Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Briljant insats ger chans till avancemang

Ett blygsamt antal på 652 personer hade kommit för att titta på matchen mellan Södertälje Kings och belgiska Telenet Oostende i FIBA Europe Cup i Täljehallen.

Vad publiken kanske inte förväntade sig var att hemmalaget från start skulle ta kommandot och vinna med klara 71-54 efter en avslutande stark quarter då gästerna hölls på låga sex poäng. Det ska dock tilläggas att Oostendes viktiga pointguard Dusan Djordjevic inte spelade alls på grund av sin knäskada.
– Våra killar följde vår gameplan. Det är klart att det påverkade dem att Djordjevic inte spelade, men det här är Oostende, och han betyder inte allt för laget. Det är ett bra lag även utan honom, de har alltid varit nära steget till EuroLeague och de vet vad de gör, säger tränaren Vedran Bosnic efteråt och fortsätter:
– Jag är otroligt glad, vi har slagit Falco, Varese och nu Oostende i den kanske tuffaste gruppen. Jag var glad när vi besegrade Varese, jag sa att det är det bästa laget som har spelat här i hallen, men Oostende är, om inte bättre, så minst på samma nivå.

Dino Pita och Davis Lejasmeiers fick en bra start i matchen och bidrog till att Kings gick upp i en liten ledning, samtidigt som Oostende gav bort en del possessions och framstod som både stillastående och handfallna. Efteråt fick Bosnic beröm för att ha hållit Oostende på låga 54 poäng och svarade:
– Det är nog inte många lag som har lyckats hålla dem på sex poäng i en quarter. De hade kanske inte räknat med att förlora mot oss, men vi är ett bra lag. Lag som Oostende kan man stoppa på ett sätt, men då gör de i stället något annat. Det finns en del skillnader mellan våra lag som man måste vara medveten om. Vi kan till exempel leva med att ha förlorat returtagningen med sex. Katic och Boukichou är fantastiska insidespelare.

Det är mer en regel än undantag att Mike Joseph kommer in från bänken och tillför både energi och produktivitet, och i kväll var inget undantag.
– Jag tänkte inte på att göra poäng, jag bara tog de öppna skotten och de satt. Vi hade en bra gameplan och kontrollerade bollen. Vi var tuffa i returtagningen, alla hjälptes åt att trycka på. Jag tror vi mindes hur det var i förra matchen mot dem och vi ville inte att det skulle upprepa sig, säger Joseph.

Vid den andra periodens början vaknade Oostende sakta och knappade successivt in på motståndarnas överläge. Kings drabbades också hårt av fouls och redan halvvägs in i quartern fick Aaron Anderson sin tredje och strax därefter gick Nick Spires samma öde till mötes.
– Våra stora killar hamnade tidigt i foulproblem, så vi fick göra lite annorlunda saker. Men vi är beredda på sådana situationer och alla hjälper till att steppa upp, kommenterade Joseph.

Skyler Bowlin, poängbäst med 14, började bli varm i kläderna och satte sin tredje trepoängare när drygt en minut återstod av q2. Lejasmeiers avslutade perioden med ytterligare en trea och halvtidsresultatet 39-30.

I q3 kom Oostende ut med ny energi och bromsade upp hemmalagets offensiva spel med effektivt försvarsspel. Offensivt började Kyle Gibson och Katic hitta varandra i pick- och rullspelet, dessutom sköt Gibson bra från trepoängslinjen. Men just som gästerna tog ett litet grepp om matchen ryckte Kings i några trådar, en trea från Bowlin och en dunk från Anderson, och återigen skilde några poäng mellan lagen.
– Vi spelade väldigt disciplinerat, det var bara några minuter som vi släppte på disciplinen och då straffade de oss omedelbart. Jag vill ge killarna cred för viljan och uppoffringarna de gjorde i vissa situationer, säger Bosnic.

Q4 blev helt och hållet Kings period, som efter tre och en halv minut var uppe i en elvapoängsledning vilken ökades på allt eftersom klockan tickade ned. Christopher Czerapowicz var en av dem som hjälpte till med sina säkra halvdistansskott.

Och ju bättre det gick för hemmalaget, desto fler viktiga bollar slarvade Oostende bort. Kings slet om returerna och lyckades visserligen inte alltid hoppa högst men ändå stjäla till sig många bollar. Spires, som hade det lite kärvt i första halvan av matchen kom successivt igång och gjorde en enorm insats i insideområdet, både offensivt och defensivt.
– Jag tror inte att det här är någon katastrof för Oostende. Jag tror att de kommer igen, de behöver bara hitta en lite bättre nivå hos några av spelarna nu när Djordjevic är skadad, konstaterade Bosnic.

Oostendes headcoach Dario Gjergja valde dock att inte delta i presskonferensen efteråt.

Onsdagens två matcher i grupp C innebar en intressant förändring i tabellen. Att Falco KC besegrade Varese med 75-73 i kombination med Kings seger innebär att det nu är Kings som är etta och som dessutom har inbördes på tvåan Oostende, båda med tre vinster och två förluster (Varese och Falco har två vinster och tre förluster var).

Nästa onsdag möter Kings Varese på bortaplan medan Oostende reser till Ungern för att spela mot Falco. Om Södertälje vinner går laget vidare till omgång två och får sällskap av Oostende om Oostende slår Falco. Om Varese och Falco vinner kommer alla fyra lagen ha 3/3 och då är det målskillnaden som avgör vilka två som går vidare.
– Det här är fantastiskt för oss, vi kan avancera för första gången och allt är i våra händer. Vi fortsätter jobba hårt eftersom vi vet att bra saker händer då, avslutade Joseph.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje Kings-Telenet Oostende 71-54

(17-13, 22-17, 14-18, 18-6)
Poäng, Södertälje: Skyler Bowlin 14, Nick Spires 12, Christopher Czerapowicz 12, Mike Joseph 11, Davis Lejasmeiers 7, Dino Pita 6, Aaron Anderson 6, Toni Bizaca 3.
Oostende: Rasko Katic 10, Kyle Gibson 8, Quentin Serron 7, Nedim Buza 7, Pierre-Antoine Gillet 7, Dominique Archie 4, Khalid Boukichou 4, Niels Marnegrave 4, Jean Salumu 3.
Publik: 652.

Dela inlägget