Fotograf: Linnea Rheborg / Bildbyrån

Andra raka hemmasegern för Södertälje Kings

1 033 personer fick under tisdagskvällen se Södertälje Kings besegra gästande BC Luleå med siffrorna 88-68.

Redan i halvtid hade hemmalaget tagit ledningen med 44-32 och efter 27-13 i tredje perioden var matchen i stort sett avgjord. Toni Bizaca var i en klass för sig med sina 32 poäng, varav 21 bestod av trepoängare (7/9). För Luleås del blev Toni Prostran poängbäst med 14.

Efteråt gav Skyler Bowlin en förklaring till den relativt stora segern:
– Luleå är ett bra lag, men vi fick dem att se sämre ut, vi tog bort mycket av deras spel. Vi genomförde vår game plan, coach hade gjort ett bra jobb med scoutingen och gav oss rätt information om motståndet. Det kommer vara nyckeln även för resten av säsongen.

Kings hjälpförsvar och effektiva händer skulle komma att störa Luleåspelarnas anfallsspel genom hela matchen. Efter halva quartern började dock gästernas snabba transitionsspel ge utdelning i form av några poängs ledning, men det såg dock Aaron Anderson och Bowlin till att ändra på genom fint samarbete i returtagningen, passningsspelet och skyttet.
– Jag bara tog skotten och de satt. Det är ett stort ansvar att vara point guard, men jag känner mig mer och mer komfortabel i laget, fortsatte Bowlin, som slutade på 14 poäng (4/6 trepoängare) och sju assists.

Kings inledde period två med fin rytm och i anfall fick Nick Spires möjlighet att göra några dunkar, näst intill ren under korgen. Försvarsmässigt ingav hans räckvidd respekt och fick till och med Jaraun Burrows att tveka när det gällde att ta bollen inside.

När Christopher Ryan satte en trea efter fyra minuter spelade av den andra perioden var ställningen 33-20. Bizaca, som inledde matchen med att missa ett par skott, var när fyra minuter återstod av period två uppe i 5/6 treor.

Resten av perioden fortsatte i Kings favör, vilket innebar att gästerna tappade fler och fler poäng till följd av sitt stillastående anfallsspel och problem att hantera motståndarnas många offensiva hot. Trots det lyckades Luleå hämta upp lite av underläget lagom till halvtid. Prostran gjorde inte sin bästa match, men var ändå en av de bättre spelarna i Luleå och i sällskap med Burrows den ende som var uppe i tvåsiffrigt mot slutet av tredje.

Efter halvtidsvilan satte Bowlin två treor i tät följd och ökade på lagets ledning till 16 poäng. Nu hade dessutom Bizaca kommit i gång på allvar, både offensivt och defensivt. Bortalaget å sin sida försökte hitta offensiva lösningar på motståndarnas täta försvar men hamnade alltför ofta i återvändsgränder inom det målade området.

Vedran Bosnic var nöjd med lagets insats i stort, förutom i den sista perioden:
– Vi var väl förberedda. Spelarna reagerade bra och en av nycklarna var försvaret, att vi hittade rätt och stod i bra positioner. Jag är glad att vi vann, trots att vi fortfarande befinner oss i början av processen. Vi strävar efter att hålla oss på samma nivå i 40 minuter, men i sista quartern var det inte lika bra. Å andra sidan gav vi utrymme till våra unga spelare.

Adam Rönnqvist var en av dem som tillförde energi till ett i övrigt näst intill handlingsförlamat Luleå, men hade ändå svårt att ta sig igenom Kings-försvaret. I övrigt blev den sista perioden varken poäng- eller händelserik; ett bekvämt avslut för hemmalaget.
– Redan nu är vi ett sammansvetsat lag, både på och utanför plan, kommenterade Bowlin sitt nya lag. Och Vedran är bra, han lever upp till ryktet även om han är en hård coach. Jag trivs verkligen med att vara här och ändå har vi bara skrapat på ytan än så länge.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Matchfakta:
Södertälje–BC Luleå 88-68

(22-14, 22-18, 27-14, 17-22)
Poäng, Södertälje: Toni Bizaca 32, Skyler Bowlin 14, Christopher Czerapowicz 13, Dino Pita 12, Nicholas Spires 6, Erik Johansson 4, Aaron Anderson 4, Davis Lejasmeiers 2, Mike Joseph.
BC Luleå: Toni Prostran 14, Jaraun Burrows 13, Adam Rönnqvist 11, Alex Wesby 11, Anton Saks 6, Christopher Ryan 3, Andreas von Uthmann 3, Tim Kearney 3, Denzel Andersson 2, Mikita Meshcharakou 2.
Publik: 1 033.

Dela inlägget