Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Nära men Borås måste lita till andra resultat

Borås Basket hoppade på STB Le Havre från första sekund och hade 26-16 efter en period. Hemmaledningen var åtta efter 20 minuter och med 2:20 kvar av matchen stod det 73-73. Sedan tappade Borås flytet och förlorade med 74-80.

Chansen att gå vidare i Europe Cup lever dock vidare till på onsdagen då resterande matcher i omgången spelas. Om Borås blir bästa eller näst bästa trea så går man vidare.

Toni Vitali inledde matchen genom att stoppa in en reverse-layup samtidigt som han blev foulad. Vitali satte bonuskastet och så ledde Borås Basket med 3-0 i den avgörande matchen. När Vitali sedan, efter 3:09, stoppade i 11-7 på ett snabbt uppspel så ville Le Havre-coachen Thomas Drouot ha timeout. Och om man tyckte att Vitali öppnade vasst så var Simon Gunnarsson strået vassare. Sju poäng hade kommit från Gunnarsson händer efter 5:39. Borås ledde då med 16-11. När John Brändmark satte 26-16 på första periodens slutsignal så hade hemmalaget fått den start man behövde.

Christian Maråker lirade snyggt fram till Adama Darboe som stoppade i 31-16, en minut in i andra perioden. Sedan vände det åt Le Havres håll. Vid 31-25 valde Borås-coachen Pat Ryan att ta timeout. Men det var inte mycket som hjälpte. Le Havre var med i matchen igen, på allvar. En trea av Mike Palm i periodens slutminut gjorde dock att Borås hade hyggliga 43-35 att gå på inför den andra halvleken.

Två minuter in i tredje perioden var Le Havre ikapp Borås, 45-45. Coach Ryan tog timeout. Minuten senare var gästerna från Frankrike i ledning. Det var några ganska tunga minuter för Borås Basket.

Men snart skulle Omar ”The Wizard” Krayem skänka hopp åt hemmapubliken, då han sänkte 47-51. Maråker dunkade sedan i 49-51 och publiken började vakna. När Jakob ”Iceman” Sigurdarson fixade 51-51 från straffkastlinjen så var Borås på gång igen. Darboe trixade sedan i en layup som gav Borås ledningen på nytt. Men Le Havre avslutade tredje perioden på ett imponerande sätt och stängde den vid 55-61.

Le Havre gick ifrån till 56-63 innan Borås började få koll på grejerna igen. 62-65 stod det efter 3:30. Efter halva den fjärde perioden drog Maråker i en trea till 65-67. Men det var som förgjort. Le Havre gav sig ut på en mini-run och gjorde 0-4.

När det verkade som mest kört klev dock Sigurdarson och Krayem fram. 70-73 kom från ”Icemans” händer, på en trepoängare. ”The Wizard” använde samma vapen då han sänkte 73-73 med 2:20 kvar av matchen.

Sedan tog det stopp. Borås tog aldrig ledningen. När man dessutom inte fick ett bakåtspel med sig vid underläge med fyra poäng så var det definitivt över. Le Havre vann matchen med 74-80 och är vidare till nästa omgång. Borås får lita till andra resultat, men kan fortfarande gå vidare som bästa eller näst bästa grupptrea. Resterande matcher i den sista omgången avgörs under onsdagskvällen.

Matchfakta:
Borås Basket-STB Le Havre 74-80

(26-16, 17-19, 12-26, 19-19)
Poäng, Borås: Omar Krayem 13, Jakob Sigurdarson 12, Toni Vitali 12, Christian Maråker 11, Simon Gunnarsson 9, Mike Palm 8, Adama Darboe 6, John Brändmark 3.
Le Havre: Lawrence Hill 20, Henry Dugat 14, Michel Jean-Baptiste-Adolphe 12, Elton Brown 10, Angel Vassallo 10, Willie Deane 9, Malela Mutuale 3, Remi Barry 2.
Publik: 945.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget