Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Nässjö på besök i Södertälje

I eftermiddag tar Södertälje Kings emot Nässjö Basket, som är placerat på sjätte plats i tabellen med fyra vinster och fem förluster.

Liksom många andra lag har Nässjö tappat en hel del spelare och fått in nya. Dessutom har headcoach Nemanja Jovanovic ersatts av Raúl Jimenez, som inför säsongen beskrev Nässjö som ett ungt lag med mycket vilja och engagemang.

Kvar är däremot Karim Wazzi, Aleksa Solevic, Kristian Heder Ternell och Dartaye Ruffin som utgör en kärna av rutin och trygghet. Södertäljesonen Wazzi gör sin sjätte säsong i klubben och Heder Ternell sin femte. Solevic, som snittar både flest returer (7.4) och assists (3.8) i laget, gör sin tredje för Nässjö. Ruffin är lagets starting center och viktig framför allt ur ett defensivt perspektiv.

Spelare som Nässjö har tappat är bland andra Brenton Butler, Adnan Kadrispahic, Zarko Jukic och Wictor Grenthe. Under sin tid i Nässjö fick Grenthe en större roll än han hade när han spelade med Kings och Borås Basket säsongerna dessförinnan vilket säkerligen gav självförtroendet ett lyft.

Samma sak gäller för nye Mantas Griskenas, som efter uppehåll under en säsong är tillbaka i Basketligan herr. Han återvände ju till Södertälje Kings säsongen 2013/14 där han dock aldrig riktigt kom till sin rätt på samma sätt som när han spelade i Kings 2010/11 och 2011/12. I Nässjö har han fått betydligt mer förtroende och speltid och är poängbäst i laget med 16.0 per match.

En annan nykomling är amerikanen Cole Darling från Wright State University, en mångsidig forward med ett bra skytte som också hjälper till inside och snittar 15.8 poäng och 5.0 returer per match.

Kings har ett fortsatt intensivt spelschema och skiftar mellan FIBA Europe Cup och Basketligan herr. Efter segern mot Telenet Oostende i onsdags har laget tre raka i cupen och mycket vind i seglen, vilket kommer bli en tuff utmaning för Nässjö. Att båda de svenska lagen i Europe Cup, Kings och Borås, hävdar sig väl kommenterade Vedran Bosnic efter matchen i onsdags:
– Det här är en stor komplimang till klubben och till hela staden Södertälje. Vi är en av klubbarna med lägst budget och ändå har vi tagit oss hit, avancerat så här långt. Jag tror att de som är basketintresserade i Sverige vet vad Södertälje Kings gör just nu och att även Borås har bidragit till svensk basket. Totalt sett har våra två lag sex segrar.

I matchen mot Nässjö gäller det för Kings att behålla fötterna på jorden och inte underskatta motståndet. Lyckas man med det kommer det inte bli lätt för gästerna.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Kommande matcher i Basketligan:
Lördag 28/11 (kl 16.15): Södertälje Kings-Nässjö Basket (Webb-TV)

Dela inlägget