher vi måste vinna.

Vad säger du om din egen säsong?
– Jag har extremt höga förväntningar på mig själv. Jag har ju den roll i laget att jag ska producera både i anfall och i försvar. Stundtals har det sett jättebra ut. Det där med att hitta en jämn nivå gäller även mig själv. Jag blir väldigt besviken om jag sviker laget när jag inte presterar på topp. Men det är fortfarande tidigt på säsongen så det är bara att fortsätta att jobba hårt.

Du är bland de tio bästa returtagarna i ligan så här långt.
– Det är en något som jag känner mig väldigt bekväm med och något jag lägger väldigt stor fokus på. Jag vet att vi som lag måste jobba hårt med returerna. Det är lite det ansvaret jag försökt ta genom att kämpa väldigt hårt under korgarna. Det gynnar hela laget om jag gör mitt jobb där.

Du har ett större ansvar i laget i år.
– Så är det. Rollen har förändrats. Tidigare säsonger har man varit en av de yngre och inte haft så mycket fokus på sig. I år har jag fått kliva fram mer och är istället själv bland de äldre spelarna.

Det har talats om ”flackande blickar” och osäkerhet efter lagets inledande matcher. Vad säger du om det?
– Folk har så mycket synpunkter men vi inom laget vet vad vi är kapabla. Vi vet vad vi kan bjuda publiken på och vi vet att vi kan spela otroligt bra basket. Det gäller bara för oss att bevisa det för alla. Allt tar tid med spelare som har nya roller, fått större ansvar, en ny coach.

Men är det inte naivt av folk att tro att en så process ska ske över en natt?
– Lite är det kanske så men vi har extremt höga krav på oss själva och vi håller inte på med några ursäkter. Att skylla på att vi är ett ungt lag eller liknande är inget som håller i längden. Vi är här för att vinna. Precis som tidigare år har vi ett högt mål att placera oss långt upp i tabellen och sedan kunna leverera ordentligt i ett slutspel.

Vad säger du till fansen inför de kommande matcherna där ni bland annat möter mästarna från Södertälje.
– Ha tålamod. Med tiden kommer det här att bli jättebra. Vi spelar en fantastisk bra basket som är värd att se. Det är ett roligt lag med många killar som kommer att blomma ut. Vi har en jättebra kemi i laget, bra stämning och alla är positiva.

Text: Uppsala Basket

I morgon (tisdag) tar Uppsala emot Jämtland på hemmaplan – här kan du se matchen!

Dela inlägget