Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Malbas kunde inte rå på Kings

Den första halvan av första perioden var förhållandevis jämn, innan Södertälje Kings hittade rytmen och tog över. Matchen slutade till slut 72-60, en siffra som Malbas snyggade till under den sista perioden genom att vinna den med 26-12.

Skyler Bowlin gjorde 15 poäng och sex assists, medan den före detta Kings-spelaren Gustav Sundström blev poängbäst i matchen med 18. Flest returer hade Malbas Darion Rackley med sju.

Den första perioden spelades i högt tempo som passade hemmalaget bäst och slutade 16-6. Aaron Anderson och hans medspelare gjorde en utmärkt försvarsinsats på Carl Engström, som tilläts minimalt med utrymme att agera i anfall. Och trots att det skiljer 15 centimeter i längd hävdade sig Anderson bra i returtagningen.
– Det var inte så lätt som det såg ut. Men vi gjorde det vi skulle, i defense, offense, passningsspelet. Jag gjorde det coach bad mig om, men kunde ha gjort det ännu bättre, säger Davis Lejasmeiers som sköt i tio poäng för sitt Kings.

Period två fortsatte i samma anda som den första. Kings intensiva men ändå kontrollerade spel ställde till med problem för motståndarna, som efter två och en halv minut inte hade gjort poäng i quartern. Nicholas Spires bjöd på stor show med stilrena moves och en monsterdunk som inte hör till vanligheterna i svenska ligan och som framkallade applåder från publiken.

Niklas Sellin, Alexandar Danilovic och Fredrik Larsson tillförde poäng till Malbas som i övrigt visade upp blygsamt med initiativ. Efter en timeout lyckades dock laget hämta upp lite av underläget och Engström, som visserligen inte gjorde så många poäng, var ändå en central figur i spelet.

Det var dock Kings som styrde och ställde på planen. Mike Joseph, Skyler Bowlin och Lejasmeiers delade generöst ut fina passningar som förvandlades till assist efter assist. Kings läste dessutom motståndarnas anfallsspel bra och kom totalt upp i tio steals.
– Det är bra killar i laget, bra coach, jag gillar det här. Men det är nya ansikten för mig och jag måste komma in i det ännu mer. Fast det är inte första gången jag är här, har mött Kings i EuroChallenge, när jag spelade för Ventspils. Det är svårt att säga hur matchen mot Borås kommer bli, men de spelar aggressivt och är ett bra lag, så det kommer bli tufft, säger Lejasmeiers apropå Kings nästa hemmamatch på tisdag.

Den tredje perioden blev jämnare än de tidigare två. Larsson fortsatte producera, både poäng och returer. Även Kristoffer Gafor plockade returer och gjorde dessutom en bra defensiv insats, bland annat på Dino Pita. Gustav Sundström steppade upp under den andra halvan av matchen och bidrog med viktiga poäng, liksom Connor Miller som gick från noll till åtta poäng på två och en halv minut i den sista perioden. Den fjärde och sista perioden blev Malbas bästa, med 26 mot Kings 12.

Det överläge som hemmalaget hade skaffat tidigare under matchen tillät dock fler spelare än vanligt att spela mer. En av dem var Adam Ramstedt, som efteråt sa:
– Jag tar varje minut jag får, oavsett om det är en eller tio. Vi spelade bra, förutom i sista perioden, stundtals gör vi det bra. Vi har bra sammanhållning inom laget, både på och utanför planen, vi peppar varandra. Vi respekterar Malbas, man ska inte underskatta dem, även om de är lite orutinerade. Nu har vi tre dagar på oss att förbereda oss på nästa match som är mot ett av topplagen. Vi spelade mot dem under försäsongen, men det är ett helt annat lag nu. Borås kommer att bli tufft.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje–Malbas 72-60

(16-6, 24-12, 20-16, 12-26)
Poäng, Södertälje: Skyler Bowlin 15, Nicholas Spires 12, Davis Lejasmeiers 10, Christopher Czerapowicz 10, Dino Pita 9, Aaron Anderson 6, Erik Johansson 3, Adam Ramstedt 3, Toni Bizaca 2, Mike Joseph 2.
Malbas: Gustav Sundström 18, Connor Miller 13, Fredrik Larsson 8, Carl Engström 7, Nicklas Sellin 6, Alexandar Danilovic 6, Tobias Sjöberg 2.
Publik: 550.

Dela inlägget