Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Luleå övertygade mot Sundsvall

Inför säsongens bästa publiksiffra i Basketligan herr, passade BC Luleå under tisdagskvällen på att ta en övertygande seger mot Sundsvall Dragons, 83-64.

Efter en känslofull hyllning till den influgna legenden Eric Elliot öppnade BC Luleå väldigt trevligt. Flera slarviga, okänsliga händer och svajigt försvar innebar ett tidigt underläge med nio poäng, 5-14. Men ett par treor från Rönnqvist och Ryan plus en layup av Wesby vände momentumet till BC Luleås fördel och tog resultatet till 13-14. En osportslig foul på Mikita Mescharaku som hade en tuff inledning på matchen fastställde resultatet i första perioden till 13-16.

Andre perioden öppnades starkt av BC Luleå som stod för nio obesvarade poäng de första tre minuterna. Domarna tillät ett fysiskt försvarsspel samtidigt som hemmalaget kunde driva upp tempot avsevärt. Med det förbättrade försvaret och det nya tempot blev det mycket bättre rörelse i det uppställda anfallet som skapade en mångfald av lägen för Jaraun Burrows som de första fem minuterna i perioden gjorde åtta poäng. Även den kroatiske spelfördelaren Toni Prostran hittade sitt spel på ett sätt som publiken i Luleå Energi Arena inte fått se på hela säsongen. Returtagningen för BC Luleå låg också på en helt annan nivå än för bortalaget. En period av bländande basket avslutades med en delikat move av Adam Rönnqvist som fastslog periodsiffrorna till 30-12 till hemmalaget, 43-28 blev alltså resultatet för hela halvleken.

Tredje perioden var det ett nytt Sundsvall Dragos som klev ut. Man kämpade på returtagningen och fick lägga i några lätta poäng. Men det höll inte längre än att man krympte underläget till elva poäng. Sen hittade BC tillbaka till sitt tempo och sin höga fysiska nivå i försvar. Det fysiska försvaret hjälpte till att skapa oreda inom Sundsvall och speciellt för Charles Barton Jr som tappade humöret rejält. Även fast man höjde nivån rejält i Sundsvall under tredje perioden så gav det inge egentliga resultat på ställningen då det stod 66-52 inför den sista perioden.

Fjärde perioden fortsatte BC Luleå att trycka upp tempot med många trepoängsskott tidigt på klockan och lätta poäng. Man lyckades utöka segermarginalen till 83-64 efter en ganska avslagen fjärde period. Bäst i hemmalaget idag var Adam Rönnqvist som under stora delar av matchen i allra högsta grad höll uppe tempot åt sitt BC Luleå med sina attacker och numera väldigt stadiga guardspel.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Matchfakta:
BC Luleå–Sundsvall 83-64

(13-16, 30-12, 23-24, 17-12)
Poäng, BC Luleå: Adam Rönnqvist 18, Alex Wesby 18, Jaraun Burrows 18, Christopher Ryan 13, Toni Prostran 11, Denzel Andersson 5.
Sundsvall: Daniel Eliasson 13, Ernests Kalve 10, Charles Barton 9, Andre Nilsson 8, Hlynur Baeringsson 7, William Gutenius 6, Jesper Eliasson 6, Raymond Willis 5.
Publik: 2 008.

Dela inlägget