Fotograf: Joel Marklund / Bildbyrån

Örebro hemma och stödmatch för Jämtland

En viktig stödmatch för Jämtland Basket inte bara för att vi har gratis inträde i denna matchen där sponsorer bjuder på åskådarnas entre till förmån och i samarbete med Bassestiftelsen, utan även för att vi behöver allt stöd vi kan få.

Denna text är skriven av Jämtlands coach Torbjörn Gehrke.

Bara en seger på de senaste fem matcherna (mot Umeå hemma) tynger mentalt, även om det då måste sägas att vi har haft tuffaste tänkbara motstånd (Södertälje x2, Borås och BC Luleå) varav tre av dem på bortaplan. Tyvärr har vi inte ens varit nära i någon av de matcherna, så det har varit tufft mentalt. Men nu är alla tillbaka ifrån skador och kan åtminstone gå ut på golvet – eller?

Jo…..alla är tillbaka.

Lite känningar här och där vilket gjorde att vi fick improvisera lite igår på träningen – Men i nuläget tänker vi inte ta några som helst risker. Grabbarna måste få ha hela laget tillgängligt nu för en gångs skull och då fick vi helt enkelt slipa lite på några detaljer i fyra mot fyra i stället.

Eco Örebro kommer i från en tung seger nere i Malmö och efter att ha sett den matchen så blev det väldigt tydligt vad som måste göras. Utnyttjar man inte sitt storleks övertag mot Örebro så kan de spela med alla lag i nedre halvan av tabellen och fortsatt slåss om slutspel. Vår lille pointguard (Corin Henry) är snabb, skicklig och spektakulär. Men Örebros Ahmad Starks är även han en underhållare av rang. Inte på samma sätt som Corin, men killen kan skjuta – på riktigt. Corin respektive Starks är etta och tvåa i poäng i ligan. Om Starks får utrymme att bomba i skott så öppnar det upp för Miklos Szabo, Nebosja Pavlovic, Sean Smith samt Brandon Barton.

Unge Jordan Peltier, född 1995, måste jag säga var mycket duktig i matchen mot Malmö senast och spelade hela 31 minuter med både imponerande stats men framförallt ledarskap på bakplan. Enligt mitt tycke var det Jordan som var den största katalysatorn till Örebros seger då han under långa stunder spelade pointguard och kunde på så vis avlasta och skapa lägen åt både Starks och bland annat Pavlovic. Pavlovic som för övrigt snittar imponerande 18 poäng (trea i poängligan) och nio returer (fyra).

Ni som läste min text efter Luleå kunde inte undgå min irritation och besvikelse över hur vi agerade när vi hamnade i underläge. Vi har gått igenom matchen in i absolut varenda detalj och jag är ganska övertygad om att vi är överens – det får inte se ut på det viset. Att förlora är en del av sporten – men att mentalt kapitulera är förnedrande på alla sätt och vis. Visst har vi haft det tungt med både skador och tuffaste tänkbara matcher under en och samma period. Men det är sport och underhållning vi håller på med. Vi har ett ansvar gentemot oss själva, klubben, sponsorer och fans (egna och andras) att alltid visa engagemang och glädje. Det är faktiskt folk som betalar för att se oss spela och det medför ett ansvar.

Som sagt – jag är helt övertygad om att vi lärt oss läxan efter att i flera timmar genomlidit BC Luleå matchen på video. Intensiteten på träningarna efter detta har varit mycket bra. Spelarna har tagit ansvar i den bemärkelsen att de visat att de verkligen bryr sig och det gör mig mycket förhoppningsfull inför matchen mot Örebro.

Text: Torbjörn Gehrke (Jämtland Basket)

Kommande matcher i Basketligan:
Tisdag 24/11 (kl 18.34): Norrköping Dolphins-BC Luleå (Webb-TV)
Tisdag 24/11 (kl 19.04): Jämtland Basket-Eco Örebro (Webb-TV)
Tisdag 24/11 (kl 19.04): Uppsala Basket-Malbas Basket (Webb-TV)

Dela inlägget