Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Norrlandsderby mot Sundsvall Dragons

Ny match i Basketligan på tisdag när Sundsvall Dragons kommer på besök. Första matchen mellan lagen för säsongen, men det finns en märklig historia sedan förra året.

I grundserien vann Luleå alla fyra mötena för att sedan få Sundsvall i slutspelets kvartsfinaler och där blev det tvärstopp. Sundsvall vann tre raka i bäst av fem och säsongen fick ett snöpligt slut för norrbottningarna. Läge för revansch nu för coach Peter Öqvist och kompani. Båda lagen kommer stärkta efter två raka vinster, Eco Örebro och Uppsala Basket för BC Luleås del, och där har Jaraun Burrows har steppat upp och närmat sig fjolårsformen. Han betyder mycket för Luleå i spelet under korgarna.

Hos Sundsvall har guarden Charles Barton varit stekhet och verkar vara den som måste stoppas. Challe snittar 21 poäng och sex assists och evigt unge Hlynur Baeringsson som aldrig eller sällan gör en dålig match snittar 16 poäng och tio returer. I tillägg finns lettiske Ernests Kalve med 16 poäng/sex returer och amerikanske Raymond Willis med 12 poäng/åtta returer. En ruggigt stark kvartett med 65 poäng/27 returer och tolv assists.

(Här kan du se matchen via webb-tv – kostnad 79:-)

Sundsvalls headcoach Tommie Hansson om matchen i Luleå Energi Arena:
– Första matchen efter förra årets slutspel då vi slog ut dem, så de är nog väldigt revanschsugna. Vi är stärkta av de två vinsterna mot Nässjö där vi gjorde en hel del bra saker. Vi försöker bygga vidare på det positiva och vi fortsätter att förbättra våra svagheter.

– Det ska bli intressant att se om Challe Barton kan fortsätta sitt makalösa spel från den senaste tiden med 32 poäng och sju assists i första matchen och sedan 31 poäng och sju returer i den andra matchen mot Nässjö.

– Det gäller för oss att kontrollera Jaraun Burrows och Alex Wesby som leder laget på ett föredömligt sätt. Returtagningen och försvarsspelet avgör som vanligt.

Hemmacoachen Peter Öqvist inför den viktiga matchen mot Sundsvall Dragons:
– Efter två raka segrar väntar i kväll ett spännande norrlandsderby. Med en legend i huset (Eric Elliott) som förtjänar samtliga hyllningar och ett vasst motståndargäng. En viktig match för oss där vi så klart vill visa att vi vinner över bra lag på hemmaplan. Sundsvall Dragons har många duktiga spelare i gänget och de tre vi behöver försöka bromsa upp extra mycket är Hlynur Baeringsson, Ernests Kalve och Charles Barton Jr, samtliga högklassiga lirare.

– Vi är absolut på rätt väg som lag, men vi vet också att det finns ännu mer att hämta ur gänget och vi strävar efter att sätta ihop 40 minuter av bra försvar och vasst anfall. I kväll vill vi så klart ta nästa kliv i den utvecklingen.

– Vi behöver fortsätta arbetet med att minimera defensiva misstag och bibehålla samma starka returtagning som vi hade under andra halvlek mot Uppsala. Det gäller även att komma upp i samma defensiva intensitet och aggressivitet som vi haft i perioder mot Södertälje hemma, mot Örebro borta och senast mot Uppsala. Det krävs att vi ligger på den nivån i försvaret för att komma upp i anfall med tempo på boll och fötter och därmed sätta högre tryck på våra motståndare för att hitta ett bättre flöde i anfallsspelet. För varje enkelt poäng vi skapar för varandra växer självförtroendet och maskinen börjar rulla aningen taktfastare för varje period.

Text: Lasse Mikkelsson (BC Luleå)

Kommande matcher i Basketligan:
Tisdag 10/11 (kl 19.04): BC Luleå-Sundsvall Dragons (Webb-TV)

Fredag 13/11 (kl 19.04): Borås Basket-BC Luleå (Webb-TV)
Fredag 13/11 (kl 19.04): Umeå BSKT-Nässjö Basket (Webb-TV)

Lördag 14/11 (kl 15.00): Södertälje Kings-Norrköping Dolphins (Webb-TV)

Söndag 15/11 (kl 16.04): Malbas Basket-Eco Örebro

Dela inlägget