Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Stark vändning ledde till nionde raka

Norrköping Dolphins hade gjort sin scouting och tvingade med effektivt försvarsspel Södertälje Kings att jaga rytmen under större delen av matchen. Det var först i de sista minuterna som Kings tack vare koordinerad helplanspress lyckades vända och vinna med 76-69.

Poängbäst blev gästernas Mikael Lindquist med 23, medan Joakim Kjellbom gjorde en “double-double”, 15+14. Toni Bizaca slutade på 16 poäng och Mike Joseph på 15 för hemmalaget.
– Jag är väldigt glad över att vi vann den här matchen trots att vi låg under i stort sett hela tiden. Norrköping är det bästa laget vi har mött hittills i den svenska ligan. De var aggressiva och såg till att dra fördel av att vi har spelat i Europa, säger Södertäljes coach Vedran Bosnic.

Intensivt försvarsspel dominerade inledningen av matchen och båda lagen fick kämpa för att hitta rytmen. Det blev gästerna som fann den först och förvaltade den bäst. Kjellbom bevakade insideområdet och begränsade Kings möjligheter att närma sig korgen den vägen. Dessutom var Kjellboms och även Johnell Smiths produktivitet ett skäl till att Dolphins tog med sig en sjupoängsledning in i period två.

Aaron Anderson hade tillsammans med Nick Spires fullt upp att matcha Kjellbom och Josh Hairston inom det målade området, men gjorde mycket nytta för sitt lag. Efteråt sade Anderson:
– Vi kom inte ut tillräckligt starkt och hittade inte rytmen, medan de spelade bra både offensivt och defensivt. Deras försvarsspel var bra, de såg till att hålla oss långt ut från korgen. Vi hade scoutat dem och visste att de skulle vara aggressiva i screenerna och många andra saker, det var tufft i kväll. Alla vill slå mästarna och jag ger dem cred för att de nästan lyckades.

Christopher Czerapowicz kom in fint i den andra perioden och såg till att minska underläget med fyra poäng. När sedan Bizaca bidrog med ytterligare två skilde bara ett poäng, och Adnan Chuk kallade till timeout. Dolphins återgick till att försvara så pass högt upp på planen att Kings guarder förhindrades att komma någon vart med att få fart på anfallssystemen. Tendensen var också att vänta lite för länge innan man försökte komma till avslut, vilket innebar att om plan A inte fungerade fanns ingen tid att gå över till B.

Joseph gjorde en bra match och tillförde stabilitet till ett stundtals svajigt och tvekande Kings. Tillsammans med Bizaca hittade han vägar genom Norrköpings snåriga och tilltäppta försvar. I övrigt var skyttet inte med hemmalaget, som efter tre perioder hade 0% av trepoängarna och 20% totalt i matchen. Lindquist stod däremot för sammanlagt 45%, det vill säga fem av elva, vilket också var Dolphins enda försök från trepoängsland.

I stället för att minska avståndet efter halvtidsvilan fortsatte Kings att sacka och var som mest i ett 14-poängsunderläge. Adam Ramstedts entré under de sista minuterna av perioden var en viktig energiinjektion för laget och en chans att minska underläget.
– De dominerade under q1 och q3, stor respekt till Jay Smith, Lindquist, Kjellbom och Ado (Chuk) för matchen. Men under de sista fem minuterna var vi extremt fokuserade, vår press var väldigt bra. Under matchens första halva var vi däremot väldigt låga och inte alls taktiska. Det var en riktigt bra publikvänlig match, liksom den mot Varese, säger Bosnic.

Kings inledde den sista perioden med både intensitet och aggressivitet, och äntligen satt lagets första trea när Bizaca, med sju minuter kvar av matchen, gjorde sin stepback vid linjen. Och om det inte hade varit för rutinerade Lindquist som iskallt fortsatte leda laget, hade ledningsbytet mycket väl kunnat vara ett faktum.

Matchens sista minuter blev oerhört spännande när Kings, för första gången sedan inledningen, lyckades ta kommandot och gå förbi. Anderson och Joseph var inblandade i några avgörande sekvenser som byggde på lagets ledning i och med att Norrköping pressades till turnovers.
– Under q4 gjorde vi mycket mer, vi var mer fysiska, vi fångade dem i återvändsgränder och gjorde dem obekväma. Våra guarder gjorde ett bra jobb, och Mike och Toni var viktiga för segern, konstaterade Anderson och berättade ödmjukt om sin egen insats:
– Hittills har jag känt att jag inte har gjort tillräckligt för laget, jag har inte varit så bra offensivt och min styrka är framför allt försvarsspelet. Jag tyckte inte jag gjorde så mycket under den första halvan av matchen, men sedan gick det bättre. Det viktiga är att jag kan hjälpa laget, genom screens och annat.

Gästerna får en stor eloge för en mycket väl genomförd match, som sånär resulterade i Kings första förlust för säsongen. Det man kan konstatera är dock att Södertäljes statistik var fördelad på betydligt fler spelare och att ett problem ur ett större perspektiv skulle kunna vara att Norrköpings spel bygger mycket på få spelare.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje-Norrköping 76-69

(9-16, 18-16, 14-15, 34-22)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 16, Mike Joseph 15, Nick Spires 11, Dino Pita 8, Chris Czerapowicz 8, Aaron Andersson 7, Skyler Bowlin 7, Davis Lejasmeiers 2, Adam Ramstedt 2.
Norrköping: Mikael Lindquist 23, Joakim Kjellbom 15, Josh Hairston 15, Johnell Smith 12, Zarko Jukic 2, Tim Schüberg 2.
Publik: 643.

Dela inlägget