Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

VIDEO: Se det bästa från Luleå-Södertälje

Södertälje Kings tog sin sjätte raka seger när BC Luleå besegrades på bortaplan, 91-80. Se highlights från matchen.

VIDEO: Hör en segerintervju med Södertäljes Dino Pita!

Sist dessa två lag möttes spelades matchen i Södertälje och resultat blev en tung förlust för BC Luleå. Lägg till det bottennappet mot Umeå hemma sist och man får ett otroligt revanschsuget BC Luleå.

Hemmalaget började lite trevande och fann sig i ett underläge med åtta poäng efter matchens första sex minuter. Men där man i den tidigare nämnda matchen mot Södertälje inte riktigt klarade av att anpassa sig till främst Toni Bizacas spel lyckades man nu ta sig ikapp. När signalen ljöd och första perioden var över hade underläget krympt till två poäng.

Det genomgående temat för matchen ikväll var att Södertälje Kings väldigt ofta fick lätta avslut under korgen eller öppna skott medans BC fick jobba för varenda skymt av korgen. Andra perioden inleddes ungefär lika som första, men snäppet värre ur BC Luleås ögon sett. Tre minuter in i perioden hade Södertäljes ledning ökat till elva poäng genom ett par lay-ups och ett drös straffkast. Luften var på väg att gå ur hemmalaget när Christopher Ryan drog i en trea följt av ett par lätta poäng och ledningen var plötsligt nere i fyra. Och som ett brev på posten svarade Södertälje med sju egna obesvarade poäng och avståndet mellan lagen var tillbaka på elva. Men där BC Luleå, och tidigare LF, så ofta tidigare lagt sig ner lyckades man göra match igen genom ett par treor av Rönnqvist och Prostran samt bra spel av Jaraun Burrows. Inför andra halvlek hade nu BC Luleå fem poäng att jobba ikapp.

De tre första minuterna i perioden höll BC Luleå jämna steg och drog till och med ner på försprånget. Men de tre följande minuterna var inte lika vackra och några fortsatt lätta layups för Södertälje gjorde att ledningen blev, återigen, elva stabila poäng för bortalaget. Skillnaden mot tidigare i matchen var att ledningen nu fortsatte växa vilket främst tilläts av att BC Luleå missade fyra av sina åtta straffkast de sista minuterna. Inför den fjärde perioden var ledningen nu 17 poäng.

Snabbt i den avgörande perioden var siffrorna uppe i samma differens som den senaste matchen mellan lagen, 20. Det ska dock sägas att kvaliteten på spelet från BCs sida var markant bättre och mycket av att siffrorna blev så stora kan skriva till en period när Jaraun Burrows var tvungen att utgå från matchen med stukad fot.

Men precis som tidigare i matchen fortsatte BC Luleå att jobba och ganska snart hade man fått ner siffrorna till respektabla tio poäng och höll den skillnaden matchen ut.

Toni Prostran som under de första matcherna haft stora problem hade sin bästa match i BC Luleås linne. Han höll sig inom spelet mycket och lät, under stora delar av matchen, spelet komma till honom. Han spelade med mer attityd och energi än tidigare och landade till sist 14 poäng, sex returer och sju assist. Ett viktigt, och skönt, steg framåt för den kroatiske guarden.

Burrows utgick från matchen med vad som verkade vara en stukad fot och Nikita Meshcheriakov kunde inte fortsätta matchen efter en förmodad lårkaka.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Matchfakta, fredag:
BC Luleå-Södertälje Kings 80-91

(16-18, 21-24, 16-28, 27-21)
Poäng, Luleå: Jaraun Burrows 17, Toni Prostran 14, Nikita Meshcheryakov 11, Alex Wesby 11, Adam Rönnqvist 8, Tim Kearney 7, Anton Saks 7, Christopher Ryan 5.
Södertälje: Toni Bizaca 26, Aaron Anderson 15, Christopher Czerapowicz 13, Dino Pita 12, Nick Spires 10, Skyler Bowlin 8, Mike Joseph 5, Davis Lejasmeiers 2.
Publik: 1 529.

Norrköping Dolphins-Uppsala Basket 76-66
(19–15, 27–10, 15–15, 15–26)
Poäng, Norrköping: Mikael Lindquist 19, Joakim Kjellbom 15, Rickard Eriksson 13, Johnell Smith 12, Zarko Jukic 10, Tim Schüberg 7.
Uppsala: Alexander Lindquist 16, Andreas Person 12, Sebastian Norman 10, Axel Nordström 8, Anes Zekovic 7, Jonathan Person 4, Odin Lindell 4, Mannos Nakos 3.
Publik: 629.

Dela inlägget