Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Andra raka segern i Europe Cup

Det blev en lång, hård och tuff kamp för Borås Basket mot Kapfenberg innan segern var klar. Borås var det bättre laget men hade svårt att täppa till bakåt. Till slut var det trots allt Borås heta offensiv som gav utdelning då Kapfenberg inte riktigt kunde matcha denna.

– Bollarna är bra, korgarna är bra. Golvet är lite hårt. Det ligger antagligen direkt på betong, sa Jakob Sigurdarson igår, efter att laget hade fått känna på matcharenan.

Men själva matchbollen skulle visa sig bli ett problem. Alldeles för hårt pumpad, tyckte Omar Krayem och sa det till domaren. Alla spelare verkade överens om problemet – bollen stack iväg lite som den ville när den sattes i golvet. Domaren ville dock inte lyssna på det örat och lagen fick helt enkelt spela vidare med den boll som domarna hade valt.

Borås Basket ledde under de första fem minuterna, men poängen var få. Sedan kom Kapfenberg igång. Sprang, sprang och sprang. Boråsarna blev lite tagna på sängen och fann sig själva i underläge 14-8 ett tag och 18-13 efter en period.

Borås Basket hade inte gjort någon vidare period och det var positivt att Kapfenbergs ledning inte var större än fem poäng. När andra perioden startade så matchade Pat Ryan sin 3-guardsuppställning med Krayem, Sigurdarson och Darboe. Sakta men säkert kapade man österrikarnas försprång. Simon Gunnarsson kom in och spelade inspirerat försvarsspel och med 3:45 kvar av andra perioden satte Darboe poängen som tog Borås tillbaka till ledningen, 28-29.

Slutet på perioden blev tajt. Ledningen skiftade ett antal gånger innan Borås till slut tog hand om den. Då var det Sigurdarson som sänkte en trea till 37-38.

Toni Vitali gjorde viktiga poäng i den tredje perioden. Christian Maråker fick äntligen chansen att sätta ett par skott. Krayem gjorde både poäng och spelade fram. Främst till Sigurdarson, som satte två raka treor och sedan ytterligare en (totalt 6 av 10). Efter tre perioder stod det 55-61 till Borås. Nu gällde det bara att täppa till i försvaret.

Men det var just det. Borås lyckades inget vidare med att stoppa Kapfenberg. Räddningen var att Sigurdarson var fortsatt het från trepoängslinjen. Men med 6:29 kvar sänkte Kapfenberg 67-68 och coach Ryan tvingades till timeout. Halvminuten senare var Kapfenberg i ledning.

I den fjärde perioden, vid ställningen 74-76 med en och halv minut kvar, tog Omar Krayem sitt ansvar. Krayem skaffade sig ett bra läge och sänkte iskallt en trea till 74-79 med 1:22 på klockan. Där kunde man lätt tro att det var avgjort. Trummor och kobjällror slutade nämligen att låta och det blev tyst i hallen.

Men hemmalaget gav sig inte. Istället drog de i ett par omöjliga treor och foulade konsekvent för att stoppa klockan. Borås var perfekta från straffkastlinjen till dess att Krayem hamnade där med 23 sekunder kvar vid ställningen 80-83. Han missade båda och Kapfenberg fick en sista bra chans att ta matchen tillförlängning.

Men det skottet satte man inte och när Christian Maråker satte 80-85 via straffkast så blev detta också slutresultatet.

Borås Basket går därmed upp på 2-0 i matcher i årets Europe Cup. Nästa match är borta i Le Havre på tisdag i nästa vecka.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

***
Södertälje Kings gjorde en stormatch borta mot belgiska Oostende, men föll med mycket knappa 80-77.
– Det är blandade känslor. Man är sur över att ha förlorat, men samtidigt gjorde vi det jäkligt bra. Man kan inte vara annat än stolt över laget. Vi hade en dipp i tredje som kostade oss matchen, men vi visade hjärta och karaktär. Vi gjorde en kanonmatch, säger Dino Pita som satte 22 poäng till Länstidningen.

Södertälje inledde matchen riktigt bra och hade i halvtid ledningen med 45-34. Men i den tredje perioden vaknade de favorittippade belgarna till – vände och gick förbi. Men Kings bet sig fast i slutronden och först när Jean Salumu satte två straffkast i slutsekunderna, och Toni Bizaca missade sitt trepoängsskott, kunde Oostende andas ut.

Matchfakta:
Kapfenberg-Borås 80-85

(18-13, 19-25, 18-23, 25-24).
Poäng, Kapfenberg: Joe Shaw 21, Shawn Ray 17, Michael Holton 9, Armin Woschank 8, Mirza Ahmetbasic 8, Milan Stegnjaic 7, Filip Krämer 5, Tylisman Armstrong 4, Christoph Greimeister 1.
Borås: Omar Krayem 25, Jakob Sigurdarson 22, Adama Darboe 13, Christian Maråker 10, Toni Vitali 9, Mike Palm 4, Simon Gunnarsson 2.

Oostende-Södertälje 80-77
(14-26, 20-19, 26-8, 20-24)
Poäng, Södertälje: Dino Pita 22, Toni Bizaca 16, Christopher Czerapowicz 13, Aaron Anderson 12, Skyler Bowlin 8, Davis Lejasmeiers 6.

Dela inlägget