Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

“Vi måste spela så nära perfekt som möjligt”

I kväll, i den tredje omgången av FIBA Europe Cup, möter Södertälje Kings italienska Pallanacanestro Openjobmetis Varese.

Varese har liksom Falco KC Sombathely en seger och en förlust, vilket innebär en andraplacering i grupp C. På plats nummer ett återfinns Basketclub Telenet Oostende som besegrade fyran Kings nu senast.
– Varese kommer att strida om förstaplatsen. De tycker om att springa och försöker göra poäng på snabba uppspel. De har bra insidespelare men också duktiga guarder som skjuter bra från trepoängslinjen, säger Vedran Bosnic inför matchen.

(Här kan du se matchen gratis via Youtube:)

Under 70-talet hade laget, som då hette Ignis Varese sin storhetstid. Av de tio finaler i rad som Varese spelade i det som då hette European Champions Cup (nuvarande Euroleague) vanns fem. Laget har alltid spelat i den italienska högsta ligan, förutom under en period i början av nittiotalet då man halkade ned till en lägre, för att några år senare ta sig tillbaka till den högsta igen.
– De har stort självförtroende och har vunnit tre matcher i rad (inklusive den italienska ligan). De kan spela lågpoängsmatcher, men visar också att de kan göra mycket poäng som i den mot Falco (94-71). Offensivt är de väldigt farliga, vi kommer försöka sakta ned dem och inte ge dem några enkla poäng, säger Bosnic och fortsätter:
– De har Ukić som är en av de bästa spelarna vi har haft här i Täljehallen på länge, det är motiverande. Han är en toppspelare med mycket erfarenhet, bland annat från NBA. De har en ny lett, Thompson, Mouhammad, Daniele Cavaliero. En fantastisk laguppställning, vi får se hur nära vi kan komma. Det blir en stor utmaning för oss.

Den 30-årige kroatiske point guarden Roko Leni Ukić var en av de mest lovande europeiska spelarna i sin generation, men lyckades inte ta sig riktigt ända till toppen. Han har spelat i KK Split, FC Barcelona och under en kortare period i NBA (Toronto Raptors 2008/09 och därefter Milwaukee Bucks 2009/10), som han dock självmant valde att lämna eftersom han inte var nöjd med sin roll. Han har sedan många år tillbaka en självklar plats i det kroatiska landslaget där han är lagkapten och förste pointguard.

Letten Rihardis Kuksis har precis skrivit på för Varese och ersätter kanadensaren Jevohn Shepherd. Kuksis är en skicklig skytt och snittade 16.3 poäng, 4.7 returer och 2.2 assists för det rumänska laget BCM U Pitesti där han inledde säsongen.

Mychel Thompson är en amerikansk small forward som under en period av säsongen 2011/12 spelade för Cleveland Cavaliers i NBA. Det blev dock bara fem matcher för Thompson som därefter fick återgå till den lägre ”Utvecklingsligan” (D-league) där han har spelat under lång tid och bland annat mött Stephen Currys bror Seth Curry. Förra säsongen spelade han i Golden State Warriors utvecklingslag Santa Cruz Warriors som vann D-ligan.

Mychel är son till Mychal Thompson som spelade tillsammans med Magic Johnson i ”Showtime” Lakers under den senare delen av åttiotalet/början av nittiotalet. Han är också bror till Klay Thompson, ett av den regerande NBA-mästaren Golden State Warriors största namn.

En annan spelare som har erfarenhet från NBA är den amerikanske power forwarden Brandon Davies, som har spelat i både Philadelphia 76ers och Brooklyn Nets. Davies gjorde 23 poäng mot Oostende och 19 mot Falco samt tog sju returer i respektive match.

Den senegalesiske centern Mouhammad Faye är en mångsidig insidespelare som har spelat amerikansk collegebasket och de senaste tre åren i Grekland, dock inte på den högsta nivån. Italienske Daniele Cavaliero är en skicklig trepoängsskytt och spelfördelare som kan spela både position 1 och 2.
– Vi är väldigt motiverade, båda de tidigare matcherna i FIBA Europe Cup har varit jämna, särskilt vår insats mot Oostende var extremt bra. Det är också mycket positivt att vi vann mot Jämtland senast, bra reaktion i q1. Vi såg till att straffa dem i försvar och skaffade oss en fördel i resten av matchen, säger Bosnic och avslutar:
– Vi måste spela så nära perfekt som möjligt. Vi måste vara tålmodiga och beredda på väldigt tufft spel, både defensivt och offensivt. Varese är i överläge gentemot oss rent fysiskt, så vi måste vara smartare.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget