Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Jämtland härnäst i schemat

I kväll är det åter dags för ännu en match i Basketligan herr för Södertälje Kings, bara två dagar efter förlusten mot ungerska Falco i FIBA Europe Cup. Den här gången hälsas Jämtland Basket välkommen till Täljehallen.

En del självrannsakan har nog präglat stämningen bland Kings coacher och spelare sedan i onsdags, vilket säkert kan vara bra för motivationen så länge det inte går ut över självförtroendet. Som Dino Pita uttryckte det berodde förlusten inte enbart på att laget sköt dåligt utan även på att Falco gjorde en enastående insats i försvaret. Gästerna fick sina motståndare att framstå som sämre än vanligt genom att ta bort flera offensiva hot som vanligtvis presterar på en högre nivå. Nu gäller det för Kings att i kommande match fokusera på att förbättra det som gick mindre bra senast.

Här kan du se matchen via webb-tv (kostnad 29:-):

Jämtland inledde säsongen med en förlust i förlängningen mot Malbas och har därefter förlorat ytterligare tre matcher. Men mot Sundsvall Dragons på bortaplan i mitten av oktober lyckades jämtarna vinna med tio poäng, trots att man förlorade returtagningen med hela 20. Dessutom besegrade laget Umeå BSKT med övertygande 86-59 på hemmaplan i tisdags.

Torbjörn Gehrke tog över som headcoach efter Pontus Frivold och gör sin andra säsong i laget, som har mist merparten av sina spelare från föregående säsong, bland andra Mario Pesut, Dee Ayuba och Trevor Gruis.

Den här säsongen bygger Jämtlands offensiva spel till stor del på de två amerikanska importerna Corin Henry och Najee White. Efter collegespel skrev guarden Henry 2011 på för Team FOG Naestved som spelar i den högsta danska ligan, där han snittade 22.1 poäng, 5.1 assists, 4.4 returer och 3.4 steals per match. Därefter spelade han i både Nya Zeeland och Bulgarien innan han återvände till Naestved under den andra halvan av säsongen 2014/2015. Henry toppar för närvarande Basketligan herr med 21.3 poäng per match och bidrar med flest assists i laget (4.2).

Internationellt spel
203 centimeter långe centern White har även han erfarenhet från internationellt spel i bland annat Chile och Kosovo. Han tar många returer (8.2 per match) och har en uppåtgående trend i poängproduktionen, för närvarande 16.3. I matchen mot Borås Basket gjorde han hela 30 poäng och mot Umeå senast en double-double, 18/12.

En double-double mot Umeå gjorde även 217 centimeter långe Mattias Markusson (12/10), som gör sin andra säsong i Jämtland. Blott 19-årige Markusson från Alvik Basket spås en lysande framtid och har redan fått flera anbud från europeiska klubbar. Liksom den forne kingsspelaren Carl Engström har Markusson spelat basket i relativt kort tid (cirka fyra år), men har under den tiden utvecklats mycket.

Jämtland har tyvärr redan drabbats av två betydande skador som begränsar rotationen. Forwarden Srdjan Vukovic blir borta till åtminstone december på grund av ett ljumskbråck, och den kroatiske forwarden Dino Cinac som nyligen skadade fotleden blir borta på obestämd tid. Cinac snittar 20.3 poäng, vilket är näst flest efter Henry i ligan.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Här kan du se Jämtland Baskets Topp5-lista från oktober:

Så här säger Torbjörn Gehrke, coach i Jämtland inför kvällens match:
“Vedran Bosnic och Ludde Degernäs har år efter år lyckats med att sätta ihop en otrolig spets kompletterat med duktiga roll spelare. 2015-2016 är inget undantag då vi fortfarande finner spetsspelare som Tony Bizaca och Skyler Bowlin i laget. Med Letten Davis Leijasmeijers, Aaron Anderson, Mike Joseph och Christopher Czerapovicz i viktiga roller, så kan vi sedan lägga till Dino Pita som ytterligare en spets. Dino som trillade ner i knät på klubben då han inte fått något utlandskontrakt och vips så är de obesegrade i Ligan – IGEN!

Mest intressant, tycker jag personligen, blir dock att följa spelare som Adam Ramstedt och Nicholas Spires speltid och utveckling under säsongen. De är två extremt talangfulla spelare och är dessutom stora. Det finns fler unga talanger i Södertälje med sina rötter i klubben (totalt hela 8st egna produkter). Det skall bli kul att följa de kommande åren och se om de blommar ut.

Södertälje kommer precis ifrån en förlust i Euro Cup mot Ungerska Falco KC Szombathely med 54-62. ”Low scoring game” och tyvärr låg procent i skyttet ifrån Bowlin och Bizaca som kombinerar för 5-27 ifrån golvet, varav 1/9 ifrån 3-p, och Falco dominerar returtagningen med 40 returer mot Södertäljes 26. Tyvärr hann jag inte komma åt matchen via webben, så jag kan inte säga något om vilket försvar Falco spelade, men utgår ifrån att Södertäljes spetsar (undantaget Pita som var lysande med 20p i 7/11 ifrån golvet) hade en dålig dag.

Hur påverkar Södertäljes förlust i Euro Cup vår match på fredag?
Om man vet hur Vedran och Ludde fungerar så kan ni ge er tusan på att de kommer vilja ställa saker till rätta på fredag och få upp momentum igen inför mötet mot Belgiska Oostende på onsdag nästa vecka. Södertälje är regerande trefaldiga Svenska Mästare och obesegrade i Ligan så här långt i år, så det vill till att vi har tungan rätt i mun om vi skall tävla med dem.
Vår senaste match mot Umeå är svårbedömd då Umeå inte alls kom till sin rätt. Vi spelade förvisso bra och intensivt i 40min och det hade naturligtvis med saken att göra, men på fredag står det ett lag av en helt annan kaliber på andra sidan.

SBBK är en klubb jag själv coachat i under åtta år så personligen är det alltid roligt att komma till Täljehallen igen. Som lag vill vi dock fortsätta att ”hitta vårt spel” utan power forwards (Dino Cinac och Srdjan Vukovic skadade) och komma till rätta med vårt offensiva- och defensiva spel med BIG-ball (Mattas Markusson och Najee White samtidigt), respektive small-ball när vi spelar med fyra guards. Vi är inte riktigt där än, men matchen mot Umeå visar att vi tog ett stort kliv framåt vis-á-vis matchen mot Borås.”

Kommande matcher i Basketligan:
Fredag 30/10 (kl 18.34): Norrköping Dolphins-Eco Örebro (Webb-TV)
Fredag 30/10 (kl 19.04): Nässjö Basket-Sundsvall Dragons (Webb-TV)
Fredag 30/10 (kl 19.04): Södertälje Kings-Jämtland Basket (Webb-TV)
Fredag 30/10 (kl 19.04): Borås Basket-Uppsala Basket (Webb-TV)

Dela inlägget