Fotograf: Carl Sandin / Bildbyrån

Lite darr men Borås vann hemmapremiären

Malbas kom till Boråshallen med planen klar. Man skulle spela långsamt, kontrollerat och stoppa Borås runs med timeouter och grisbasket.

Det höll länge och nykomlingen var med i matchen fram till dess att Jakob ”Iceman” Sigurdarsons trepoängare med fem minuter kvar. Sedan kunde hemmalaget spela hem matchen med 82-71.

Båda lagen startade lite trögt. Borås trögare än Malbas, då det efter 4:21 stod 3-11 till gästerna. Där kallade Borås timeout. Toni Vitali och Jakob Sigurdarson klev sedan ut på golvet och krympte avståndet till 7-11. Sedan jobbade Borås jobbade sig upp till 16-16 innan Malbas sista anfall. Niklas Sellin fastställde resultatet till 16-19 efter en period.

Direkt i den andra perioden åkte Pat Ryans kavaj av – ett tecken på irritation över lagets prestation. Då hade Malbas nämligen tillåtits göra lite för enkla poäng. Darion Rackleys layup blev droppen som fick bägaren att rinna över för den 60-årsfirande coachen.

Borås kom tillbaka mot slutet av perioden. Tog ett litet grepp. Eller så var det bara vad man trodde. För varje gång hemmalaget var på väg att rycka så satte Malbas ett skott eller så tog coach Henrik Svensson en timeout. Borås-rytmen ville inte infinna sig. Ledningen fanns där, men den var inte större än 41-35 efter halva matchen.

Fem minuter in i tredje perioden levererade Adama Darboe en no-look-assist till en helt ensam Christian Maråker under korgen. 54-45 var ett faktum och coach Svensson kallade timeout igen. Drygt två minuter senare stod det 58-47. Skulle Malbas orka komma tillbaka igen?

Jakob Sigurdarson inledde den fjärde perioden med att dra i en trea. Borås ledning hade svällt till 13 poäng. Men den som trodde att matchen var på väg att rinna iväg trodde fel. Malbas sköt sig tillbaka till 68-64 med 7:16 kvar.

När matchen stod och vägde visade Toni Vitali vilja då han satte poäng efter poäng. Sigurdarsons trea till 73-64 med fem minuter kvar var kanske matchens skönaste. ”Iceman” sträckte handen i luften i samma ögonblick som Malbas kallade timeout. Nu hade de 1615 personerna på läktarna gått igång rejält. Borås Basket kunde tillslut spela hem matchen med 82-71 och avancera till 2-0 den här säsongen. På tisdag väntar Norrköping Dolphins hemma i Boråshallen.

På det trista kontot: Kvällens Webb TV-sändning brakade ihop. Anledningen tycks vara att Borås Stads nät inte fungerade. Du som köpte sändningen bör kontakta vår streamingpartner Solid Tango (support@solidtango.com) och be om att få pengarna tillbaka.

Matchfakta:
Borås-Malbas 82-71

(16-19, 25-16, 24-20, 17-16)
Poäng, Borås: Jakob Sigurdarson 18, Christian Maråker 17, Omar Krayem 15, Toni Vitali 12, Adama Darboe 10, Mike Palm 8, Simon Gunnarsson 2.
Malbas: Darion Rackley 19, Carl Engström 16, Kristoffer Gafor 11, Alexandar Danilovic 9, Connor Miller 7, Fredrik Larsson 5, Gustav Sundström 4.
Publik: 1 615.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget