Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Borås starkast trots tokhet ”La Bomba”

Mikael ”La Bomba” Lindquist var tokhet i slutet av rivalmötet mellan Borås Basket och Norrköping Dolphins på tisdagskvällen. Hans otroliga treor höll så när på att sätta stopp för hemmalagets segersvit.

Men Borås hade Omar ”The Wizard” Krayem, Christian ”Big in Japan” Maråker och naturligtvis alla andra hjältar. Till slut var det perfekt straffskytte som gjorde att Borås kunde vinna med 91-89.

Christian Maråker tippade uppkastet rakt till Adama Darboe som bara hade att lägga i 2-0 till Borås Basket. Sedan ramlade det på till 9-2 på två och en halv minut. Läge för timeout, kände Dolphins headcoach Adnan Chuk och kallade sin första.

11-2 hade Borås innan Norrköping började fatta att det var match. Offensivt var Omar Krayem och Christian Maråker verkligen på spelhumör. Dessa herrar var heta faktorer bakom 23-13 efter åtta minuter och 29-22 efter tio.

I den andra perioden fick Emil Lundstedt starta och gjorde knappt fyra fina minuter samtidigt som Krayem fick hämta andan en stund. Borås hittade de öppna skotten och även om alla inte vill i korgen så hade man ledningen med tio poäng efter halva perioden. För Dolphins var det främst Mikael Lindquist, Johnell Smith och Joakim Kjellbom som höll laget kvar i matchen. Med en minut kvar av halvleken fick man till en run på 4-0. Den stoppade Pat Ryan med en timeout. Sammanfattningsvis kändes Borås Basket tryggt och djupt som lag. Och trots en del missar hade man 49-41 i halvtid.

I den tredje perioden gjorde Dolphins några tidiga poäng. Sedan handlade mest om Krayem till Maråker – eller ”The Wizard” till ”Big in Japan”. När matchen var framme vid 63-46 kallade gästerna timeout.

Läckerhet
Med en och en halvminut kvar av tredje kom en läckerhet som både Adama Darboe och Mike Palm signerade – pick and roll, ett fräckt studspass från Darboe till Palm, som avslutade med smeka iväg en lång ”finger roll”. Ställningen inför den fjärde perioden var 68-58. Visserligen var det en tvåsiffrig ledning, men med minsta möjliga marginal. Och definitivt mycket att spela om i fjärde perioden.

På 1:20 i sista quartern fixade Borås Basket en run på 4-0. Denna krävde en timeout från gästerna, som inte fick tappa för mycket. Efter taktiksnacket visade Toni Vitali upp sig. Först med en trepoängare. Sedan följde han upp med att blocka Johnell Smith.

Men det skulle bli extremt tufft innan allt var över. Dolphins kapade nästan hela Borås ledning och med 1:20 kvar stod det 82-81. Då klev Jakob ”Iceman” Sigurdarson fram och sänkte ett stort skott till 84-81. Men Norrköping hade Mikael ”La Bomba” Lindquist och han var fruktansvärt het den här kvällen. Lindquist drog i en otrolig trepoängare till 86-84 med 39 sekunder kvar. Sedan ännu en, till 90-89 med bara elva sekunder på klockan. Borås satt dock i förarsätet och svarade för perfekt straffkastskytte när gästerna tvingades spela foul-spelet. Det sista som hände i matchen var att Maråker satte ett straffkast och missade ett avsiktligt, för att få tiden att rinna ut. Till slut vann Borås Basket rivalmötet med 91-89.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Matchfakta:
Borås–Norrköping 91-89

(29-22, 20-19, 19-17, 23-31)
Poäng, Borås: Christian Maråker 24, Omar Krayem 23, Toni Vitali 15, Adam Darboe 14, Jakob Sigurdarson 8, Michael Palm 6, Simon Gunnarsson.
Norrköping: Mikael Lindquist 33, Johnell Smith 17, Joakim Kjellbom 15, Adi Kadrispahic 9, Josh Hairston 8, Rickard Eriksson 3, Zarko Jukic 2, Tim Schüberg 2.
Publik: 1 407.

Dela inlägget