Fotograf: Petter Arvidson / Bildbyrån

Nässjö vann mot Jämtland – efter förlängning

Det blev som väntat en fysisk och jämn match mellan Jämtland Basket och Nässjö Basket. Men efter en rafflande förlängning kunde Nässjö vinna med 85-84.

Jämtland vann första perioden med 16–14 efter dåligt skytte från hemmalaget och en ganska stor övervikt av turnovers för Nässjö. Jämtland sköt 4 av 15 på tvåor och 1 av 6 på treor. Det var inget jätteskytte från Nässjö heller, 4 av 10 på tvåorna och 2 av 4 på treorna.

Jämtland inledde andra halvlek bäst och gjorde ett miniryck fram till 27–21 när Nässjö tog timeout. Efter den gjorde Nässjö 14 poäng i rad innan Dino Civac stoppade blödningen med en klockren trea. Perioden slutade med förlust med 17–23 men med en lite upphämtning i slutat av hemmalaget och ställningen var 33–37 i halvlek. Anton Kobylak-Berglund gjorde en riktigt bra första halvlek, med tio poäng, varav två treor, och tre returer. Najee White såg tung ut och lyckades inte med särskilt mycket. Totalt 5–11 i turnovers var orsaken till att matchen var så jämn som den var. Nässjö hade klart övertag i skottprocent från både två- och trepoängsområdet.

Fjärde perioden blev också jämn men hemmalaget såg ut att gå mot segern i slutskedet. Med 48 sekunder kvar ledde Jämtland med sex poäng och hade bollen. Nässjö foulade White som fick två straffkast men missade båda. Nässjös Mantas Griskenas satte tre raka treor i slutet och när Civac hade chansen att avgöra från strafflinjen i slutsekunderna missade han ett av två och ledningen var nere i tre poäng vilket gjorde att Nässjö kunde kvittra i slutsekunden med en trea.

Jämtland hängde inte med huvudena trots tappet utan fortsatte med energiskt spel i förlängningen. Nässjö hade dock vittring och missade inget. Förlängningen blev poängrik och när Nässjö hittade rätt med ytterligare en trea med 4,8 sekunder kvar tog hemmacoachen Torbjörn Gehrke timeout. Efter den tog Henry bollen från sidan. Bollen gick till White som passade tillbaka till Henry som tog bollen och gick mot korgen. Golvet var dock halt av svett och Henry halkade och föll och därmed blev det inget sista avslut. En tung förlust för Jämtland som såg ut som segrare i matchens slutminut.

Nässjö vann till slut skottprocenten på tvåor med 58,5 mot 45,1 och på treor med 38,5 mot 22,7. Returerna vann Nässjö med 49–36. Däremot hade Nässjö 26 turnovers mot Jämtlands 13.

Nässjös coach Raul Jimenez:
– Det blev en tuff match och det visste vi att det skulle bli. Jämtland kommer säkert att vara med i striden om slutspelsplatser i år så det var en viktig seger för oss. Vi trodde på oss själva hela tiden, även när det såg mörkt ut i slutskedet.

Dino Civac:
– Vi spelade mer som ett lag idag, men vi tog några dåliga beslut i kritiska lägen.
– Foten känns bra, det gör lite ont men inget som påverkar.

Corin Henry:
– Vi förlorade men vi är ändå rätt nöjda för den här matchen var den klart bästa vi gjort hittills. Alla tio spelarna spelade bättre än tidigare under säsongen inklusive försäsongen. Det här var en viktig match för oss.

Jämtlands coach Torbjörn Gehrke:
– När vi leder med sex poäng med 48 sekunder kvar så borde vi ha vunnit. Men det blev några missade straffar vilket blev kostsamt. Båda lagen gav bort bollen för enkelt under matchen.
– Vi behövde vinna den här matchen för självförtroendet, men som Henry sa så kommer ändå den här matchen att ge laget råg i ryggen. Det var bra också att laget inte gav tappt efter att ha tappat segern i slutsekunderna utan laget gav allt i förlängningen.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Matchfakta:
Jämtland–Nässjö 84–85 efter förl.

(16–14, 17–23, 21–13, 19–23, 11–12)
Poäng, Jämtland: Corin Henry 28, Dino Cinac 19, Anton Kobylak–Berglund 10, Najee White 10, Niklas Larsson 6, Mattias Markusson 6, Jacob Andersson 3, Gustav Hansson 2.
Nässjö: Cole Darling 19, Mantas Griskenas 18, Aleksa Solevic 14, Dartaye Ruffin 10, Filip Djuran 8, Kristian Heder Ternell 8, Abdou Medjedoub 6, Karim Wazzi 2.
Publik: 646.

Dela inlägget