Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Redo för efterlängtad hemmapremiär

Efter sex raka bortamatcher är Uppsala Basket i kväll tillbaka i Fyrishov – för motståndet står BC Luleå. Matchen ser du direkt här på basketsverige.se!

Sist det spelades ligabasket i Fyrishov var det final, mot regerande mästarna, Södertälje Kings och publikrekordet från 70-talet rök all världens väg. 3 006 åskådare har nu väntat sedan slutet på april på att åter få stötta sitt lag. Väntan är över.
– Jag tror att våra spelare kommer höja sig ett snäpp med hjälp av publiken. Det är det här de har väntat på, säger Uppsalas coach Kevin Gaines, inför mötet med Luleå i kväll.

Luleå har börjat knackigt men laget har alla komponenter för att ta SM-guld den här säsongen.
– De har många offensiva hot i sin trupp. I princip alla i laget kan ju skjuta treor. De gör det dessutom i hög fart och är därför tuffa att stoppa. Försvaret blir viktigt för oss. Vi måste spela med press på boll och en press över hela banan, säger coach Gaines.

Genom åren har massor av fantastiska spelare fostrats i Uppsalas unika ungdomsverksamhet, den traditionen har fortsatt. Men sällan har de stora Uppsalaprofilerna fått chansen att spela ihop när de nått seniorålder. Oftast har deras karriärer i stället krönts med SM-guld i andra föreningar. Inför den här säsongen drömde klubben att få hem de egna produkterna för att bilda stommen i det lag som nu ska försvara rött och vitt.

Med hela tio egenfostrade spelare är Uppsalas satsning i år unik, inte bara inom svensk basket utan i princip inom alla idrotter i landet.
– Jag vet att killarna kommer slita som djur. De kommer ge hundra procent när vi spelar hemma. De ger aldrig upp för de är riktiga krigare, säger Kevin Gaines.

Uppsala kommer till spel utan långtidsskadade Anton Gaddefors. I Luleå är Jaraun Burrows tillbaka efter att ha missat matchen mot Örebro på grund av skada.

Text: Uppsala Basket

Så här säger Luleås coach Peter Öqvist inför matchen:
– Seger borta mot Örebro senast och ytterligare ett steg i rätt riktning. För vår del var det skönt att få det att lossna i anfall, fem spelare i tvåsiffrigt och många som gjorde bra ifrån sig. Som alla förstår har vi har fortfarande massor av utveckling kvar innan vi börjar närma oss perfekta men utvecklingskurvan går åt rätt håll.
– I kväll är det dags för en ny utmaning i form av ett Uppsala som gör hemmapremiär. Vi utgår från att det kommer vara ett heltaggat rödklätt gäng som vill visa framfötterna för supportrarna.
– Det gäller det att vi levererar i ‘pick och rull’-försvaret, spelar stabilt 1-1 försvar och att vi håller reda på mångsidiga Alexander Lindquist och Axel Nordström. Lyckas vi även vinna returtagningen så att vi kan få fart på anfallet tror jag på vinst och ytterligare ett kliv i rätt riktning.

Kommande matcher i Basketligan:
Tisdag 3/11 (kl 19.04): Uppsala Basket-BC Luleå (Webb-TV)
Tisdag 3/11 (kl 19.04): Umeå BSKT-Malbas Basket (Webb-TV)

Dela inlägget