Fotograf: Joel Marklund / Bildbyrån

Trygghet och glädje mot Nässjö för Jämtland?

Jämtland Basket har inlett säsongen med två tuffa förluster. Under fredagen siktar laget på att studsa tillbaka när Nässjö Basket kommer på besök. Läs vad Jämtlands coach Torbjörn Gehrke säger inför matchen.

Vi har nu haft ett par veckor med knackigt spel i både offensiv och defensiv om vart annat.
Mot både Malmö och Uppsala har spelet haltat betänkligt fram till halvlek, men vi ledde båda matcherna. Dock ser vi i omklädningsrummet ut som om vi ligger under och det beror just på att spelet haltar och vi tycker antagligen att vi borde ledat matcherna med mer.
Efter det kommer vi ut efter halvlek och tappar det lilla momentum och självtillit vi haft och då blir det ännu sämre.

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

Fenomenet med ett halvtomt glas i stället för ett halvfullt glas har aldrig varit mer sant för Jämtland Basket just nu. Vi behöver hitta ett sätt att vara glada att vi kan leda matcher när vi spelar dåligt och inse att det är en styrka. Då får vi en positivt känsla med oss i stället. Lättare sagt än gjort – men svaret är enkelt – glöm det som varit (både halvlekar och hela matcher) och inse att det kommer bli bättre snart. Vi jobbar vidare med allt ”business as usual” för det finns inga konstgjorda lösningar på dessa problem – hårt arbete och tillit till sig själv och lagkamraterna.

Nässjö har ett mycket väl fungerande lag i nuläget. Förlorade med endast sex poäng borta mot BC Luleå förra veckan och då utan Mantas Griskenas, deras kanske bästa spelare som väntade tillökning i familjen. Nu räknar vi med att de är fulltaliga och hungriga. De har enligt deras coach Jimenez, legat tillsammans i över tre månader med detta laget, så de har försprång på nästa alla andra lag och det syns.

Vi kommer definitivt till spel utan Olle Lundqvist, som kommer ta ett par veckors vila med ett ömmande knä, och kanske Dino Cinac som drog på sig en fotskada mot Uppsala. Dino tränar inte idag (torsdag) och är som bäst 50/50 om han kan spela i morgon. Det är smärtan som avgör om det går eller inte.

Vi som lag måste inte göra någonting annat än att inse vad vi behöver göra som individer. Jag som coach måste fokusera och hjälpa individerna. Individerna måste fokusera på sig själva till 100% och inte tänka på mig, lagkamrater eller domare. Fullt fokus på ”dig själv” och var självisk på ett bra sätt (se till att må bra och var trygg i dig själv) så kommer effekten bli att hela guppen blir bättre. Det är precis som i vilken icke fungerande relation som helst – istället för att se över ens eget beteende så letar man brister hos sin partner och använder det som ursäkt. Och säg inte att ni inte vet vad jag pratar om, för skilsmässa frekvensen i Sverige är 50% så hälften av er förstår precis vad jag menar.

Bara för att 50% av Sveriges befolkning inte tycker att dagens regering är bra, så måste den halvan ändå gå till jobbet och göra så gott de kan. Annars kollapsar systemet – det är inte svårare än så.

Vi jobbar på vårt bolltempo, rörelse utan boll och allt annat som är basfunktioner i basket. Gör det vi kan men gör det till 100%. Det är bara på planen som vi inte har synergi just nu – för utanför planen är det en skön grupp. Det är just det som gör att jag vet att lösningen är runt hörnet. Frågan är bara hur långt detta kvarteret är?

Text: Torbjörn Gehrke (Jämtland Basket)

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

Kommande matcher i Basketligan:
Fredag 9/10: Eco Örebro-Sundsvall Dragons (Webb-TV)
Fredag 9/10: Jämtland Basket-Nässjö Basket (Webb-TV)
Fredag 9/10: Umeå BSKT-Södertälje Kings (Webb-TV)

Dela inlägget