Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

“Vi har bara hemmaplansfördel om hallen blir full”

I kväll är det dags för returmötet mellan Södertälje Kings och Telenet Oostende i FIBA Europe Cup, den här gången i Täljehallen.

Första matchen vann gruppettan Oostende med tre poäng på hemmaplan. Lagets hittills enda förlust skedde mot Varese förra onsdagen, samtidigt som Kings besegrade Falco KC.
– Vi spelade väldigt bra första gången vi mötte Oostende och ändå slog de oss, det visar hur bra de är. Nu måste vi göra vårt allra bästa, säger Vedran Bosnic inför matchen och fortsätter:
– När vi besegrade Falco nu senast trodde vi från början till slut på vår gameplan, både offensivt och defensivt. Killarna hade tålamod och under de fyra sista minuterna vände vi matchen och har nu två vinster och två förluster. Jag är glad att vi har lyckats så pass bra hittills, det är en tuff grupp.

Inom gruppen möter lagen varandra två gånger, i en hemma- respektive bortamatch. De två bästa från varje grupp går tillsammans med de fyra bäst placerade treorna totalt sett vidare till nästa omgång då 32 lag återstår. I den första omgången återstår två matcher.
– Den kommande matchen betyder mycket för oss eftersom de två första lagen inom gruppen är garanterade att gå vidare. Men vi har en chans även om vi skulle förlora eftersom de allra bästa treorna också avancerar, säger Bosnic.

Oostende är liksom Kings regerande nationella mästare, dessutom fyrfaldigt. Laget har 16 titlar från den belgiska ligan, 16 från den belgiska cupen och åtta nationella supercuptitlar. Säsongen 2010/11 deltog Oostende i EuroChallenge och slutade på tredje plats.

Under 80- och 90-talen hette laget Sunair Oostende och hade visst inflytande i Europa men framför allt på hemmaplan där man vann flertalet titlar. Oostende var dessutom en språngbräda för flera spelare som senare skulle komma att bli stora namn i Europa, till exempel J.R. Holden, Rimantas Kaukènas, Mirza Teletovic och Thomas van den Spiegel.

I den nuvarande truppen finns den serbiske guarden Dusan Djordjevic. Han är utan tvivel en av Oostendes viktigaste spelare och har blivit utsedd till den belgiska ligans MVP två år i rad. Djordjevic har även vunnit diverse titlar med både slovenska och bosniska lag. Det är dock osäkert hur mycket han kommer att kunna spela eftersom han enligt Bosnic har problem med ett knä.

Förutom Djordjevic lyfter Bosnic även fram Kyle Gibson och Rasko Katic, liksom Jean Salumu, Pierre-Antoine Gillet och Quentin Serron, men lägger till att lagets alla 12 ”numrerade spelare” är mycket bra.

Den 34-årige serbiske centern Rasko Katic spelade i det serbiska landslaget som förra året överraskade genom att ta sig till final mot USA i World Cup där man tog silver. Han har dessutom spelat för den serbiska ligans två mest framgångsrika lag tillika ärkefiender, Partizan Belgrade och Red Star Belgrade, i EuroLeague.

Amerikanen Kyle Gibson spelade collegebasket i Louisiana Tech och därefter i D-ligan. Han ledde också italienska Pistoia till final 2013/14 innan han skrev på för Virtus Roma som tillhör ett av de italienska topplagen. Gibsons tid i Roma blev dock problemfylld, vilket ledde till att han inte fick spela hela säsongen.

Oostendes bästa poänggörare i FIBA Europe Cup består av den belgiska trion Jean Salumu, Pierre-Antoine Gillet och Quentin Serron som alla tidigare har blivit utsedda till den belgiska ligans mest lovande spelare under olika säsonger. Salumu har hittills gjort 14.5 poäng per match, Gillet 12.5 och Serron 10.3.
– Oostende har förmågan att förändra och anpassa sitt spel under matchens gång. Det är det bästa laget i vår grupp och det har lite mer djup än Varese. De vill kontrollera spelet och har ett strukturerat insidespel såväl som utanför det målade området. De utnyttjar sina picks på många bra sätt, analyserar Bosnic motståndet och berättar vad som krävs av Kings:
– Vi måste vara extremt aggressiva, offensivt måste vi se till att hitta rätt positioner. Sist vi möttes förlorade vi returtagningen med 14, det måste vi förbättra i den här matchen. Vi måste ge maximalt i 40 minuter och inte ge dem några extra chanser.

Slutligen vädjar han till alla Södertäljes supportrar om vikten av att komma till Täljehallen och stödja sitt lag:
– Vi har bara hemmaplansfördel om hallen blir full med folk, annars är det inte mycket till fördel. Vi hoppas att det blir mycket publik, både för vår och för klubbens skull, det betyder mycket för oss.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Veckans matcher, FIBA Europe Cup:
Onsdag 25/11 (kl 19.00): Södertälje Kings-Telenet Oostende (Webb-TV)
Onsdag 25/11 (kl 19.00): Borås Basket-Ece Bulls Kapfenberg (Webb-TV)

Dela inlägget