Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Borås knep tredje Europe Cup-segern

Borås Basket hade press på sig inför hemmamatchen mot Ece Bulls Kapfenberg på onsdagskvällen. Det blev en lite märklig match, till stor del utan tydliga trender.

I början av fjärde perioden drog Borås ifrån till en 16-poängsledning, bara för att tappa nästa hela i slutminuten. Tillslut lyckades man ändå säkra segern till 84-82, vilket innebär att Borås, Cantu och Le Havre nu ligger på åtta poäng vardera.

För andra matchen i rad valde Borås Baskets headcoach Pat Ryan att starta med de tre guarderna Omar Krayem, Jakob Sigurdarson och Adama Darboe. Trots den stjärntrion var det Kapfenberg som stoppade i flest poäng inledningsvis. Gästerna hade ganska snabbt 2-7.

Efter att ha känt sig för lite så kom Boråsarna igång. Efter 3:40 sköt ”Iceman” Sigurdarson en lyckad floater som innebar Borås första ledning, 8-7. Det verkade bli en trevlig match. Första perioden hade ett helt okej poängtempo och slutade 26-21, efter att Mike Palm hittat rätt med en trepoängare.

Det kändes nästan komfortabelt för Borås i början av andra perioden. Men så fort man slappnade av så hög Ece Bulls tillbaka. Och med 6:20 kvar av perioden var det gästerna som tog ledningen med 35-36. Coach Ryan var inte nöjd alls och kallade timeout. Borås Basket fick inte riktigt till det men ledde ändå med 50-46 inför matchens andra halva.

Trots att Borås spel till stora delar inte stod att känna igen så lyckades man gå ifrån till 70-58 och Bulls tog timeout. 70-58 blev faktiskt ett resultat stod sig perioden ut. Tolv poäng att gå på inför fjärde akten alltså.

”The Wizard” Krayems trea efter halva perioden gav hemmalaget 79-63. 16 poängs ledning. Kapfenberg tog timeout direkt och det kändes som att Borås hade både momentum och kontroll på matchen. Minuten senare hade gästerna dragit i två raka trepoängare och det var coach Ryans tur att kalla timeout.

Sedan rann det iväg. Åt fel håll. Med 27 sekunder kvar stod det sanslöst nog 83-80 och det hade blivit rejält nervöst. I nästa anfall studsade bollen på Christian Maråker ben och ut. Då var det ca tio sekunder kvar. Eftersom Borås inte hade lagfoul så valde man att foula ett par gånger. Kapfenberg gjorde 83-82. När Sigurdarson sedan hamnade på straffkastlinjen så kändes det lugnt. Men den annars så säkre straffkastskytten darrade och satte bara det andra skottet. Kapfenberg missade sedan sitt sista skott och Borås kunde i och med detta ta sin tredje Europe Cup-seger, 84-82. Med en omgång kvar att spela ligger Borås, Cantù och Le Havre på åtta poäng vardera. Kapfenberg är avhängt i botten.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Matchfakta:
Borås-Kapfenberg 84-82

(26-21, 24-25, 20-12, 14-24)
Poäng, Borås: Adama Darboe 19, Omar Krayem 18, Toni Vitali 13, Christian Maråker 13, Mike Palm 9, Jakob Sigurdarson 9, Simon Gunnarsson 3.
Kapfenberg: Michael Holton 25, Joe Shaw 18, Mirza Ahmetbasic 12, Filip Krämer 12, Milan Stegnjaic 10, Shawn Ray 5.
Publik: 859.

Dela inlägget