Fotograf: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Het match för Umeå efter uppehåll

Efter säsongens bästa match och en skrällseger mot BC Luleå på bortaplan har Umeå BSKT haft en dryg veckas uppehåll. Nu väntar en stekhet match mot Jämtland Basket på tisdagen.

– Det kommer säkerligen att bli en rysare, säger Umeås assisterande tränare Micke Blomqvist.

Segern mot BC Luleå förra fredagen 79-78 efter två straffkast av Chris Perez i slutminuten. Segern har gett laget mycket energi att jobba vidare efter en tuff start.
– Det var en väldigt viktig seger. Framförallt för gruppen. Den ger arbetsro och en tro på det vi gör, säger Mikael Blomqvist.

Laget har tränat på i lugn och ro under den spellediga veckan vilket har varit bra då laget under inledningen av säsongen varit hårt skadedrabbat.
– Det har varit nyttigt att få rehabba vissa spelare och att nya spelare som Chris fått komma in mer i lagets spel. Vi ser positivt på att haft en vecka off även om vi hade en seger i ryggen, säger Blomqvist.

unnamed (11)

Nu väntar Jämtland på bortaplan. Ett Jämtland som Umeå besegrade fyra gånger under fjolåret, men också ett Jämtland som besegrat Sundsvall och spelat jämt med Nässjö, Uppsala och Malbas under inledningen av säsongen.
– Det kommer att bli tufft. Jämtland lär vara riktigt sugna på att slå oss. De har ett par kvalitetsspelare i Henry, White och Cinac. Det är mycket kring dem som spelet snurrar. Vi har bra koll på laget. Delvis möttes vi två gånger på försäsongen och sedan har vi haft bra med tid att förbereda oss, säger Blomqvist.

På försäsongen blev det varsin seger för Umeå och Jämtland. För att besegra Jämtland tror Blomqvist att det kommer att krävas en kontrollerad insats.
– Vi måste vårda bollen bra, sätta vårt försvarsspel och vara med från start, säger Blomqvist.

Umeå saknar Jason Davis som inte är redo för spel än samt Egal Saleman som har en bit kvar med sin fraktur i handen. I övrigt är alla spelare spelklara.

Text: Umeå BSKT

Här kan du läsa ett utkast av vad Jämtlands coach Torbjörn Gehrke skriver inför matchen:
“Umeås ”skräll” mot Luleå gav lite eko – men som vanligt så blev de väldigt onyanserade reportage via bloggar och media. Jag trodde BC Luleå va kass!

Men när jag såg matchen och även kommentatorerna i den webbsända matchen konstaterade att Umeå vann matchen så är jag 100% benägen att hålla med. Luleå hade en 17p ledning som de borde kunnat förvalta på ett bättre sätt, men Umeå var kreativare i sitt försvar och i slutändan fick Luleå många öppna skott som de helt enkelt inte drog i. På pappret finns det MINST tre, kanske till och med fyra spelare i Umeå som skulle platsa i Luleås rotering enligt min mening.
Att underskatta Umeå eller skratta bort deras seger mot BC Luleå vore inte bara korkat, utan rent av okunnigt och arrogant. Jag tror knappast Peter Öqvist och Håkan Larsson underskattade Umeå. Jobbet måste göras och öppna skott måste sättas. Annars blir det torsk.

Vi har som ni vet tappat Dino Cinac till skada (antagligen 3 månader) och det vore väl korkat om vi påstod något annat än att det skadar oss. Lägg där till att Srdjan Vukovic dras med en ljumsksträckning, så förstår ni att vi har det lite tungt på ”stora” positionerna. Men Jaan Puidet är nu inne i spelet lite mer än mot Borås och vi hoppas att han skall kunna ”brygga” gapet lite grand, samtidigt som vi naturligtvis letar skadeersättare för Dino.”

Kommande matcher i Basketligan:
Tisdag 27/10 (kl 19.04): Eco Örebro-BC Luleå (Webb-TV)
Tisdag 27/10 (kl 19.04): Malbas Basket-Nässjö Basket (Webb-TV)
Tisdag 27/10 (kl 19.04): Jämtland Basket-Umeå BSKT (Webb-TV)

Dela inlägget