Fotograf: Magnus Stråhle

Stark bakplan slog Starks bakplan

Eco Örebro ställde upp med en bakplan främst bestående av Ahmad Starks. Han bombade i tre trepoängare i den första perioden. Så länge hängde Eco med Borås Basket, men inte längre.

Bakplanen hos Borås bestod av fruktade trion Jakob Sigurdarson, Adama Darboe och Omar Krayem. Tillsammans gjorde de 51 poäng på vägen fram till segersiffrorna 82-106.

Det ska vara omöjligt med underskattning i en säsongspremiär, men när topptippade Borås Basket lottades mot ständiga bottenlaget EcoÖrebro så var det svårt att veta hur det skulle se ut. Pat Ryan valde att starta med: Christian Maråker, Toni Vitali, Simon Gunnarsson, Jakob Sigurdarson och Omar Krayem. Nya Eco-coachen Fotis Ioannidis svarade med: Ahmad Starks, Brandon Barton, Sean Smith, Nebojsa Pavlovic och Miklos Szabo. Matchen fick en jämn inledning då Ahmad Starks snabbt satte tre trepoängare. Det stod 15-14 efter halva första perioden. Borås roterade in Mike Palm, Adama Darboe och John Brändmark och fixade 21-27 lagom till korta pausen.

Vid starten av den andra perioden valde coach Ryan att matcha sin starka guardtrio Sigurdarson/Krayem/Darboe ihop med Palm och Vitali inside. Sigurdarson, Palm och Darboe bombade i poäng fram till 23-35 och en timeout från hemmalaget. Sedan kombinerade Vitali till Krayem och Maråker (10 assist i matchen) till Sigurdarson genom effektiva passningar och cuts. 27-43 lyste på poängtavlan, innan Sigurdarson snodde bollen direkt efter egna poäng och stoppade i 27-45. Plötsligt gick allt lekande lätt för Borås Basket. Boråsarnas rörelser utan boll och snabba passningar klippte stora stora hål i Eco-försvaret och efter halva matchen hade gästernas ledning svällt till 35-57.

Matchen var kanske inte helt avgjord. Men nära på. Och när Eco inte närmade sig i den tredje perioden och Borås istället kunde öka på till 56-84 inför den fjärde perioden så kändes det färdigt. Borås passerade 100-poängsgränsen med fem minuter kvar och sedan hände inget anmärkningsvärt. Segersiffrorna skrevs till tydliga 82-106 och så var bortapremiären avklarad. På onsdag är det hemmapremiär mot Malbas (Malmö) i Boråshallen.

Matchfakta:
Eco Örebro-Borås Basket 82-106

(21-27, 14-30, 21-27, 26-22).
Poäng, Örebro: Ahmad Starks 23, Nebosja Pavlovic 21, Pierre Hampton 18, Miklos Szabo 14, Sean Smith 4, Brandon Barton 2.
Borås: Jakob Sigurdarson 24, Mike Palm 20, Omar Krayem 15, Adama Darboe 12, Toni Vitali 11, Christian Maråker 10, Simon Gunnarsson 6, Emil Lundstedt 3, Christoffer Almstrand 3, John Brändmark 2.
Publik: 477.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget