Fotograf: Bildbyrån

WNBA-stjärnorna ger klartecken till spel i EM-kvalet

Amanda Zahui och Farhiya Abdi har gett klartecken till att spela EM-kval mot Spanien den 21 november i Täljehallen. Förutom Spanien har Sverige även Finland i sin grupp.

Det internationella basketbollförbundet, FIBA, har ändrat upplägget för när EM-kvalmatcherna spelas. Från och med i år kommer kvalmatcherna att vara utspridda under klubbsäsongen vilket gör att matcherna inte krockar med WNBA-säsongen.

Zahui blev i våras draftad som tvåa, till WNBA (Women’s National Basketball Association) och Oklahomalaget Tulsa Shock. WNBA spelas enbart på sommaren och hon ska därför spela för turkiska laget Adana Aski under klubbsäsongen i Europa.
– Jag är väldigt taggad på att spela med landslaget och känner mig stolt över att få chansen att representera Sverige, säger Amanda Zahui i ett pressmeddelande.

Den svenska centern hade en kort men fantastisk collegekarriär bakom sig då hon slog otroliga poäng- och returrekord samt var en av slutkandidaterna till att bli vald till USA:s bästa collegespelare då hon kom med på den internationellt erkända topp 20-listan.

Farhiya Abdi, till vardags i Los Angeles Sparks (WNBA) kommer nu spela med den nybildade klubben BGD (Istanbul) som satsar på Euroleague nästa år.
– Det ska bli roligt att äntligen få spela med landslaget igen. Jag ser fram emot att spela inför alla svenska fans. Det är dags att komma hem nu, säger Farhiya Abdi.

Nytillträdda förbundskapten Jurgita Kausaite har tidigare uttryckt att hon haft en bra känsla med Amanda och det visade sig stämma.
– Riktigt bra spelare kommer hem och representerar sitt land med stolthet, det gör mig stolt. Jag kände på mig att de skulle vara med men det är skönt att få det bekräftat. Det är väldigt positivt att duktiga spelare med starka karaktärer förstärker oss, kommenterar förbundskapten Jurgita Kausaite.

Dela inlägget