Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Säsongens första seger i Östersund

– Det är försvaret vi bygger allt vårt spel på och det tycker jag vi visade idag, säger Uppsalas coach Kevin Gaines, direkt efter matchen.

Det var ännu en av otaliga segrar för Uppsala mot Jämtland Basket när Uppsala vann med 84-74 (37-39). Trots att Uppsala, historiskt sett, haft lätt mot Jämtland var kvällens match oviss i förväg.

Jämtland som förlorade, efter förlängning, mot Malbas i premiären har flera intressanta spelare i truppen. Med insidespelarna Dino Cinac, Najee White och Mattias Markusson var kampen om korgarna nyckeln för Uppsala då Jämtland hade ett visst längdövertag.
– Vi visste att de lever på sina offensiva returer och det var något vi hade svårt med i första halvlek, säger Kevin Gaines och fortsätter:
– Axel gör ett enormt jobb under korgarna med sin returtagning och tuffa inställning i varje moment.

Uppsala tog dock ledningen direkt genom Jonathan Persons trea. Det skulle ta Jämtland hela tre minuter innan de satte sina första poäng i matchen. Uppsala startade med Oliver Jonsson då Alex Lindqvist var kvar hemma i Uppsala och väntar på att bli pappa.

Oliver började matchen inspirerat och satte sina två första skott (en trea och ett tvåpoängsskott) men drog även på sig två snabba foul som gjorde att coach Kevin istället valde att pröva en annan konstellation.

Tre guards på planen
– Vi vill testa att spela med tre guards på planen samtidigt. Något vi nu fick chansen att testa redan i första halvlek när vi spelade Mannos, Jonathan och Andreas samtidigt. Jag tyckte det funkade bra så vi bestämde oss att vi skulle starta även andra halvlek på det sättet, säger Gaines.

Trots mängder av öppna skott var procenten väldigt låg i första halvlek. Hela 17 trepoängare sköts men endast tre gick i (18 procent). Men det aggressiva försvaret gav många Jämtlandsturnovers och snabba uppspel, attack mot korgen, främst av Andreas Person.

Underläge med två poäng men i andra halvlek tog Uppsala över.

Mannos Nakos kom in med energi och när Corin Henry tappade humöret, då han först drog på sig sin tredje foul, och sedan en teknisk efter snack med domaren, kunde Nakos först sätta tre raka straffkast och direkt på inkastet sänka sin första trea.
– Vi kom försvarsmässigt in i en bra rytm direkt i den tredje perioden och höll de på bara 50 poäng efter tre kvartar vilket är väldigt bra, säger Uppsala-coachen.

Totalt gjorde Jämtland 22 turnovers – ett av många bevis på Uppsalas aggressiva försvar. I offensiven kontrollerade man bollen och hade själva bara sju turnovers.

Flera framträdande spelare
Det är svårt att inte nämna Anes Zekovic som i sin blott andra ligamatch fick 20 minuters speltid, gjorde 6 poäng, tog 4 returer och hade två steals
– Han spelar som om han är en veteran, skrattar Kevin, när han pratar om Zekovic.
– Han spelar med ett lugn. Jag tycker han var fenomenal ikväll och hjälpte oss jättemycket. Eftersom vi fokuserar så mycket på försvaret får vi inte glömma att han även visade ett lugn i förvaret. Hans 20 minuter ikväll var otroligt viktiga, menar Gaines.

Bröderna Person var strålande trots sin låga skottprocent.
– Det är de som ska hålla i taktpinnen, föra oss i mål och skapa situationerna åt oss, och det gjorde de, säger Gaines.

Andreas jobb är att vara aggressiv och att ta skotten och trots dålig procent på treorna producerar han ändå 20 poäng framåt.
– Jonathan håller ihop laget och är även han bra i offensiven. Sen får man inte glömma bort vilket otroligt jobb de gör i försvaret i synnerhet om man ser vad deras Corin Henry åstadkom idag, säger Gaines.

Men en spelare utmärkte sig lite mer än de övriga. Axel Nordström som i somras tog en plats i landslaget visade i andra halvlek varför han är en av nyckelspelarna i årets Uppsala. Han spelade 35 minuter, tog 13 returer, varav fyra offensiva och satte fem av sina sex tvåor inside.
– Jag har coachat Axel i åtta år och det finns inget stopp på honom. Han bara kör på. Han är oerhört viktig för oss under korgarna och om det är någon kille som klarar av att spela nonstop så är det Axel. Med den energin han spelar nästan 35 minuter ikväll är det enormt. Jag vet inte hur han gör det faktiskt, säger Kevin Gaines.

Text: Uppsala Basket

Matchfakta:
Jämtland–Uppsala 74-84

(19-21, 20-16, 11-24, 24-23)
Poäng, Jämtland: Dino Cinac 28, Najee White 13, Niklas Larsson 13, Srdjan Vukovic 6, Anton Kobylak-Berglund 5, Mattias Markusson 5, Corin Henry 4.
Uppsala: Andreas Person 20, Axel Nordström 17, Jonathan Person 13, Mannos Nakos 12, Sebastian Norman 6, Anes Zekovic 6, Odin Lindell 5, Oliver Jonsson 5.

Dela inlägget