Fotograf: Bildbyrån

Två dagar kvar: Uppsala gästar Täljehallen i ligapremiären

Nu på torsdag klockan 19.04 möts Södertälje Kings och Uppsala Basket i säsongens första match.

Sist var i maj då Kings försvarade SM-guldet för tredje året i rad. En gång för alla bevisade Vedran Bosnic och hans coachstab att ett starkt och smart ledarskap är en av de absolut viktigaste komponenterna i ett framgångskoncept. Tre år i rad har de byggt upp ett nytt Kings från grunden och visat vägen till plats nummer ett.

Säsongen 2015/2016 är inget undantag när det gäller lagets kontinuitet. Darko Jukic, Dino Butorac, John Roberson och Carl Engström har valt andra klubbar. Dessutom har trotjänaren Jesper Andersson bestämt sig för att lägga skorna på hyllan och satsa på studier i stället.
– Vi har potentialen och många unga spelare. Vi har inte samma kvalitet som förra året, inte där vi är nu. Det kommer krävas mycket utveckling, men jag är nöjd med försäsongen så långt. Aaron var skadad i början och det är synd. Det är en lång väg att gå och vi är inte där jag vill se oss än. Vi måste jobba hårt, förbereda oss och respektera varje motståndare, säger Bosnic.

Med ovan nämnda spelare ute ur bilden är det extra värdefullt att Aaron Anderson, Christopher Czerapowicz, Mike Joseph och Toni Bizaca stannar kvar, i gott sällskap med unga Filip Kovacek och Erik Johansson, varav den sistnämnde för övrigt gör sin hundrade match för laget i och med ligapremiären.

Och på tal om unga spelare lyfter klubben upp tre spelare från Södertälje Knights; guarden Henrik Sjölin, forwarden Samuel Berkelund och forwarden Adam Ramstedt. Både Berkelund och Ramstedt har imponerat under försäsongen och gjorde en stark insats i matchen mot Borås Basket i lördags i Jämtland Baskets cup Plaza Invitational.
– Vi har många unga spelare i år och jag gillar deras reaktion under försäsongen, de anstränger sig för att passa in i laget, fortsätter Bosnic.
– Aaron, Chris, Mike och Toni försöker hjälpa dem att lära känna laget och känna sig bekväma. Det gäller även vår nye lettiske kille, Nick Spires och dansk-amerikanen Skyler. Under försäsongen har vi försökt hitta systemen tillsammans.

Den lettiske guarden Davis Lejasmeiers anlände nyligen och ersätter kroaten Hrvoje Kovacevic som inte fick stanna kvar efter sin try out-period. Lejasmeiers har fått klartecken om att stanna och får arbeta vidare på att hitta sin roll i laget.

Två spännande nytillskott är Skyler Bowlin och Södertäljekillen Nicholas Spires. Bowlin är en erfaren guard som blev utsedd till MVP i den danska ligan och som tillför både rutin och ledarskap på planen. Spires är en 210 centimeter lång och 21 år ung center som har spelat som proffs i Spanien de senaste åren.

Sedan finns förstås det säkra, men ändå osäkra kortet Dino Pita, som har tränat och spelat med Kings en period under försäsongen.
– Det är fortfarande väldigt oklart ifall jag ska spela med Kings i år eller inte, samma gäller för matchen på torsdag. Jag tränar med laget och känner mig som en del av det men som sagt, inget är klart, kommenterar Pita situationen.

Även Uppsala genomgår en stor förändring i och med att hela nio spelare har lämnat laget. Bland dem har Johan Jeansson, Oluoma Nnamaka och Thomas Jackson bestämt sig för att sluta. Ytterligare spelare som lämnar är Brice Massamba, Dwight Burke, Kevin Grant, Liam Rush och Rickard Eriksson. Dessutom har headcoach Kelly Grant ersatts av den före detta assisterande coachen Kevin Gaines.

Viktiga spelare som är kvar i laget är Mannos Nakos, Odin Lindell, Axel Nordström och Anton Gaddefors. Gaddefors förväntas dock vara redo för spel igen först till jul efter den korsbandsskada han råkade ut för i slutet av mars tidigare i år. Förstärkning kommer också från bland andra Alexander Lindqvist, som har återvänt till Sverige efter spel i den grekiska klubben Trikalla samt bröderna Andreas Person och Jonathan Person.
– Vi spelar mot ett lag som vi mötte i finalen och som liksom vi har många nya spelare. Men de vet hur de ska spela, och det kommer bli en utmaning för oss båda, avslutar Bosnic.

Så här spelas premiäromgången av Basketligan herr:
Torsdag 2015-10-01 19:04:00 Södertälje Kings – Uppsala Basket
Torsdag 2015-10-01 19:04:00 ecoÖrebro – Borås Basket
Torsdag 2015-10-01 19:04:00 BC Luleå – KFUM Nässjö
Fredag 2015-10-02 19:04:00 Malbas – Jämtland Basket
Fredag 2015-10-02 19:04:00 Sundsvall Dragons – Umeå BSKT

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget