Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Tionde raka segern för de regerande mästarna

Det tog lite tid innan Södertälje Kings hittade rytmen tillräckligt för att ta kommandot i matchen mot Nässjö Basket, som till sist slutade 85-68.

Av Kings poäng stod Skyler Bowlin för 21, och Nicholas Spires och Aaron Anderson tog sju returer var. Poängbäst i Nässjö blev Cole Darling med 18 och Aleksa Solevic bidrog med sju assists.

Det var ingen minnesvärd insats för Kings, vars fokus emellanåt inte var i hallen. Nässjö däremot, inledde i högt tempo och tvingade motståndarna att springa för att hålla jämna steg. Filip Djuran producerade framåt medan Dartaye Ruffin och Darling gjorde jobbet i insideområdet vilket bidrog till att laget under större delen av perioden ledde med några poäng. Men trots det lyckades Kings ändå få med sig en tvåpoängsledning in i q2.

En 6-0-run i starten av den andra perioden gav hemmalaget lite större marginal och snart var ledningen uppe i tio poäng. Bortalaget fortsatte dock kämpa för bollarna och hittade emellanåt in till Ruffin, som gjorde poäng. Kingsspelarna tycktes också ha vissa kommunikationsproblem som ledde till flera bortkastade bollar. Djuran fortsatte hitta rätt med halvdistansskotten som minskade Nässjös underläge, vilket föranledde en timeout från Kings håll.

Gästernas effektiva försvar höll dem kvar i matchen och Nässjöspelarna var duktiga på att placera sig rätt. Mantas Griskenas var en av dem vars händer ständigt bröt passningar och fick motståndarna att komma ur position. Därför var Skyler Bowlins två trepoängare kort efter varandra plus ytterligare en i slutet av q2 extra välbehövliga. Och trots en långt ifrån perfekt första halva av matchen ledde Kings i halvtid med tio poäng.
– Det är kul att vara tillbaka i Täljehallen, men jag hade hoppats på en bättre insats från vår sida. Vi började ok, men i slutet av den andra perioden slutade vi bara spela. I den tredje borde vi ha kommit ut ännu starkare. Mot ett lag som Södertälje måste man spela lika bra hela tiden. Kings är Kings, Vedran har varit där länge och sätter sin prägel med aggressivt försvar. Det går bra för dem i ligan, tionde raka, ingen förlust. Och på onsdag kan de gå vidare i Europacupen, vi får hoppas att det blir så, sade Griskenas och fortsatte:
– Det känns bra att vara tillbaka i ligan. Alla trodde att jag var skadad förra säsongen men jag behövde bara ta hand om kroppen. Jag gjorde en mindre operation men inget stort. Jag trivs i Nässjö, det är mycket för familjens skull, för att barnen ska kunna växa upp där.

Ruffin stod sig väl mot Nicholas Spires, vars tredje foul innebar ytterligare en, i form av en teknisk. Än värre skulle det dock bli för Ruffin, som redan i slutet av q3 fick sin femte. Christopher Czerapowicz trampade snett och fick linka av planen, förhoppningsvis är det inget allvarligt.

När en halv minut återstod av den tredje perioden fick Henrik Sjölin, som gör sin första säsong i Kings, komma in på planen. Även Erik Johansson och Adam Ramstedt fick en del speltid, samt Filip Kovacek i slutet av matchen.
– Jo, det var väl roligt, jag undrade när det skulle bli. Jag var lite chockad över att det blev redan i den tredje, konstaterade Sjölin och fortsatte:
– Vi såg inte ut som om vi körde för fullt, jag tror att de flesta fokuserade på Europaspelet, det är ju väldigt stort. De åker ned med tio spelare så jag kommer nog inte att följa med. Vi får se hur det blir med Chris och hans fot. Nässjö var väldigt aggressiva, men de orkade inte i 40 minuter och de drabbades ju också av foulproblem. De har spelat bra hittills, de började bra i ligan med flera vinster.

Darling fortsatte tillföra poäng till protokollet till Nässjö, som i övrigt led lite av Ruffins frånvaro på planen. Kings, som hade skaffat sig ett betryggande 20-poängsöverläge, spelade mindre forcerat än tidigare. Dino Pita hade en bra kväll och satte sin tredje trea (100%) när mindre än sju minuter återstod, och Toni Bizaca forcerade Nässjöförsvaret med långa kliv.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje–Nässjö 85-68

(15-13, 25-17, 26-16, 19-22)
Poäng, Södertälje: Skyler Bowlin 21, Dino Pita 15, Toni Bizaca 15, Nicholas Spires 10, Mike Joseph 6, Davis Lejasmeiers 5, Aaron Anderson 5, Christopher Czerapowicz 4, Adam Ramstedt 2, Filip Kovacek 2.
Nässjö: Cole Darling 18, Dartaye Ruffin 14, Mantas Griskenas 12, Filip Djuran 11, Kristian Heder Ternell 8, Jonathan Peleg 3, Abdou Medjedoub 2.

Dela inlägget