Fotograf: Calle Ström / Bildbyrån

Styrkemätning när Borås hälsar på i Södertälje

I kväll möts Södertälje Kings och en annan stark kandidat till SM-guldet, Borås Basket, i Täljehallen. Du ser matchen direkt på basketsverige.se!

Det är inte första gången som Borås tillhör de favorittippade lagen i ligan. Tvärtom är det precis så det har varit de senaste säsongerna, men trots imponerande laguppställningar har det inte räckt ända fram. Förra säsongen slutade Borås som tvåa i grundserien för att sedan bli utslaget av Uppsala Basket i den sjätte semifinalmatchen. Besvikelsen var stor och klubbens sportchef lovade förändring.

Och förändring blev det. Av olika skäl försvann tre av lagets starters, Christopher McKnight, Samuel Haanpää och James Miller, liksom Andreas Person, Hajzer Ismaili och Nick Rajacic. Därmed stod laget inför lite av en nystart men långt ifrån en tillbakagång i och med att man signade bland andra Jakob Sigurdarson, Omar Krayem och Toni Vitali.

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

Sigurdarson tycks vara nöjd med flytten från Sundsvall till Borås och har kommit in fint i laget. I hans händer vilar det avgörande skottet och hans beräknande lugn innebär ett ständigt underliggande hot för motståndarna.

Krayem, som senast spelade i Borås säsongen 2011/2012, är nog mest känd som lite av en offensiv bollkonstnär, men återvänder med ny erfarenhet och mer fokus på sin defensiva roll. Förra året toppade Krayem, då i Umeå BSKT-linnet, Basketligan herr både när det gäller antal poäng (20.68 per match) och assists (7.11).

Vitali är en 203 centimeter lång forward som kommer från proffsspel i Kroatien. Han är en mångsidig spelare som även kan spela på centerposition, vilket gör honom till en värdig ersättare för McKnight och ett bra komplement till Mike Palm och Christian Maråker, båda kvar i Borås. Kvar är även den danska guarden Adam Darboe som gör sin andra säsong och vars smarta och rutinerade spelsinne fortsätter leda laget framåt.

Sammanfattningsvis kan sägas att Borås liksom Kings genomgår lagbyggandets process, men har en solid bakplan i Sigurdarson, Krayem och Darboe, som på olika sätt bidrar till att Borås kommer vara med i toppstriden. Inom det målade området fortsätter Palm och Maråker att dominera, och har också fått sällskap av Vitali, en trio som utan tvekan kommer kräva det yttersta av Kings större spelare.

Borås har liksom Kings vunnit sina hittills spelade matcher och nu väntar den kanske största värdemätaren så långt. I morgon kväll får två med all rätt topptippade lag känna på varandras styrkor och svagheter för första gången i ligan den här säsongen. Att utgången är svår att förutspå är det enda man kan vara säker på.
– Borås är ett väldigt starkt lag, det har de visat i matcherna nu i inledningen av säsongen. De har kvalitet, erfarenhet och storlek som kommer att bli en stor utmaning för mina killar att hantera. Vi kommer att behöva göra en toppmatch om vi ska kunna slå dem, 40 minuters intensitet i försvar och mycket bättre reaktion i returtagningen än vi hade i förra matchen, säger Södertälje-coachen Vedran Bosnic inför matchen.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

Kommande matcher i Basketligan:
Tisdag 20/10 (kl 18.34): Norrköping Dolphins-Malbas Basket (Webb-TV)
Tisdag 20/10 (kl 19.04): Södertälje Kings-Borås Basket (Webb-TV)
Tisdag 20/10 (kl 19.04): Nässjö Basket-Eco Örebro (Webb-TV)

Dela inlägget