Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

Dolphins tar emot Uppsala hemma: “En utmaning”

Fjolårets runner-up till SM-titeln, Uppsala Basket, kommer på besök till Stadium Arena på fredagskvällen, ett Uppsala som börjat säsongen med tre raka vinster på bortaplan efter premiärförlusten mot Södertälje i Täljehallen.

Uppsala spelar utan utländska importer och har inför denna säsong fått ett vasst nyförvärv i landslagsspelaren Alexander Lindqvist men det finns många hot i deras trupp. Fightern Axel Nordström, 3-poängsskytten Mannos Nakos, insidespelaren Sebastian Norman, Jonathan och Andreas Person och Anton Gaddefors bara för att nämna några. Man snittar 81 poäng per match mot Norrköping Dolphins 72,5 och då ska man veta att detta blir den femte raka bortamatchen för Uppsala. Ny headcoach är för säsongen 2015-16 är Kevin Gaines som assisteras av Ike Person och Anders Jonsson.

Under tisdagskvällens match mot Malbas foulades Dolphins amerikan Josh Hairston med påföljd att han slog huvudet i golvet och åsamkade sig en hjärnskakning med ett besök på akuten som följd. Josh kommer att testas i ”hjärntrappan” under morgondagen för att se hur han svarar upp till de tester som behöver göras för att det ska bli något spel mot Uppsala. Som läget är just nu är det mest troliga att han inte kommer att kunna spela.

Övriga i Dolphinstruppen är redo och sugna på att ta sig an förra årets banemän Uppsala.
– En utmaning. Vi måste höja oss, säger Dolphins coach Adnan Chuk till Folkbladet.

Hur matchar man Uppsala bäst?
– Med det bra försvar som vi har spelat. Kontrollera returtagningen och att pressen fungerar över hela banan. Sen blir det en del småjusteringar här och där för att försöka få dom ur balans, säger Chuk.

Så här säger Kevin Gaines om matchen i Norrköping:
– De är väldigt starka defensivt. De har Joakim Kjellbom som är en av Ligans bästa defensiva spelare. Norrköping är dessutom stora och de spelar väldigt aggressivt på bollen. Jag ser Norrköping som en av guldkandidaterna. De har inte fått igång sitt offensiva spel men när man spelar så bra försvar som de gör så är man ändå alltid med i matcherna. De höll ju Nässjö på 60 poäng och Malbas gjorde endast nio poäng i sista perioden.

– För oss handlar det åter att kontrollera tempot på ett bra sätt. Vi vill självklart vara effektiva i vårt halvplansspel men vi ska även försöka springa. Där känner vi att vi har ett övertag.

Tobias Skyttevall är osäker till spel för Uppsala då han har problem med en rygg. I övrigt är alla andra spelare friska och redo för match.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

Kommande matcher i Basketligan:
Fredag 23/10 (kl 18.34): Norrköping Dolphins-Uppsala Basket (Sänds på 24UNT/24NT)
Fredag 23/10 (kl 19.04): BC Luleå-Södertälje Kings (Webb-TV)

Dela inlägget