Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

Premiär hemma om tre dagar

Med bara tre dagar till hemmapremiären är det dags att presentera Borås Baskets kortaste spelare. Tröjnumret var fem förra säsongen. Nu har han valt nummer tre och första trepoängaren satte han direkt i bortapremiären. Vi talar om Sätilas finest: Emil Lundstedt.

Du är född på BB i Borås men uppväxt i Sätila. Berätta vad som är speciellt med den byn.
– Sätila är en vacker by som ligger några mil utanför Göteborg. Där finns kanske Sveriges bästa sjö med en av Europas största ekbryggor. Ett väldigt bra ställe att växa upp på där många är idrottsintresserade. Samtidigt är det ett ganska fridfullt ställe där det inte bor så mycket folk.

Det sägs att tvillingar känner sig halva utan sitt syskon i närheten. Jag har nog aldrig sett dig ihop med din tvillingsyster. Hur klarar ni av att vara ifrån varandra?
– Hmm, jag och min syster är fortfarande rätt nära varandra men inte lika mycket som förut då vi i princip gjorde allting med varandra. Nu bor vi en bit ifrån varandra och umgås inte lika mycket men vi pratar med varandra några gånger i veckan.

I bussen och på flyget är ni några som ofta tävlar i ”20 frågor”. Vem är bäst och vem är sämst och varför?
– Hahaha. Jag skulle ju vilja säga att jag är väldigt vass på den leken. Varför? Vi har kört den så många gånger att samma personer brukar återkomma. Simon Gunnarsson är nog sämst. När han väljer person så brukar vi lista ut vem det är på ungefär fem gissningar. Simon brukar ta Jonas Jerebko men funkar inte så bra.

Tidigare assisterande coachen Magnus Jason sa: ”Förra året hade han JJ Miller. I år har han Omar Krayem. Om Emil inte blir bra av att träna mot sådana spelare varje dag så var det aldrig meningen att han skulle bli bra.” Kommentarer?
– Väldigt bra utmaning för mig att tvingas spela mot de bästa pointguardsen i Basketligan varje dag. Jag tycker själv har jag har utvecklats rätt mycket av det. Nu i år har jag Omar som lite av en personlig tränare, så det blir många smärtsamma gympass och mycket teknik. Men det känns bra.

Du har synts i hallen med Omar Krayem. Bara ni två. Nötandes dribblingteknik. Ditt eller hans initiativ och hur mycket ger det dig?
– Det är väl rätt mycket Omars initiativ. Från början i alla fall. Jag tror att det kommer ge mig mycket. Många av övningarna har jag aldrig sett förut. Han gör dem galant, medan jag ser ut som om jag aldrig rört en boll förut. Men det blir bättre och bättre. Jag tror att detta året kommer vara ett av mina bästa om jag fortsätter träna med honom.

Vilken kändis är du mest lik?
– Enligt Toni Vitali och Adama Darboe så är jag väldigt lik Dolph Lundgren. Men jag vet inte riktigt. Känns ju som att jag är några snäpp starkare än den snubben, hahaha.

Vilken av spelarna i årets trupp är du mest imponerad av och varför?
– Jakob Sigurdarsson. Har väl sett honom spela innan men inte så mycket. Allting ser så enkelt ut när han spelar och man blir förvånad om han faktiskt missar ett skott.

I bortapremiären i torsdags satte du din första trea i Basketligan. Har det lossnat nu?
– Hahaha, ja man får väl hoppas det. Jag tycker det känns som de flesta skott jag tar ska gå i. Men det kommer garanterat bli mer än en trea i år.

Visste du detta när du valde nya tröjnumret?
– Jag visste att jag inte hade satt någon i Basketligan, men jag har satt några på träningsmatcher.

Varför bytte du från 5 till 3?
– Alla älskar väl trepoängare och alla älskar Emil Lundstedt, så det kändes som att det var ett självklart val, haha.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

DU KAN SE MATCHEN DIREKT PÅ WEBB-TV – KLICKA HÄR!

Basketligan, omgång 2:
Tisdag 6/10: Norrköping Dolphins-Sundsvall Dragons (Webb-TV)
Tisdag 6/10: Jämtland Basket-Uppsala Basket (Webb-TV)
Tisdag 6/10: Södertälje Kings-BC Luleå (Webb-TV)
Tisdag 6/10: Umeå BSKT-ecoÖrebro (Webb-TV)

Onsdag 7/10: Borås Basket-Malbas Basket (Webb-TV)

Dela inlägget